Linkuri accesibilitate

Freedom House: Moldova rămîne „o țară cu probleme”


Raportul anual privitor la libertarea presei în lume.

Organizația internațională Freedom House, cu sediul în Statele Unite, constată că nivelul libertății presei în 2014 este cel mai scăzut din ultimii zece ani, ca urmare adoptării unor legi restrictive, dar și a întețirii violențelor împotriva jurnaliștilor.

În Raportul anual privind libertatea presei în lume, Freedom House constată o degradare îngrijorătoare a situație în Azerbaidjan, Serbia și Irak.

Rusia pe de altă parte este criticată pentru „propaganda activă și agresivă” pe care o duce, câteodată în încercarea să intimideze. Tot în Rusia este criticat faptul că presa este deținută ori de stat sau de oameni de afaceri apropiați puterii.

Moldova, se arată în raportul Freedom House, rămâne o „țără cu probleme”, care trebuie urmărite, deși a semnat în 2014 Acordul de Asociere cu UE. Sunt criticate nu numai decizii mai puțin transparente în domeniul mediilor, dar și faptul că există monopoluri iar structura proprietății rămâne opacă. Informațiile au fost anul trecut și mai „partizane” ca urmare a alegerilor generale, dar și sub influența crizei din Ucraina vecină, se mai arată în raportul Freedom House.

Evoluția cea mai lăudabilă în zona Eurasiatică, în care este inclusă Republica Moldova alături de restul fostelor republici sovietice, se observă în Ucraina. Anul trecut, Ucraina a progresat de la țară „fără presă liberă” la o țară cu o presă „parțial liberă”, potrivit criteriilor Freedom House. În pofida conflictului din estul țării, Freedom House contată în Ucraina o scădere a presiunilor făcute de guvern asupra mediilor. De asemenea, politicul nu se mai amestecă atât de agresiv în politica editorială a mediilor publice. Este apreciată și noua Lege audiovizualului care garantează mai multă autonomie.

În total, în regiunea Eurasiatică, Freedom House nu pune nici o țară în categoria celor cu presă „liberă”: din 13 state incluse în această zonă, zece sunt considerate fără presă liberă și numai trei, între care Moldova, țări cu presă parțial liberă.

În restul Europei, situația este total opusă: din 42 de țări, 29 au o presă liberă și numai 12 au o presă parțial liberă. Între acestea din urmă, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia și Italia (țări membre în Uniunea Europeană), dar și toate fostele republici iugoslave, cu excepția Sloveniei, care intră în categoria țărilor cu o presă liberă.

Cu toate acestea, Freedom House constată un regres, la nivelul Europei, pentru al doilea an consecutiv, deși rămâne regiunea din lume cu cea mai liberă presă.

Vedeți infograficul despre situația libertății presei în lume, în 2014
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG