Linkuri accesibilitate

O replică puternică a cutremurului de sâmbătă a lovit Nepalul duminică...


...zguduind clădirile și făcându-i pe locuitorii speriați să fugă în stradă.

Seismul de sâmbătă a avut magnitudinea de 7,8 pe scara Richter și a omorât peste 2000 de oameni.

Associated Press relatează că replica de duminică, de 6,7 grade, a fost destul de puternică pentru a fi simțită ca un nou cutremur, creând din nou panică și încetinind eforturile de salvare.

Seismul de sâmbătă a lovit zona dens populată a Văii Kathmandu cu câteva minute înainte de prânz, iar unda de șoc s-a propagat în toate direcțiile: la nord spre Himalaya și Tibet, la sud spre câmpiile indiene, spre est către delta fluviului Brahmaputra în Bangladesh și spre apus până în orașul istoric Lahore din Pakistan.

O tragedie aparte s-a derulat pe coastele muntelui Everest, cel mai înalt din lume, unde sute de alpiniști participau la primele escaladări ale sezonului, care începe de obicei la sfârșitul lunii aprilie. Cel puțin 17 oameni au murit pe versantul masivului și în tabăra de bază după ce cutremurul și replicile lui au provocat avalanșe.

Cutremurul a distrus edificii istorice din Kathmandu, inclusiv un turn din secolul XIX aflat pe lista de monumente UNESCO.

Între timp în Nepal au început să sosească primele echipe de salvare străine, mai ales din țări vest-europene ca Franța sau Germania. Duminică la Vatican Papa Francisc s-a rugat împreună cu cei prezenți la liturghia din Piața Sf. Petru pentru victimele dezastrului și a îndemnat la generozitate față de sinistrați.

Guverne din lumea întreagă au încercat să stabilească dacă printre victime se află cetățenii lor. Rusia și România, de exemplu, au spus că nu au asemenea informații.

Reuter a relatat că alpinistul român Alex Găvan, care a relatat printre primii prin Twitter despre dezastru, din tabără de bază de pe Everest, este în siguranță.

Associated Press scrie că deși pagubele încă nu pot fi evaluate exhaustiv, este limpede că dezastrul pune o povară grea pe umerii țării sărace din Himalaya.

Nepalul a fost lovit de cel mai grav cutremur din istoria sa modernă în 1934, când seismul cu magnitudinea 8 a distrus aproape complet orașele Kathmandu, Bhaktapur și Patan.

Cutremurul de sâmbătă a fost resimțit și în capitala indiană New Delhi și în alte câteva orașe indiene.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG