Linkuri accesibilitate

Replierea diplomatică a UE (România liberă)


Moldova și lupta anticorupție în România și Bulgaria într-un interviu cu Monica Macovei (România Liberă).

„Proiectul declaraţiei finale a Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc luna aceasta la Riga, nu conține nici o frază care să indice deschiderea Uniunii Europene către o viitoare admitere a Moldovei, Ucrainei și Georgiei”, scrie Cristian Câmpeanu în România liberă. El vede „un pas înapoi față de summit-ul din 2013 de la Vilnius și o indicație că războiul din Ucraina și intimidările Rusiei au dat roade la Bruxelles”. Este „o repliere diplomatică” a Uniunii, sau tot cu cuvintele comentatorului: confirmarea „că UE a decis să joace în estul Europei după cum cântă Rusia”.

Într-un interviu acordat în exclusivitate aceluiași cotidian, europarlamentarul român Monica Macovei găsește că guvernul condus de Chiril Gaburici „stă pe loc” prin decizia de a amâna depunerea unei cereri de aderare a țării la Uniunea Europeană. De fapt, Macovei se teme de mai rău: de un viraj spre Est, ceea ce ar contraveni dorinței electoratului. În interviul din România liberă se aduce în discuție și faptul că Statele Unite par să se fi „resemnat” cu anexarea Crimeii de către Rusia. Nici Bruxelles-ul nu mai tresare pe această temă. Recentele declarații făcute în Parlamentul European de Patriarhul Filaret al Ucrainei n-ar fi obținut ecoul scontat. Patriarhul a avertizat că e posibil să se declanșeze al treilea război mondial. Monica Macovei pare de acord: „Vin momente când menții relații diplomatice și negociezi pacea, dar trebuie să te pregătești de război pentru că doar așa se poate menține pacea, pregătindu-te de război. Este ceea ce trebuie să facem și noi, iar partenerul nostru cel mai important sunt SUA”.

În Evenimentul zilei, Iulian Chifu constată că patriotismul stârnit printre ruși de anexarea Crimeii și amplificat de propaganda rusă „nu a ținut mult timp de foame”. Costurile crizei economice, ale economiei nerestructurate, ale corupției din statul rus i-au împins pe muncitori la greve. Comentatorul înșiră câteva dintre marile centre industriale în care salariații reclamă, prin încetarea lucrului, salariile neprimite de luni de zile. „Aceasta este prima reacţie la nivel naţional împotriva politicilor economice ale lui Vladimir Putin”, scrie Chifu și citează una dintre luările de poziție ale liderului de la Kremlin: „da, este un lucru serios atunci când nu sunt plătite salariile, dar nu de-ajuns de serios încât să nu veniţi la muncă”, ar fi spus Vladimir Putin cadrelor didactice aflate în grevă în regiunea Zabaikal, de la granița cu China.

Monica Macovei s-a referit pe larg în interviul din care am citat la chestiunea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pe care președintele Klaus Iohannis, dar și liderii Bulgariei, l-ar dori ridicat. „Voi face tot ce-mi stă în putință să nu se ridice MCV-ul”, a spus Macovei, care crede că există o rezistență în creștere, și nu doar în România, față de lupta anticorupție. În curând ar urma să-și intre în atribuții procurorii europeni - o funcție aprobată la propunerea Monicăi Macovei. Ei vor ancheta în dosarele cu fonduri europene. Problema este însă modul în care la București este văzută fapta de corupție: se propune deja printr-un proiect legislativ neîncătușarea, ba chiar nearestarea preventivă a anchetaților în asemenea dosare. Monica Macovei comentează acest lucru în România liberă.

XS
SM
MD
LG