Linkuri accesibilitate

Dalia Grybauskaitė: „Fiți duri cu toți cei care fură de la voi. Și nu lăsați nici un politician și nici un oligarh să vă mintă”


Președinta Lituaniei despre Putin, Moldova și UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

Președinta Lituaniei răspunde întrebărilor Europei Libere.

Europa Liberă: Care este mesajul dvs. pentru poporul Republicii Moldova?

Dalia Grybauskaitė: „Aveți răbdare și fiți duri cu toți care fură de la voi. Și nu lăsați nici un politician și nici un oligarh să vă mintă, să fure Republica Moldova, să fure de la poporul Republicii Moldov, și cereți-le responsabilitate. Sistemul de azi din Republica Moldova e foarte asemănător celui din Ucraina. Oligarhi conectați cu corupția, cu guvernanții, cu mass media - acesta nu este un cocktail tocmai bun pentru orice stat. Și în situația aceasta, este foarte ușor să influențezi o astfel de țară și nu neapărat militar, nu e nevoie să mergi cu armata, poți influența economic, cu anumite sancțiuni.”

Europa Liberă: Cum pot fi convinși cetățenii Republicii Moldova că reformele sunt necesare?

Dalia Grybauskaitė: „Doar prin comparație. Comparați cu nivelul corupției din UE, cu calitatea justiției, libertățile fundamentale, nivelul de trai, străzile, casele, totul, și veți vedea diferența.

Europa Liberă: Anul trecut, ați spus despre Rusia: „în cazul în care un stat terorist angajat într-o agresiune deschisă împotriva vecinului său nu este oprit atunci această agresiune se va răspândi mai departe în toata Europa.” Vă mențineți acest punct de vedere?

Dalia Grybauskaitė: „Cred că cel puțin pentru moment agresiunea e oprită, deoarece durează deja al doilea an. A fost instituită o izolare politică și diplomatică a Rusiei, veți putea vedea foarte clar acest la uitîndu-vă la cine va participa la parada din 9 mai. Sunt mesaje clare care spun că nu se acceptă un comportament de tip terorist, care se ascunde în spatele armatelor neidentificate, care aprovicionează aceste forțe cu armament greu, și care minte întreaga lume. Este inacceptabil.”

Europa Liberă: Care ar putea fi cel mai bun rezultat al Summit-ului de la Riga pentru țările Parteneriatului Estic? Ucraina și Georgia speră la ridicarea vizelor, ceea ce Moldova a obținut deja, dar politic, care ar trebui să fie mesajul acestui Summit pentru țările Parteneriatului Estic?

Dalia Grybauskaitė: „Din punct de vedere politic, mesajul este că țările din Parteneriatul estic sînt încă importante pentru Europa, că mai devreme sau mai tîrziu îi vom vedea pe vecinii noștri în Europa, dar trebuie să le spunem din nou că multe lucruri depind numai de ei, iar asta înseamnă tema de acasă bine făcută, reforme, iar acesta nu e doar un bilet pentru Uniunea Europeană, e biletul spre un viitor mai bun pentru voi înșivă.”

XS
SM
MD
LG