Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Putem spune că este vorba despre un pas înainte şi doi paşi înapoi”


Diana Răileanu în dialog cu directorul ADEPT despre modificarea Codului Electoral

Partidele politice au adoptat recent un şir de modificări la Codul Electoral care oferă Comisiei Electorale Centrale mai multe pârghii de verificare şi sancţionare a partidelor politice care ascund de ochii lumii banii pe care îi cheltuie în campanii. Prevederile au intrat deja în vigoare şi vor putea fi aplicate începând cu electorala pentru localele din acest an. În schimb, de la 1 ianuarie anul viitor, partidele, în funcţie de rezultatele obţinute la alegerile locale şi cele parlamentare, vor fi finanţate de la bugetul de stat, altfel spus, din banii cetăţenilor. Prin această decizie se urmărea diminuarea dependenţei formaţiunilor politice de un singur jucător şi posibilitatea de a le contabiliza cheltuielile. În ce măsură se poate spune că odată cu adoptarea acestor modificări Republica Moldova a făcut un progres privind transparenţa activităţii partidelor politice? Diana Răileanu a căutat un răspuns de la directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan:

Igor Boţan: „Această lege, adoptată după ce a fost anunţată campania electorală pentru alegerile locale generale, are un şir de plusuri, dar are mai multe minusuri. Putem spune că este vorba despre un pas înainte şi doi paşi înapoi. Cei care au adoptat legea, cu siguranţă au analizat campania electorală precedentă, rapoartele care le-a făcut Misiunea OSCE, organizaţiile civice din Republica Moldova şi au eliminat un şir de lucruri care au stârnit nedumirirea şi revolta, dacă putem spune aşa, a celor care au monitorizat procesul electoral. În schimb, pentru a recupera, au venit cu modificarea Legii Partidelor şi, datorită acestor modificări, vor putea să-şi suplinească conturile partinice prin finanţarea de la bugetul de stat.”

Europa Liberă: Se credea că tocmai această prevedere, care presupune finanţarea partidelor din banii cetăţenilor, le va face mai oneste, pentru că nu vor mai depinde de un singur jucător finanţatorul partidului. S-a atins acest scop?

Igor Boţan: „Sigur că nu. Proiectul de lege pentru finanţarea partidelor din buget a fost pregătit încă în 2012. Este de remarcat că o lege poate fi adoptată şi trebuie adoptată atunci când există un moment oportun. Părerea mea este că noi am scăpat momentul oportun. În 2012, atunci când a fost elaborat proiectul de lege, noi trăiam într-o societate care se bucura de o poveste de succes, între timp, am înţeles că povestea de succes s-a transformat într-o poveste de groază, deci, partidele care au decepţionat societatea, care au fost implicate în atacuri raider, partide care au fost implicate în scandalul din Pădurea Domnească şi partidele care sunt responsabile pentru furtul unui miliard, acum vor, pentru existenţa lor, să folosească bani bugetari. Mie mi se pare că asta este manifestarea atitudinii lor faţă de cetăţenii Republicii Moldova, crezând că aceştia nu au discernământ. Acum vreau să împărtăşesc cu Dvs câteva cifre: de exemplu, în Germania, unde partidele sunt într-o anumită măsură finanţate din bugetul de stat, după o anumită formulă, această proporţie de finanţare, dacă o raportăm la bugetul de stat, este undeva de ordinul milionimilor. În Republica Moldova este la nivelul zecimilor. Deci, din bugetul Republicii Moldova, pentru finanţarea partidelor se va da cu aproximativ câteva sute de mii mai mult decât se dă în Germania. Acum, ne uităm şi ne gândim, ce bine fac partidele din Germania pentru prosperarea ţării şi ce bine fac partidele din Republica Moldova pentru subminarea visului şi vectorului european etc. Acum suntem puşi în situaţia ca anume aceste partide, pentru că ele sunt în Parlament şi ele, probabil, au resurse să câştige alegerile locale, acestea vor beneficia de două zecimi din bugetul de stat pentru a se autofinanţa. Adică, până acum luau bani din scheme corupte şi acum, după ce au atins un nivel, vor să obţină din bugetul de stat două zecimi.”

Europa Liberă: În ceea ce priveşte finanţarea, până acum schema era următoarea: banii veneau de la lider, dar ajungeau în contul partidelor prin donatori fictivi. A fost distrusă această schemă?

Igor Boţan: „Dimpotrivă, această schemă a fost perfecţionată şi acest lucru este foarte regretabil, pentru că dacă adăugăm la această schemă, decizia privind finanţarea de la buget, lucrurile mi se par dramatice. Acum, uitaţi-vă, pentru ca lucrurile să fie echilibrate, există formula ca banii de la bugetul de stat să fie oferiţi proporţional cu banii privaţi pe care îi atrage partidul. Deci, în Germania, dacă un partid demonstrează bani de la membri, de la donatori, este încurajat şi de bugetul de stat. Asta înseamnă că aceşti bani se dau de la buget pentru un partid care este susţinut de cetăţeni. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova: plafonul din partea privaţilor a fost mărit de zece ori. Acum, în Republica Moldova, un cetăţean poate finanţa pe an un partid politic în limita a 200 de salarii medii, adică, un cetăţean poate folosi în Republica Moldova 600 mii lei, aproximativ 30 mii de dolari ca să finanţezi un partid. De ce a fost majorat acest plafon de zece ori? Pentru ca să nu se recurgă la schema pe care o ştim, când banii de la lider se dau la multe persoane care vin şi fac depuneri, de exemplu, de 200 de mii de lei pentru partid în campania electorală, dar arată venitul anual de 20 de mii.”

Europa Liberă: Trebuie să menţionăm că societatea civilă insista pe 20 de salarii medii lunare în cazul persoanelor fizice şi 40 de salarii medii în cazul persoanelor juridice.

Igor Boţan: „Dacă acest plafon este mic, asta înseamnă că mai mulţi cetăţeni trebuie să finanţeze acest partid, iar statul are un indicator că partidul este susţinut de oameni. Ei ce au făcut? Au majorat plafonul de zece ori, asta înseamnă că un cetăţean în Republica Moldova poate da maximum pe an 30 de mii de euro pentru finanţarea unui partid. Ne uităm la ţările din Europa: în Croaţia, limita de sus pentru finanţarea din partea unui cetăţean este de două mii. Ei, cum poate Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene, să pună plafoane de două mii, iar în Republica Moldova de 30 de mii? Cei care au făcut designul acestei legi la ce s-au gândit? S-au gândit la liderii lor de partid. Deci, noi vedem nişte distorsiuni care sunt strigătoare la cer.”

Diana Raileanu
Diana Raileanu

Europa Liberă: Din cota de 0,02 la sută jumătate partidele politice vor obţine în baza performanţei înregistrate la alegerile parlamentare şi altă jumătate proporţional cu rezultatele pe care le vor obţine la alegerile locale, inclusiv rezultatele, din câte înţeleg, a alegerilor locale din acest an.

Igor Boţan: „Da.”

Europa Liberă: Un partid extraparlamentar cu ce se alege din această prevedere? Are acces la banii cetăţenilor?

Igor Boţan: „Aşa cum e scris, da, dar sunt bani mărunţi, sunt bani pentru a închide gura liderilor care vor avea aceşti bani pentru ca să-şi menţină un mic birou şi să aibă un telefon, astfel încât să poată să primească oamenii. Cel mai interesant e faptul că la alegerile locale avem alegerile primarilor, alegerile din consiliile săteşti, consiliile raionale, ei cum vor calcula aceste 50 %? Ei au îndicat în lege acest lucru? Nu.”

Europa Liberă: Dar, inclusiv fluxul donaţiilor şi provenienţa banilor, ar urma să fie verificată minuţios de Comisia Electorală Centrală, or, până acum, instituţia era mai mult un martor în acest proces, decât un jucător activ. Putem spune că astăzi CEC are mai multe pârghii, inclusiv de sancţionare?

IgorBoţan: „Acum, Comisia Electorală Centrală, sigur că are mai multe împuterniciri şi obligaţii. Ele sunt prevăzute în modificările care au avut loc, deci, Comisia Electorală Centrală devine principala instituţie care elaborează chiar norme despre cum prevederile respective vor fi aplicate. Comisia Electorală Centrală va avea obligaţiunea să elaboreze foarte minuţios formularele la care trebuie să răspundă solicitanţii de bani bugetari, concurenţii electorali etc. Deci, în principiu, este o chestie foarte bună, numai că aici apar un şir de alte întrebări. Comisia Electorală Centrală este, totuşi, o instituţie care se numeşte pe criterii politice şi cei care sunt la guvernare, probabil, vor face abuz, aşa cum s-a întâmplat anterior. Altfel, Comisia Electorală Centrală, din punctul meu de vedere, va funcţiona foarte selectiv. Vor fi partide pentru care ochii vor fi închişi şi vor fi partide faţă de care Comisia Electorală Centrală va manifesta un interes deosebit, încercând să afle care sunt sumele, de unde provin etc. Acum, în Codul Penal, în Codul Contravenţional s-au introdus pedepse şi pedepse destul de aspre pentru utilizarea resurselor administrative, pentru utilizarea banilor nedeclaraţi, lucru pe care le-am atestat în campania precedentă. Să admitem că de acum înainte, cei care le-au utilizat anterior nu le vor mai utiliza. În schimb, pentru acoperirea intereselor pe care le au, vor lua bani de la buget. Adică, ei şi-au făcut un platzdarm pe care s-au urcat şi de pe acest platzdarm, pe cei care au rămas în afară îi privesc spunând: voi nu puteţi face ce am făcut noi, iar noi, pentru că suntem aici, acum suntem beneficiarii banilor din bugetul de stat, la care voi nu aveţi acces pentru că aveţi procente foarte mici. Dacă se proceda corect şi dacă aveau o abordare cetăţenească, se refereau la experienţa internaţională despre finanţarea partidelor de perspectivă, a celor extraparlamentare, care pot, eventual, prelua ştafeta pentru a duce Republica Moldova pe calea cea dreapta, pentru că ele şi aşa sunt bogate din schemele corupte ale liderilor.”

Europa Liberă: Prevederile cu finanţarea din bugetul de stat să înţeleg că intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016...

Igor Boţan: „Da, vor avea loc alegerile locale, partidele care sunt în Parlament, probabil, într-o proporţie mai mare sau mică, vor acumula cam aceleaşi voturi şi 50 de milioane de lei din bugetul de stat vor fi mai mult sau mai puţin proporţional împărţite între partidele pe care le avem acum în Parlament. Acestea sunt partidele care poartă vina pentru starea în care este Republica Moldova şi noi, cetăţenii, după toate acestea, trebuie să îi aplaudăm şi să spunem: dle, au adoptat o lege care în 2012 nouă ni se părea că este o lege bună. Păi, atunci era poveste de succes, iar acum este poveste de groază, atunci aveam creştere economică, dar acum intrăm în recesiune, datorită acestor partide.”

XS
SM
MD
LG