Linkuri accesibilitate

„Miliardul de sub tăvălug” (Ziarul Național)


Sistemul electoral mixt (Tribuna.md).

Miliardul de sub tăvălug” este titlul investigației semnată de Mariana Rață pe pagina web a „Ziarului Național”. Autoarea notează că patru companii câștigă an de an licitațiile organizate de stat pentru reparația și construcția drumurilor. Firmele aparțin unor persoane influente din Moldova. „Numai anul trecut, din banii publici, pe conturile acestor companii au ajuns două treimi din tot bugetul Administrației de Stat a Drumurilor”.

Una din companii ar aparține soției directorului de la Cadastru, Galina Ghilaș, iar informațiile despre licitațiile câștigate de aceasta nu sunt publice. O altă companie e în centrul unui scandal de corupție din România și ar aparține lui Sergiu Lucinschi, fiul celui de-al doilea președinte al Republicii Moldova. Sume considerabile din contracte încheiate cu statul pentru reparația drumurilor a câștigat și omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care recent și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău. „Veniturile companiei din reparația drumurilor naționale au crescut considerabil în ultimul an” se mai arată în articol.

Milionar, proprietar a 50 de companii” este candidatul desemnat de comuniști la funcția de primar al Capitalei scrie portalul „Mold-street.com”. Vasile Chirtoca are 56 de ani, este președintele holdingului Daac-Hermes, care concentrează aproape 50 de companii din Moldova cu diverse sfere de activitate de la comerțul cu automobile până la instituții media. Averea omului de afaceri estimată în 2010 se ridica la circa 90 de milioane de dolari. Vasile Chirtoacă intra atunci în topul celor mai bogați oameni din Moldova, după Anatol Stati, Vlad Plahotniuc, Nicolae Ciornâi și Alexandr Pincevschi, mai notează jurnaliștii de la mold-street.

Și „Ziarul de Gardă” propune o biografie a omului de afaceri Vasile Chirtoca. Între altele, acesta a fost în 1997 unul din fondatorii partidului politic „Furnica”, ulterior a fost membru al consiliului politic al PD până n 2000. Chirtoca a mai fost membru al Consiliului Economic pe lângă președintele Petru Lucinschi, dar și al celui pe lângă premierul comunist Vasile Tarlev.

Într-un comentariu pentru portalul „Tribuna.md”, Dumitru Spătaru opinează că ar fi oportun să se revină la discuțiile despre trecerea la sistemul electoral mixt în cadrul căruia 50% din deputați să fie aleși pe liste de partid, iar alte 50% – în circumscripții uninominale. În primul rând, pentru că acest sistem ar „spori considerabil” șansele celor trei partide care reprezintă puterea și care sunt „într-o cădere de rating considerabilă.” Autorul mai crede că dacă această temă va fi discutată acum, la mai puțin de un an de la alegerile parlamentare „vor dispărea acuzațiile că cineva încearcă să-și promoveze anumite interese înguste în ajunul alegerilor”. Sistemul electoral poate fi schimbat și prin referendum notează Dumitru Spătaru. „Un eventual referendum la această temă ar sustrage atenția opiniei publice de la problemele de ordin social-economic, dar și ar reabilita imaginea guvernării, deoarece aceasta va delega cetățenilor dreptul de a-și alege direct deputații” conchide comentatorul.

XS
SM
MD
LG