Linkuri accesibilitate

Premiile câștigate de Radio Europa Liberă la Gala Anuală a Presei 2015
Premiile câștigate de Radio Europa Liberă la Gala Anuală a Presei 2015

Radio Europa Liberă, premiat pentru etică și deontologie jurnalistică și promovarea culturii prin proiectul TV „Pur și Simplu”

Premiile au fost oferite la Gala Anuală a Presei 2015, care a avut loc pe 17 decembrie.

20:39 18.12.2015

Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă / Radio Libertatea a câștigat Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică, oferit în premieră în acest an de Consiliul de Presă din Republica Moldova.

Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică
Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică

Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, care a înmânat trofeul, a remarcat că instituția câștigătoare reprezintă de mulți ani „un exemplu de respectare a eticii jurnalistice”. „Rețeta e simplă: nu trebuie să scrii pentru mai marii zilei, atunci ești liber de ei, ești deontologic”, a spus Vasile Botnaru, șeful Biroului Europei Libere din Chișinău.

Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, și Vasile Botnaru, șeful Biroului de la Chișinău al Radio Europa Liberă
Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, și Vasile Botnaru, șeful Biroului de la Chișinău al Radio Europa Liberă

Tot ieri, în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, echipa emisiunii TV „Pur și Simplu” (realizată de Europa Liberă și difuzată la postul public de televiziune Moldova 1) a fost desemnată printre cei mai buni jurnaliști ai anului, fiind premiată pentru abordarea tematicii culturale. Diploma și tradiționalul trofeu – „mărul străpuns de o săgeată” – au fost ridicate de producătorul proiectului, Corneliu Durnescu.

„Mărul de aur” câștigat de echipa „Pur și Simplu”
„Mărul de aur” câștigat de echipa „Pur și Simplu”

Gala Anuală a Clubului de Presă, aflată la cea de-a 21-a ediție, a fost organizată pe 17 decembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, cu susținerea financiară a Misiunii OSCE în Republica Moldova.

O parte din echipa de la Chișinău a postului Radio Europa Liberă la Gala Anuală a Presei 2015
O parte din echipa de la Chișinău a postului Radio Europa Liberă la Gala Anuală a Presei 2015

​Lista completă a celor mai buni jurnaliști din 2015:

Natalia MORARI, emisiunea „Interpol”, TV 7 - premiu la categoria Interviu,

Jagland THORBJORN, secretarul general al Consiliului Europei – pentru abordarea tematicii politice; pentru articolul de opinie „Bring Moldova Back From the Brink” („Aduceți Moldova înapoi de pe marginea prăpastiei”), apărut în „The New York Times”

Inna KÎVÎRJÎK, Newsmaker.md – pentru abordarea tematicii economice

RISE Project Moldova – pentru cea mai bună investigație jurnalistică „PlahotniukLeaks”

Vitalie HADEI, „Ziarul Național” – pentru mediatizarea tematicii sportive

Proiectul TV „Pur și Simplu”, Europa Liberă – pentru abordarea tematicii culturale

Natalia PETRUSEVICI, ziarul „SP”, Bălți – pentru abordarea tematicii sociale

Lilia CURCHI, revista „Natura” – pentru abordarea tematicii ecologice

Andrei MARDARI – premiu la categoria jurnalism foto.

În cadrul Galei, de asemenea, au fost acordate şi trei premii speciale:

Speranța anului 2015 - Livia GONCEAR-PÎNZARI, Radio Moldova

Pentru cea mai bună campanie socială, „Dăruiești și câștigi!” - PRO TV Chișinău

Pentru promovarea diversității în mass-media - Ecaterina TERZI, reporteră a IPNA Teleradio-Moldova în UTA Gagauz-Yeri

15:21 16.9.2015

Primul tanc-monument dat jos de pe postament

Tancul-monument de pe teritoriul Brigăzii „Ștefan cel Mare” din Chișinău este dat jos de pe postament
Tancul-monument de pe teritoriul Brigăzii „Ștefan cel Mare” din Chișinău este dat jos de pe postament

În Republica Moldova va fi creat un muzeu al ocupației sovietice, în cadrul Centrului de Cultură şi Istorie Militară al Armatei Naţionale. Un ordin în acest sens a fost semnat azi de ministrul Apărării, Anatol Șalaru. Primul exponat deja a fost identificat: este vorba de un tanc sovietic T-34, demontat azi-dimineață de pe postamentul amplasat pe teritoriul Brigăzii de infanterie monitorizată „Ștefan cel Mare”.

Tancul a fost dat jos de către militari
Tancul a fost dat jos de către militari

Tot de pe teritoriul brigăzii „Ştefan cel Mare”, va ajunge în viitorul muzeu şi tancul plutitor PT. Deschiderea expoziţiei permanente a Muzeului ocupaţiei sovietice va avea loc la data de 27 martie 2016, anunță un comunicat al Ministerului Apărării.

Tancul a fost transportat pe teritoriul viitorului muzeu
Tancul a fost transportat pe teritoriul viitorului muzeu

Despre tancurile rămase pe socluri din perioada sovietică pe teritoriul Republicii Moldova v-am vorbit anul trecut, într-un reportaj realizat de Adrian Ianovici, pe care vă invităm să-l revedeți.

16:10 14.9.2015

„PUR ȘI SIMPLU”, în prime-time: la ora 19.40, la Moldova 1

Pur și simplu
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:27 0:00

După o perioadă de câteva săptămâni în care v-am oferit ocazia de a revedea multe din reportajele noastre cele mai bune, revenim în forță, cu filme nou-nouțe și la o oră de audiență maximă.

Așadar, de astăzi, luni, 14 septembrie, emisiunea „PUR ȘI SIMPLU” va fi difuzată la ora 19.40, de luni până vineri, la postul public de televiziune Moldova 1. Ora de difuzare a filmelor dublate în limba rusă rămâne neschimbată – 12.45. Pe internet, ne găsiți în continuare pe site-ul europaliberă.org, la rubrica „Pur și Simplu”. Urmăriți-ne, de asemenea, pe pagina noastră de Facebook.

Am pregătit pentru dumneavoastră multe reportaje bune, cu subiecte originale și personaje deosebite. Multe au pornit de la oamenii întâlniți în timpul Campaniei „AICI este Europa Liberă”, desfășurate pe parcursul lunii august, de la problemele lor și ale localităților în care trăiesc.

Astăzi, luni, începem cu un reportaj semnat de Eugenia Pogor, despre un oraș care moare - Frunză, din raionul Ocnița. Este una dintre așa-numitele localități de tip urban construite pe vremea URSS pe lângă fabrici și uzine care erau parte a industriei sovietice centralizate. Întreprinderile n-au făcut față trecerii de la socialism la economia de piață, iar odată cu ruinarea lor degradează și localitățile ce depindeau de ele. Am încercat să aflăm ce perspective au aceste localități.

Orașul Frunză, raionul Ocnița
Orașul Frunză, raionul Ocnița

Marți vă povestim despre marea problemă a părinților cu micuți de grădiniță din satul Tocuz, raionul Căușeni. Deși în localitate sunt aproape 300 de copii de vârstă preșcolară, de 22 de ani aici nu există grădiniță. De fapt, ea există, doar că nu funcționează. Acum doi ani, a început să fie reparată grădinița de cândva. Clădirea a fost reconstruită, practic, și pe exterior, și pe interior. Însă la poarta instituției atârnă în continuare un lacăt. De ce? Aflați din reportajul Mihaelei Gherasim.

Grădinița din Tocuz este închisă deocamdată pentru copii
Grădinița din Tocuz este închisă deocamdată pentru copii

Miercuri, împreună cu noua noastră colegă Liuba Șevciuc, răsfoim dosare din Arhiva Națională, care conține încă multe file puţin cunoscute din perioada sovietică. Aflăm, bunăoară, că pe vremea deportărilor și a foametei unii moldoveni au avut curajul sau, poate, naivitatea să ceară ajutor. Şi nu de la oricine, ci de la Stalin, care era pentru ei „conducătorul suprem”. I-au trimis sute de scrisori… O fetiță îl ruga, bunăoară, să-i ajute familia înfometată şi sărăcită de impozitele mari pe care trebuia să le plătească la stat pentru că erau considerați culaci – dușmani ai poporului. Am găsit-o pe copila de cândva, precum și pe urmașii altor autori. Amintirile lor sunt, pur și simplu, cutremurătoare…

Olga Ciconi avea 15 ani când i-a scris lui Stalin
Olga Ciconi avea 15 ani când i-a scris lui Stalin

Joi vă invităm să admirați modele internaționale care defilează pe podium în haine ale unor celebre case de modă. Puțini știu însă că pânza cu ornamente tradiționale stilizate a fost țesută de meșterițe din Republica Moldova. Cine sunt ele, cum au ajuns să lucreze la comanda unor designeri internaționali și ce emoții au trăit când au urcat pe podium, la sfârșitul reprezentației, scăldate în lumina reflectoarelor și în aplauze, aflați din reportajul semnat de Adrian Ianovici.

Broderii din Moldova pentru celebre case de modă
Broderii din Moldova pentru celebre case de modă

Iar vineri aflați din reportajul nostru cum a fost prima săptămână din Campania „AICI este Europa Liberă”, care a luat startul pe 1 august. Timp de o lună jurnaliștii Europei Libere, alături de partenerii noștri - Programul comun pentru dezvoltare locală integrată și Asociația Presei Independente – și invitații speciali, au cutreierat peste 20 de localități pentru a discuta cu oamenii, a le afla durerile și a-i invita să vorbească despre problemele ce-i frământă. Primul popas l-am făcut la Sărata Galbenă, Hâncești… Cum a fost acolo și în alte localități în prima săptămână, vedeți vineri, la 19.40, la Moldova 1.

Autobuzul campaniei „AICI este Europa Liberă” a oprit în peste 20 de localități
Autobuzul campaniei „AICI este Europa Liberă” a oprit în peste 20 de localități

13:49 7.7.2015

Cum era să devin educatoare

Eugenia Pogor la grădinița „Guguță” din Ungheni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

​Un caz emoţionant mi s-a întâmplat la grădiniţa „Guguţă” din oraşul Ungheni, în timp ce filmam un reportaj despre educaţia incluzivă. Bogdănaş, unul dintre copiii care abia au început să frecventeze grădiniţa şi încă suferă când se desparte de părinţi, s-a oprit din plâns doar după ce l-am luat în braţe. Probabil, ceva din vocea sau din înfăţişarea mea i-au amintit de mămica lui. S-a lipit atât de strâns de mine, încât educatoarea a trebuit, practic, să-l smulgă de la pieptul meu.

Mai în glumă, mai în serios, directoarea grădiniţei a spus că m-ar angaja pe vară în calitate de educatoare. Deşi lacrimile acestui băieţel m-au tulburat, am răsuflat uşurată la gândul că este, totuşi, un copil fericit, cu părinţi iubitori. Mă întreb cum aş reacţiona dacă m-aş pomeni în aceeaşi situaţie la un orfelinat. Cred că aş avea inima frântă…

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG