Linkuri accesibilitate

Ce spune „mica Rusie” din New York despre conflictul ruso-ucrainean


O femeie citește un ziar în rusă lângă un chioșc de la Brighton Beach, New York
O femeie citește un ziar în rusă lângă un chioșc de la Brighton Beach, New York

După colapsul Uniunii Sovietice, circa 80.000 de refugiați sovietici au primit azil în Statele Unite și s-au stabilit în Brighton Beach.

„Nu cred că în Ucraina sunt soldați ruși, Vestul dă vina pe Vladimir Putin prea des”, spune Evgheni Aleksandrovici, un ucrainean din Harkov în vârstă de 73 de ani, pe care l-am prins într-un parc din Brighton Beach, rezolvând integrame.

Evgheni Aleksandrovici din Harkov, Ucraina
Evgheni Aleksandrovici din Harkov, Ucraina

Brighton Beach este o regiune din Brooklyn, în sudul orașului New York, cunoscută drept „mica Rusie de lângă mare”. După colapsul Uniunii Sovietice, circa 80.000 de refugiați au primit azil în Statele Unite și s-au stabilit în Brighton Beach, unde-ți puteai cumpăra o casă la un preț foarte mic. În anii ‘90, regiunea a devenit într-atât de populară, încât i s-au dedicat cântece, iar vestitul regizor rus Leonid Gaidai a făcut un film cu titlul „La Deribasovskaia e vreme bună, la Brighton Beach plouă din nou”.

Evgheni Aleksandrovici a fost nevoit să părăsească Ucraina împreună cu fiul său acum 20 de ani, dar urmărește situația în țara de baștină la TV și pe Internet. Consideră că în Ucraina nu sunt soldați ruși.

„Chiar dacă e fost KGB-ist, Putin făcea și face ceva pentru țara lui. Însă în Ucraina, timp de 20 de ani, viața devine tot mai grea și mai grea. Crimeea a fost cucerită de Rusia, iar Hrușciov, pur și simplu, a dăruit-o. De parcă ar fi o bomboană sau un mărunțiș. Salut această anexare.”

Garri Karolinski din Moscova, Rusia
Garri Karolinski din Moscova, Rusia

Trecutul istoric este deseori invocat de susținătorii anexării Crimeei din martie 2014. Fost jurnalist la Moscova și scriitorul Garri Karolinski, care trăiește în Statele Unite deja de 40 de ani, tot crede că Rusia „și-a întors” peninsula pe bună dreptate. „Dacă ucrainenii au permis să li se ia Crimeea, înseamnă că și ei poartă o parte din vină”, îmi explică.

„Cred că în Ucraina are loc lupta unor oligarhi pentru capital, iar forțele internaționale încearcă să se implice: atât Rusia, cât și Occidentul. Nu-mi place această luptă pentru proprietate, fiindcă din cauza ei mor oameni. Ucraina întotdeauna ne era foarte apropiată și dragă, din acest motiv ceea ce se întâmplă e foarte neplăcut.”

Conform datelor Centrului sociologic rus Levada, doar circa 8% din ruși nu sunt de acord cu anexarea Crimeei, printre care și Vladimir Voronov care e în a doua sa vizită la New York.

„Nu este războiul meu, nu-mi trebuie Crimeea”, spune indignat Vladimir Voronov originar din Moscova. A renunțat să mai urmărească știrile la TV, fiindcă „e o spălare de creieri și zombare a populației”.

„Nici nu pot purta liniștit acest chipiu cu steag american. Mi l-am luat în vizita trecută și când îl vede, lumea din metrou îmi sare în cap, odată un om chiar mi-a zis să îl scot. Este cunoscută și istoria unei fete care purta un tricou cu steagul Statelor Unite și o bunicuță în metrou a înjurat-o și i-a spus că trebuie să-l scoată chiar acum.”

Televiziunea publică rusă „Russia Today”, care difuzează știri despre Rusia în limba engleză peste hotarele țării, a inițiat campania de promovare „The second opinion”, în care ar prezenta ce se întâmplă când nu există a doua opinie.

Pancartele deja au apărut la New York și Washington DC, următoarea la rând fiind capitala engleză Londra. Diverși jurnaliști și comentatori politici occidentali, precum cei de la revista germană Spiegel sau de la publicația engleză The Guardian, califică RT drept un post TV „de propagandă”.

Din același motiv, Iulia, care a emigrat în SUA acum 19 ani din capitala ucraineană Kiev, preferă să se informeze despre situația din țară pe Internet sau din discuțiile cu părinții și rudele rămase acasă.

„Ocupația Crimeei este o urâțenie. Este o încălcare a tuturor convențiilor internaționale. Dacă este război, acest lucru cuiva îi trebuie. E politică, spălare de bani. Maidanul ne-a oferit nădejdea și siguranța că sunt lucruri pentru care merită să trăiești și să mori.”

Victor din Chișinău, Moldova
Victor din Chișinău, Moldova

La Brighton Beach, reacția la protestele de pe Maidan și la conflictul din estul Ucrainei a fost bruscă și imediată, povestește Victor – un tânăr din Chișinău care s-a mutat în State în 2010 și pe care l-am întâlnit în magazinul de cărți în limba rusă din Brighton Beach „Sankt-Petersburg”.

„A fost haos absolut. Oamenii care se cunoșteau și erau prieteni de ani de zile s-au luat la bătaie. Când soția din Rusia a vecinului meu ucrainean a îmbrăcat o uniformă sportivă olimpică de la Soci, el i-a rupt-o în bucăți. Chiar dacă oamenii trăiesc aici demult și nu mai au multe legături nici cu Rusia, nici cu Ucraina. Ucrainenii pot sări la bătaie dacă îi confunzi cu ruși. Problema naționalității e foarte acută.”

Pentru a nu provoca alte neînțelegeri, în magazinul de cărți în care lucrează Victor nu se mai vând panglicile Sfântului Gheorghe, iar steagul ucrainean este pus alături de cel rus.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG