Linkuri accesibilitate

Bulgaria va renunța la armamentul rusesc


Aparate Mig 29 pe un aeroport militar la Erevan
Aparate Mig 29 pe un aeroport militar la Erevan

Consiliul Consultativ de Securitate Națională a interzis reparațiile și întreținerea avioanelor MIG-29 și MIG-21, și a elicopterelor Mi-17 și Mi-24 din dotarea forțelor aeriene.

Cu argumentul că armamentul rusesc este incompatibil cu standardele NATO, Consiliul consultativ de securitate națională a interzis reparațiile și întreținerea avioanelor MIG-29 și MIG-21, și a elicopterelor Mi-17 și Mi-24 din dotarea forțelor aeriene. Decizia Consiliului nu are un caracter obligatoriu, dar reprezintă un indiciu despre conținutul viitorului plan național pentru modernizarea armatei ce urmează a fi dezbătut și aprobat de Parlament.

Partidele mari, cu excepția PSB și „Ataka”, au sprijinit ideia președintelui Rosen Plevneliev că Bulgaria trebuie să întrerupă dependența de armamentul rusesc. „Viitoarele investiții trebuie să corespundă standardelor NATO și să fie îndreptate spre ridicarea compatibilității operaționale cu aliații”, se arată în comunicatul semnat de partidele din coaliția de guvernămând la care a aderat Partidul etnicilor turci.

Membri din Partidul socialist au avertizat că avioanele MiG-29 vor putea fi folosite până la anul 2030. Socialiștii au părăsit, într-un mod demonstrativ, ședința Consiliului consultativ. Simpatizanți ai partidului ultranaționalist „Ataka” au demonstrat cu lozinci anti-NATO în Piața președinției.

Săptămâna trecută ministrul apărării Nikolai Nencev a declarat că nu va semna acordul privind întreținerea avioanelor MiG-29 până la anul 2019. „Suma cerută de ruși – 40 de milioane de euro, este de trei ori mai mare decât ar fi normal”, a spus ministrul. El a avertizat că Bulgaria va trebui să renunțe cât mai repede la avioanele din acest tip pentru că sunt incompatibile cu armamentul folosit în cadrul NATO.

Fără a intra în detalii, Nencev a anunțat că i s-au oferit bani ca să semneze noul contract cu concernul MIG. Procuratura generală a deshis o anchetă.

Ministrul apărării a acceptat în principiu ideia ca paza spațiului aerian al țării să fie efectuată de avioane militare ale partenerilor din NATO – Turcia, Grecia sau România.

Modernizarea armatei bulgare va demara în 2016, cu condiția că fiscul și vămile vor asigura mai mulți bani în bugeti. Declarația a fost făcută de primul ministru Borisov în urmă Consiliului consultativ de securitate națională. El a criticat politica guvernelor precedente care „au dat bani pe elicoptere și fregate fără nici-un pistol la bord”.

XS
SM
MD
LG