Linkuri accesibilitate

Solidaritate cu Nadia Savcenko în Parlamentul European


Nadia Savcenko la o audiere în tribunal la Moscova
Nadia Savcenko la o audiere în tribunal la Moscova

Un interviu cu deputatul Cristian Preda (PPE), inițiatorul unei rezoluții ce solicită Rusiei eliberarea imediată și necondiționată a pilotului ucrainean.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție în care cere Federației Ruse să o elibereze imediat și necondiționat pe Nadia Savcenko, pilotul ucrainean răpit și încarcerat ilegal în Rusia. În semn de solidaritate cu Savcenko, devenită în țara sa un erou național, o bună parte dintre semnatarii rezoluției - inițiată și negociată între grupurile politice de către deputatul român Cristian Preda (PPE)) - au purtat pe parcusul sesiunii de la Strasbourg tricouri cu chipul Nadiei.

Europa Liberă: Domnule Preda, ați spus în timpul dezbaterii acestei rezoluții că acest caz, cazul Savcenko, evidențiază duplicitatea Federației Ruse în acest conflict armat din Ucraina. Cum au fost negocierile cu celelalte grupuri politice pentru această rezoluție. Cine v-a sprijinit?

Cristian Preda: „Am solicitat colegilor mei să avem o discuție despre soarta Nadiei Savcenko încă de la începutul acestui an. Din păcate, Grupul Socialist s-a opus introducerea pe agenda plenarei de la Strasbourg a unei asemenea discuții. În ultima zi a lunii aprilie am reușit totuși. Nu a fost ușor pentru că relațiile grupurilor politice cu Moscova sunt în acest moment foarte diferite și a fost o adevărată încercare negocierea unei rezoluții comune. Toate celelalte grupuri politice au trebuit să îi convingă pe socialiști să ajungem la o lectură comună a PE și nu lecturi diferite (rezoluții cu conținut diferit n.a.) ale fiecărui grup politic.”

Europa Liberă: Și doar cu socialștii ați avut aceste dificultăți? În PPE nu sunt opinii diferite, de pildă?

Cristian Preda: „Problema este că și în interiorul celorlalte grupuri poltice din PE avem lecturi diferite în privința relației cu Rusia. Există lideri socialiști care vizitează Moscova, spre deosebire de toți liderii PPE care sunt pe lista neagră. Nici unul dintre membrii PPE din PE nu poate merge la Moscova. Este notoriu cazul raportorului PE în relația cu Moscova care a fost împiedicat să mearga acolo pentru a avea discuții

Toți liderii PPE care se ocupă de politică externă au interdicție în Federația Rusă ...

firești cu actorii politici, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă și ce reacții să avem. De asemenea, vicepreședinta Grupului PPE, dna Sandra Kalniete, a fost împiedicată să meargă la Moscova. Pe scurt, toți liderii PPE care se ocupă de politică externă au interdicție în Federația Rusă.

În schimb, în celelalte grupuri poltice există persoane care frecventează Moscova, de la Frontul Național, la socialiști sau comuniști. Dar chiar și în interiorul PPE, există deputați care nu doresc să pomenim despre situația Crimeei, considerând că acesta este o chestiune de durată lungă, și că ar fi bine să ne concentrăm pe realizarea obiectivelor stabilite prin acordurile de la Minsk, urmând ca problema Crimeei să fie discutată după ce cele convenite în acordurile de la Minsk este implementat. De asemenea, există socialiști care susțin ideea de cooperare cu Rusia, să avem o lectură pozitivă a relațiilor cu Rusia, și nu să o incriminăm pentru gesturile grave pe care le face de un an încoace.”

Iolanda Bădiliță
Iolanda Bădiliță

Europa Liberă: Rezoluția de ieri a fost un eveniment mai consistent. Ați îmbrăcat și tricouri cu chipul Nadiei Savcenko... PPE-ul a mai făcut asta cu Iulia Timoșenko.

Cristian Preda: „Este adevărat că a fost mai mult decât ceea ce se întâmplă îndeobște în PE. Deputații PPE au îmbrăcat tricouri cu chipul Nadiei Savcenko, am avut pancarte pe birou care semnalau semnalul nostru. Apoi unii colegi au purtat mici insigne cu același mesaj. Socialiștii au încercat să întroducă o singură idee, și anume că există în acest moment interpretări multiple ale conflictului ruso-ucrainean, fără a spune exact așa, ci preferând exprimarea „există intrerpretări diferite ale evenimentelor din ultimul timp”. Cum se vorbește despre Revoluția Română, când cuvântului „revoluție” i se substituie „evenimente”, și, continuau ei, trebuie să vedem în Nadia Savcenko doar un prizonier de război. Nimic despre agresiune, nimic despre rolul autorităților de la Moscova în provocarea situației din Ucraina. Până la urmă majoritatea deputaților nu au votat aceste amendamente.”

Europa Liberă: Ce valoare are această rezoluție care este nelegislativă, dar care, e adevărat, se înscrie în simfonia generală a UE care dorește să evidențieze încălcarea drepturilor omului, a statului de drept și a angajamentelor asumate de Moscova la nivel internațional.

Cristian Preda: „Faptul că oferă o lectură foarte clară a evenimentelor. Noi spunem în text că Nadia Savcenko, militar ucrainian, a încercat să își apere țara și a fost capturată și este ținută în detenție ilegal de către un stat care nici nu recunoaste existenta unui conflict cu Ucraina. Asta este duplicitatea Federației Ruse. Desi detine in mod ilegal, o ancheteaza si a formulat acuzatiile acum o saptamana, Federația Rusa nu recunoaste razboiul in care s-a angajat.

Pozitia PE este foarte clara, nu e vorba de ceața care de foarte multe ori a insotit pozitiile exprimate de Consiliul European, Consiliul Afacerilor Externe sau de oficial inalti din state membre. Cred ca acesta este calea de urmat. Ar trebui să vedem in lunile urmatoare la mai multe state membre. Pentru că daca nu avem o rigoare in descrierea faptelor, si relativizam pozitia noastra in raport cu Moscova nu vom face decat sa ii incurajam pe cei care la Kremlin vor incerca sa influenteze nu doar ceea ce se intampla in Ucraina, ci si in unele state membre.”

XS
SM
MD
LG