Linkuri accesibilitate

Ce poate face NATO pentru Republica Moldova?


Earle D. Litzenberger la București
Earle D. Litzenberger la București

Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, în vizită la București.

Conflictul transnistrean în lumina unul conflict mai nou, cel din Ucraina – aceasta a fost una din temele discutate la București de adjunctul șefului misiunii Statelor Unite la NATO, Earle Litzenberger. O relatare a corespondentei Europei Libere la București.

Pentru a treia oară în decurs de o lună, Republica Moldova primește încurajări și chiar asigurări din partea Alianței Nord Atlantice că nu va fi lăsată singură în caz de forță majoră.

Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO a explicat la București că „Republica Moldova are o poziție dificilă din cauza situației din Transnistria” și că Statele Unite continuă să „sprijine” și să „negocieze” o soluție în ceea ce privește integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.

În plus, NATO „monitorizează” situația din Transnistria la fel cum face „în toate țările din vecinătatea estică a Alianței”. Oficialul NATO a adăugat că Alianța pregătește începerea unui program care să ajute Republica Moldova să-și pună la punct „capabilități întărite de apărare” pentru a face față provocărilor viitoare. Despre ce provocări ar putea fi vorba, reprezentantul Alianței Nord Atlantice nu spune nimic, dar sugerează că liderii moldoveni trebuie să dea mai multă atenție chestiunilor militare. Bugetul armatei însemană însă doar 0,3 la sută din Produsul Intern Brut, ceea ce, după cum spunea nu demult ministrul Viorel Cibotaru, abia ajunge pentru hrana și cazarea soldaților. Republica Moldova își propune să construiască o bază militară nouă până în 2018, iar NATO i-a promis sprijin.

Ce se va întâmpla însă dacă vor apărea și în Republica Moldova același tip de „omuleți verzi” care au destabilizat Ucraina?

Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO și-a început răspunsul la această întrebare spunând că „NATO este o alianță defensivă”, iar „principala ei responsabilitate este să-și protejeze membrii". Oficialul NATO nu este prea sigur în ce fel va primi sprijin Chișinăul, dar spune că în primul rând statele Alianței Nord Atlantice pot reacționa în mod individual. În lumina acestei posibilități, spre exemplu, România nu a dat de înțeles niciodată că ar sări în sprijinul fraților de peste Prut. Litzenberger a mai adăugat că în perspectiva scenariului negativ, Alianța se va reuni de urgență și va decide acțiunile colective „cele mai adecvate”.

La conferința de la București
La conferința de la București

Această declarație a adjunctului misiunii Statelor Unite la NATO este mai puțin angajantă decât cea făcută de numărul doi din comandamentul suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Adrian Bradshow, care sublinia acum o săptămână că NATO „va susține securitatea și va ajuta Republica Moldova astfel încât niciun conflict să nu progreseze”. Înaintea acestuia, reprezentantul special al NATO pentru Caucaz și Asia Centrală, James Appathurai insista pentru mai mult sprijin în dezvoltarea capacităților de apărare în Georgia, Ucraina și Republica Moldova, țări asupra cărora Rusia „face presiuni pentru a le schimba cursul politic” și a le readuce pe „orbita Moscovei”, după cum spunea oficialul NATO pentru Caucaz.

XS
SM
MD
LG