Linkuri accesibilitate

Balaurul panglicii Sfântului Gheorghe


Un sondaj de opinie la Chișinău.

Înaintea Zilei Victoriei se vorbește mult din nou despre panglicile Sfântului Gheorghe, unul din cele mai controversate însemne care circulă în spațiul post-sovietic. În vreme ce mulți văd în panglicile oranj-negre simboluri ale patriotismului și eroismului din al doilea război mondial, alții le consideră expresia unui înnoit naționalism rusesc. Europa Liberă a încercat să afle ce știu chișinăuienii despre acest simbol.

„Panglica Sfântului Gheorghe trebuie să fie în Rusia. Aceasta este un simbol al biruinței asupra fascismului. Asta este o mândrie a poporului rus, numai că rușii vor să extindă această panglică pe tot pământul. Ei au câștigat, trebuie să se mândrească cu ea acasă, dar nu să o răspândească în toată lumea. Mă simt puțin intimidat.”

„Este un simbol al victoriei, medaliile sovietice se dădeau cu o asemenea panglică. Este un semn bun și cred că toți oamenii ar trebui să poarte panglica Sfântului Gheorghe, dar nu să se teamă de ea. Părinții mei au luptat, așa că pentru mine această panglică este ceva sfânt.”

Ce gîndesc moldovenii despre panglica Sf. Gheorghe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00

„Are semnificația celui de-al Doilea Război Mondial.”

Europa Liberă: Reprezintă pentru dumneavoastră un simbol?

„Pentru mine nu are așa mare valoare, dar pentru alți oameni poate fi un simbol, adică respect acest simbol într-o oarecare măsură.”

„Foarte puțin știu, doar că este ceva de al rușilor. Cum la noi e tricolorul, la ei așa ceva poate e panglica Sfântului Gheorghe.”

Europa Liberă: V-ați lăsa convinsă să purtați o asemenea panglică?

„Nici într-un caz. Eu nu am nimic cu asta și sunt împotrivă, și când văd că alții o poartă mă simt sufocată.”

„Eu nu cunosc care este semnificația colorilor oranj-negru, dar o văd la mulți oameni în ajunul ziei de 9 mai, mai ales la cei care au trăit în perioada sovietică.”

Europa Liberă: Dacă cineva ar încerca să vă convingă să purtați această panglică bicoloră, ce ați răspunde?

„Din solidaritate, pentru că am avut bunei care au luptat și au fost răniți, poate din acest motiv aș accepta și eu să îmi pun panglica.”

Europa Liberă: Dar ați căutat vreodată mai multe informații despre această panglică, să cunoașteți de unde își trage rădăcinile?

„Iată semnificația, m-ați provocat dumneavoastră să o caut.”

„Asta e o amintire pentru toți, despre care ar trebui să știe și tineretul. Este ca o durere în sufletul oamenilor pentru vremurile petrecute, din timpul războiului. Țin minte, medaliile tatălui meu, toate erau cu această panglică. Este o amintire.”

„O poartă militarii, o poartă oamenii de rând, toți cei care doresc. Probabil că pentru ei semnifică satisfacție, recunoștință față de cei care au luptat. Tatăl meu a fost invalid al celui de-al doilea război mondial, altă rudă apropiată a luptat pe celălalt front. Ei trăiau foarte bine, de ce trebuie să se dezbine, ei trăiau ca frații. Acum cineva se include la mijloc și face politică și dezbină societatea. Omul de rând nu e vinovat, el nu e bine informat.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG