Linkuri accesibilitate

Chirurgii moldoveni, amenințând cu greva


Se pare că indignarea chirurgilor a fost provocată de ceea ce li s-a părut a fi „o măsură disproporţionată” din partea poliţiei.

Chirurgii moldoveni amenințau să facă astăzi grevă, operând numai cazurile de urgență. Ei urmau să protesteze astfel față de arestarea unor colegi de-ai lor în urma morții suspecte a unui pacient de 21 de ani. Până la urmă, suspecții au fost eliberați din arest preventiv, fiind cercetați în libertate, iar medicii și-au anulat protestul – deocamdată.

Este pentru prima dată când chirurgii moldoveni au ameninţat cu grevă, de aceea întrebarea de unde atâta nemulţumire nu ar fi lipsită de rost.

Din reacţiile formulate până acum dinspre lumea medicală se pare că indignarea chirurgilor a fost provocată de ceea ce li s-a părut „o măsură disproporţionată” din partea poliţiei.

Un tânăr de 21 de ani decedase la începutul săptămânii trecute într-un salon al Spitalului Republican după ce fusese operat de apendicită. Rudele au depus o plângere la poliţie, iar aceasta a reţinut toată echipă ce efectuase intervenţia, sub bănuiala că ar putea sustrage probele până la derularea anchetei.

Toate s-au întâmplat după ce mai mulţi manageri de spitale au fost arestaţi în dosarul licitaţiilor trucate, iar şefa spitalului de tuberculoză din Chişinău a fost demisă după ce o înregistrare video, arătând şobolani printre pacienţii unui salon al instituţiei, făcuse înconjurul lumii.

Solicitat de noi astăzi, vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Ungureanu, ne-a spus că reacţia medicilor ar fi fost alta dacă organele de drept aşteptau cel puţin rezultatele unei expertize legale despre cauzele decesului tânărului:

„Cred că este o reacţie normală atunci când un chirurg este reţinut fără o expertiză care i-ar demonstra vinovăţia. Oamenii au ajuns să se teamă să intre în sala de operaţie. Aceasta este medicină? Într-un stat de drept nu se procedează astfel. Este un abuz.”

I-am solicitat un comentariu al situaţiei şi deputatului liberal-democrat Vladimir Hotineanu, chirurg de meserie şi fost ministru al sănătăţii:

„Nu vreau să dau note nici sociale, nici politice. Dar indignarea a fost pentru că nici pe vremea lui Beria nu s-a procedat aşa în situaţia în care un medic este suspectat de neglijenţă. De aceea şi a avut loc acel miting. Sper că totul s-a epuizat. Eu astăzi am operat deja. Dar situaţia este alarmantă pentru că medicul rămâne singur în faţa pacientului şi dacă protocolul nu este asigurat, medicul nu are decât să ceară de la pacient. Iar societatea trebuie să fie foarte atentă în etichetarea sistemului de sănătate. Până nu se studiază profund fenomenul, până nu se vede ce a fost la bază, nu poţi lua astfel de decizii. În Rusia la pensia de bază, chirurgilor li se asigură o pensie suplimentară. Iar la noi ne fac hoţi şi ucigaşi. Acesta e sensul revoltei care a apărut în rândurile Asociaţiei Chirurgilor. Da ce, medicii nu au dreptul la prezumţia nevinovăţiei?”

Într-un comentariu apărut pe un portal cu ştiri din sănătate, Oleg Lozan, director al unei instituţii de management în sănătatea publică, era atât de nemulţumit încât vorbea despre o „asasinare morală a medicinii”.

Nu toţi reprezentanţii lumii medicale împărtăşesc totuşi această viziune. Andrei Mecineanu, expert în sănătate la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate numeşte o reacţie „emoţională” anunţul despre grevă al chirurgilor:

„De fapt, statul oferă chirurgilor o serie de drepturi de care ar fi trebuit să facă uz şi să-şi apere colegii fără a apela la grevă. Să angajeze un avocat care să ia măsuri de apărare. Rezultatul ar fi fost mult mai eficient. Ar fi cazul să fim mai pragmatici şi mai obiectivi în a analiza ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Nu e cazul să criticăm un sistem. Criticăm atitudini. Fiecare trebuie să-şi facă treaba.”

Pe de altă parte, Andrei Mecineanu se declară convins că actuala situaţie provine şi dintr-o înţelegere greşită a cazurilor de malpraxis în Republica Moldova. Ajunse în justiţie, doar 7 la sută dintre acestea se rezolvă în cadrul unor proceduri civile, restul fiind gestionate în cadrul unor procese penale. Asta înseamnă că sistemul este mai puţin preocupat să-i ajute pe pătimiţi să obţină, în mod firesc, nişte despăgubiri în urma greşelii medicale, şi mai mult - să-i încătușeze pe medici, de parcă ar fi vorba despre acţiuni săvârșite cu rea intenţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG