Linkuri accesibilitate

„Se pare că liderii APME au pierdut simțul realității și se joacă cu focul” (N. Negru/Ziarul Național)


„Alegerile locale din Republica Moldova, în cheia Kremlinului sau a Bruxellesului?” (Adevărul).

Două comentarii de pe pagina de internet a Ziarului Naţional, semnate de Petru Bogatu şi Nicole Negru, pornesc de la o realitate valabilă până luni seara, când preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a publicat pe pagina sa de internet raportul Kroll. Cele două comentariile scrise până la această decizie a speakerului exprimau indignarea că autorităţile nu fac publică investigaţia companiei americane.

„A susţine că anchetatorii de la „Kroll” interzic dezvăluirea rezultatelor investigaţiei e ca şi cum cineva ar angaja nişte detectivi particulari să-i fileze nevasta infidelă, iar aceştia ar pune condiţia să fie secretizate informaţiile care probează că soţia îşi înşeală soţul cu vecinul. Absurd”, se declara convins Petru Bogatu.

Nicolae Negru avansa, la rându-i, ideea că, dacă guvernanţii nu vor reacţiona în mod corespunzător şi nu vor publica investigaţia, la Chişinău ar putea avea loc un Maidan de felul celui din Ucraina. „Dacă autorităţile de la Chişinău demonstrau că au într-adevăr au de gând să prindă hoţii de la BEM, Banca Socială şi Unibank, mitingul de duminică avea să fie cam de mărimea celui din 5 aprilie, adică cu foarte puţini participanţi”… „Orice gest cât de cât sincer, nesimulat, din partea autorităților, de regret, de pedepsire a vinovaților și de recuperare a banilor poate stinge zelul protestatar. Se pare, însă, că liderii APME au pierdut simțul realității și se joacă cu focul”, scria Nicolae Negru. Editorialistul mai spunea, între altele, că „există riscul ca protestatarii să fie folosiţi de altcineva iarăşi împotriva Republicii Moldova. Chemările la violenţă, la „revoluţie” sunt de fapt nişte diversiuni. E cum ai răspunde la nebunie cu nebunie, în loc să recurgi la ajutorul medicilor, al psihiatrilor”.

În serialul său de articole sub titlul „Alegerile locale din Republica Moldova, în cheia Kremlinului sau a Bruxellesului?”, publicat de „Adevărul” autorul, Sebastian Rusu, menţionează între altele că „în faţa acuzaţiilor aduse de mass-media de la Kremlin cu privire la sprijinul financiar oferit cu generozitate de oamenii din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a limitat în a preciza că sunt doar nişte simple dezinformări de presă”. Potrivit autorului, „acest lucru alături de problemele de imagine ale Zinaidei Greceanîi pun în dificultate credibilitatea PSRM în bătălia electorală pentru alegerile locale din iunie şi totodată dă o speranţă PCRM, care ajuns la guvernare pe uşa din dos, îşi poate recalibra electoratul furat de Dodon cu banii murdari ai Moscovei”.

Nicolai Paholnişki scrie în articolul său din „NewsMaker că autorităţile de la Tiraspol susţin că „fabrica de vin şi cognac „Kvint” poate să-şi înceteze exportul producţiei sale din cauza refuzului Camerei de licenţiere a Moldovei de-a prelungi valabilitatea licenţei pentru producerea alcoolului şi importarea materiei prime.” Potrivit autorului, Camera de licenţiere susţine însă că „Kvint” nu a prezentat documentele necesare. Administraţia fabricii nu comentează nimic, dar menţionează că pregătesc documentele necesare”. Licenţele de care dispune întreprindere mai sunt valabile până la sfârşitul lunii mai.

„MoldStreet” scrie că „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) îi îndeamnă pe fermierii care vor să iasă la proteste pe 27 mai, să fie calmi, iar pe organizatorii acestuia, să continue dialogul cu autorităţile, indiferent de interesele politice”. În articol este citată o notă a MAIA în care se precizează că acesta susţine „revendicările fermierilor privind necesitatea majorării Fondului de subvenţionare pentru anul 2015, însă în contextul situaţiei economice incerte din regiune, Guvernul a acordat suma maximal posibilă la acest moment. Suplimentarea posibilităţilor de finanţare, este tema dialogului actual între Ministerul Agriculturii, Guvern şi Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Guvernul României, Guvernul Poloniei şi Comisia Europeană", se mai arată în nota citată.

XS
SM
MD
LG