Linkuri accesibilitate

Dreptul la medicamente compensate și deficiențele sistemului


Doar două categorii de pacienţi, persoanele din localităţile rurale cu vârste peste 60 de ani şi pacienţii cu venituri mici, au acces real la preparate farmaceutice compensate.

Deşi au dreptul la medicamente compensate, o parte din pacienţii, deţinători de poliţă de asigurare, nu au acces la ele. Un studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate constată că ar fi vorba de 76% din pacienţii asiguraţi. Pe de o parte, medicii, din cauza bugetului limitat, ezită să ofere bolnavilor reţete cu medicamente compensate, pe de altă parte, nici pacienţii nu ştiu la ce doctorii au acces gratuit sau parţial gratuit.

În 2014, bugetul alocat pentru acoperirea medicamentelor compensate a fost de 216 milioane de lei. Mult prea puţin, constată experţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, pentru a acoperi necesităţile reale ale pacientilor care au nevoie de produsele farmaceutice compensate. În consecinţă, medicamentele sunt eliberate selectiv, criteriul de bază fiind bunăstarea pacientului.

Viorel Soltan
Viorel Soltan

Directorul Centrului, Viorel Soltan, prezintă doar câteva dintre concluziile la care a ajuns în cadrul studiului despre accesul la medicamente compensate, cercetare bazată pe discuţii cu manageri de instituţii medicale şi cu medici:

„Deci, managerii spun că toţi pacienţii care au necesitate, care au nevoie de medicamentul compensat, au acces la ele. Medicii, pe de altă parte, spun că cei din conducere îi ceartă pentru orice medicament scump pe care îl prescriu compensat. «Noi nu avem voie să prescriem asemenea preparate. Apoi atâtea probleme avem că nu mai scăpăm», spun medicii. Iată ce zic alţii: «Care-i cu inele şi aur, nu-i mai prescriem compensate, că are bani să-şi cumpere şi aşa medicamente». Deci, se observă deja o segregare anumită în prescrierea acestor medicamente”.

Doar două categorii de pacienţi au acces maxim la preparate farmaceutice compensate - e vorba de persoanele din localităţile rurale cu vârste trecute de 60 de ani şi pacienţii care au venituri mici. Cum se explică asta? Foarte simplu - medicii percep medicamentele compensate ca fiind un ajutor pentru familiile vulnerabile şi nu un drept necondiţionat al pacienţilor care şi-au cumpărat poliţa de asigurare.

Viorel Soltan, spune că potrivit studiului, nici angajaţii farmaciilor care distribuie medicamentele compensate nu sunt mereu de partea pacienţilor. Ei preferă să le spună bolnavilor că medicamentul pe care îl solicită nu este în stoc, în loc să le ofere o alternativă la produsul farmaceutic cerut:

„Practic, farmacia nu serveşte ca o sursă de informare pentru pacienţi. Farmaciştii nu oferă alternative de denumiri comerciale aşa cum ne gândim că ar trebui şi nu sunt o sursă neutră de informare privind varietatea medicamentelor. Farmaciştii nu sunt nici o sursă de informare privind gradul de compensare a reţetei. Plăteşte atâta şi mergi mai departe. Nu-i spune pacientului că acest medicamente este compensat o sută de procente, jumătate etc. Noi ne-am aştepta ca acest medicament să fie utilizat pentru o informare mai bună a populaţiei din Republica Moldova.”

Printre pacienţii care nu au acces la medicamente compensate sunt cei cu maladii renale, urologice, osteo-articulare şi cu afecţiuni respiratorii. De asemenea, și femeile gravide, deşi sunt incluse în lista beneficiarilor, la fel nu primesc preparate compensate. Iar, mamele care au copii până la cinci ani sunt printre persoanele cel mai puţin informate despre faptul că pot primi unele medicamente gratuit.

În Republica Moldova, medicamentele sunt compensate din 2005, însă niciodată autorităţile nu au realizat vreun studiu despre accesul practic pe care îl au pacienţii asiguraţi la aceste produse farmaceutice pentru a se evalua cat de suficiente sunt fondurile alocate la acest capitol.

Viceministra Sănătăţii, Svetlana Cotelea, constată că starea de lucruri este departe de formula conceptuală pe care s-a întemeiat midicina asigurată:

„Asigurarea cu medicamente compensate nu prezintă un program social. Este, de fapt, un element cheie a programului de asigurări medicale obligatorii şi orice persoane care are statut de asigurat are dreptul şi trebuie să beneficieze de accesul la medicamente compensate. (...) Astăzi am obţinut, de fapt, date despre percepţia pacienţilor vizavi de accesul la acest serviciu. Sigur că nu avem toleranţă faţă de asemenea situaţii şi nu există situaţii când pacientului i se refuză acest drept”.

Pentru acest an, autorităţile au majorat bugetul alocat pentru medicamentele compensate cu o sută de milioane de lei, suma finală fiind de 335 de milioane. Va garanta acest lucru un acces mai sporit al pacienţilor la medicamente?

Mai degrabă nu, constată experţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate. Şi asta pentru că problema nu ar fi doar în suma alocată, ci, mai degrabă, în modul în care aceste medicamente sunt oferite pacienţilor, dar şi de interesul medicilor de a-i informa despre drepturile pe care le au. Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice arată că 70 la sută dintre cetăţeni cred că poliţa de asigurare medicală nu-şi merită banii, pacienţii fiind nevoiţi să scoată bani din buzunar chiar şi pentru serviciile acoperite de poliţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG