Linkuri accesibilitate

O întîlnire ratată în fața Bibliotecii Naționale de la Chișinău


Igor Boțan (centru) împreună cu alți lideri ai protestului de duminică. Corespondenta Europei Libere Tamara Grejdeanu este prima din stînga.
Igor Boțan (centru) împreună cu alți lideri ai protestului de duminică. Corespondenta Europei Libere Tamara Grejdeanu este prima din stînga.

De ce nu a venit premierul la întîlnirea cu liderii protestului antiguvernamental de duminică?

Premierul Chiril Gaburici a spus că ar fi gata să se întâlnească de exemplu la ambasada României sau a Uniunii Europene cu liderii demonstranților care au protestat duminică la Chișinău împotriva furtului din bănci și devierii de la parcursul european.

Vorbind la sediul guvernului, Gaburici a spus că împărtășește nemulțumirea demonstranților față de furtul unui miliard din trei bănci sprijinite de stat și că el însuși ar fi vrut să protesteze în stradă față de asemenea fapte.

Premierul a adăugat însă că desecretizarea raportului Kroll nu depinde de el, ci de Banca Națională și de clauzele contractului ei cu compania străină. Gaburici îi invitase pe doi lideri ai demonstrației de duminică, Igor Boțan și Angela Aramă, la discuții la ora 17.30 la Casa Guvernului.

Dar reprezentanții manifestației au spus că-l vor aștepta pe premier la Biblioteca Națională, iar întâlnirea nu a mai avut loc.

Andrei Năstase, unul din liderii mişcării a spus că din moment ce interesul public primează, nu au ce discuta şi mai ales negocia cu premierul între patru pereţi:

„Nu avem nici de discutat prea mult cu domnul Gaburici, nu avem nici de negociat, iată de ce suntem astăzi aici. Nu a venit, din punctul meu de vedere, din laşitate, nu a venit din frică, nu a venit pentru că aşa i-au dat directive. Aşa consideră ei că pot mima un proces democratic, un proces de dialog cu cei care îi contestă, cu cei care le reclamă crimele.”

Din moment ce nu au reuşit să-i înmâneze luni textul rezoluţiei adoptate la mitingul de protest împotriva guvernării, membrii platformei civice au spus că vor căuta o altă cale de remitere a acesteia.

Prin această rezoluţie, susţinută de cele câteva zeci de mii de cetăţeni care au ieşit ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale, guvernării i se cere să publice imediat raportul integral al companiei Kroll, cea care a investigat cazul furtului de un miliard de dolari din sistemul bancar.

În textul rezoluţiei se mai cere demiterea conducătorilor instituţiilor responsabile pentru admiterea furtului de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, scoaterea din captivitate a instituţiilor media aservite sistemului oligarhic şi îndeplinirea revendicărilor înaintate de fermieri.

Solicitat de jurnaliştii de la Ziarul Naţional, premierul Chiril Gaburici a readresat invitaţia de a se întâlni cu membrii platformei civice Demnitate şi Adevăr în casa guvernului sau într-un alt loc.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG