Linkuri accesibilitate

Cazul ziaristului Serghei Ilcenko în discuție la Chișinău


„R. Moldova nu depune eforturi suficiente pentru a garanta drepturile dlui Ilcenko în regiunea transnistreană”.

La o lună de la arestarea la Tiraspol a jurnalistului Serghei Ilcenko, fiul acestuia Nikolai, a cerut astăzi autorităţilor moldovene și celorlalți participanți la negocierile în formatul „ 5+2” privind Transnistria, să facă mai multe presiuni pentru eliberarea tatălui său. Arestat pe 18 martie, Serghei Ilcenko este acuzat de autoritățile din Transnistria de „extremism” din cauza unor texte critice postate pe rețele de socializare.

Tot astăzi, Asociaţia Promo-Lex, care-i acordă asistenţă juridică lui Serghei Ilcenko, a anunţat că săptămâna viitoare va depune o plângere la CEDO în numele clientului său, îndreptată împotriva Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse.

Întrucât jurnalistul Serghei Ilcenco are şi cetăţenia Federaţiei Ruse, pe lângă cea a Republicii Moldova avocatul Vadim Vieru de la Asociaţia Promo-Lex s-a adresat Procuraturilor din ambele state cu cererea de a iniţia dosare penale privind reţinerea ilegală a clientului său.

Procuratura moldoveană a iniţiat o anchetă penală, însă deocamdată nu există o înştiinţare oficială adresată reclamanţilor, spune avocatul. Procuratura rusă nu a reacţionat în niciun fel. în schimb Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, unde de asemenea a fost depusă o plângere, a răspuns la demers constatând că e vorba despre „o chestiune internă a Republicii Moldova”, potrivit avocatului.

Vadim Vieru
Vadim Vieru

Vadim Vieru spune că tocmai din motivul pasivităţii de care dau dovadă autorităţile ruse şi cele moldovene plângerea la CEDO va fi îndreptată împotriva ambelor state:

„Considerăm că la această etapă Republica Moldova nu depune eforturi suficiente pentru a garanta drepturile domnului Ilcenko în regiunea transnistreană. Dacă Republica Moldova va demonstra că face acţiuni concrete ca să fie respectate drepturile domnului Ilcenko şi el va fi eliberat vom proceda ca şi în cazul Pisari, vom retrage pretenţiile îndreptate împotriva Guvernului Republicii Moldova.”

Procuratura Generală ne-a confirmat că la începutul lunii aprilie a fost pornită o cauză penală urmare a denunţului făcut de fiul jurnalistului Serghie Ilcenko, Nikolai. Procurorul responsabil de caz Ruslan Caşu ne-a spus că ancheta se desfăşoară conform termenelor stabiliţi de legislaţie:

„Procuratura Generală a pornit urmărire penală pentru privare ilegală de libertate, violare de domiciliu ce se referă la percheziţii ilegale şi uzurpare de calităţi oficiale. Urmărirea penală este la etapa de administrare a probelor ce ţin de caz.”

La o conferinţă de presă ţinută la Chişinău fiul jurnalistului deţinut la Tiraspol, Nikolai Ilcenko, a îndemnat Procuratura să investigheze cazul cu mai multa abnegaţie. Nikolai a cerut şi organismelor internaţionale să se implice şi să exercite presiuni pentru a se obţine eliberarea tatălui său. Potrivit lui Nikolai tatăl său este deţinut în condiţii inumane. Rudele şi avocatul de la Promo-Lex nu pot să-l viziteze.

„Pot comunica cu tata doar prin scrisori prin intermediul avocatului său din Transnistria. Camera în care e închis are 18 metri pătraţi şi acolo sunt 11 deţinuţi. Sunt paturi cu două nivele, nu ai unde să te întorci. Cei din penitenciar nu permit să-i transmitem nici măcar medicamente. Tata suferă de astmă cronică şi de bronşită. Fără medicamente el se sufocă.”

Nikolai are 21 de ani şi s-a mutat temporar în Chişinău la rude. El spune că se teme să se afle în Tiraspol, pentru că nu exclude că ar putea să fie răpit şi reţinut, la fel cum i s-a întâmplat tatălui său. În opinia sa tatăl său e deţinut ilegal, KGB-ul îl acuză de publicarea pe Forumul social din Transnistria a unui articol anonim cu apeluri la rezistența armată, articol pe care nu l-a scris tatăl său. Nikolai spune că nu crede în justiţia transnistreană, or deja şase şedinţe de judecată au fost amânate din motive inventate, la părerea sa.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a transmis Tiraspolului o scrisoare prin care şi-a arată îngrijorarea în legătură cu arestarea de către administrația transnistreană a jurnalistului Serghei Ilcenko și a cerut eliberarea acestuia din detenție. Prin răspunsul ce a urmat administraţia de la Tiraspol de fapt a sugerat Guvernului de la Chişinău să nu se implice, constată experţii care urmăresc cazul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG