Linkuri accesibilitate

Dmitri Medvedev: Rusia se va adapta la o „nouă realitate economică”


Dmitri Medvedev în Duma de Stat de la Moscova, 21 aprilie 2015
Dmitri Medvedev în Duma de Stat de la Moscova, 21 aprilie 2015

Premierul rus a declarat în faţa Dumei de Stat de la Moscova că pierderile de pe urma sancţiunilor occidentale ar putea creşte anul acesta până la 75 de miliarde de euro.

Economia Rusiei a suferit anul trecut de pe urma unor presiuni fără precedent: combinația dintre prăbușirea prețului petrolului pe piața mondială și sancțiunile internaționale impuse ca urmare a anexării peninsulei Crimeea.

În discursul din parlament, ținut pe 21 aprilie, premierul Dmitri Medvedev a declarat că experții estimează la aproximativ 25 de miliarde de euro pierderile suferite de Rusia în 2014 ca urmare a sancțiunilor. Pierderi care ar putea crește semnificativ anul acesta, a mai avertizat Medvedev.

Condițiile în care economia Rusiei a fost obligată să evolueze anul trecut au fost descrise de premier în termeni mai mult decât dramatici:

„Pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, chiar în istoria Rusiei în secolul 20, țara noastră nu fost pusă să facă față unor șocuri externe de această amploare: prăbușirea prețului petrolului și sancțiuni fără precedent”.

Sancțiunile după cum se știe au fost impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări după anexarea forțată a peninsulei Crimeea în martie 2014 și ca urmare a sprijinului direct acordat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei.

Lucrurile sunt văzute însă altfel la Moscova:

„Pentru mulți revenirea Crimeei la Rusia este un act de justiție istorică, comparabil ca impact cu căderea Zidului de la Berlin și reunificarea Germaniei…”

S-ar putea ca viziunea premierului rus să nu fie împărtășită de Berlin.

În acest moment, consideră premierul Medvedev, economia Rusiei s-a stabilizat, dar este vorba de o stabilitate fragilă, care s-ar putea prăbuși în fața unor noi sancțiuni internaționale. Mai ales dacă prețul petrolului rămâne atât de jos.

În cel mai rău caz, Rusia se va adapta la o „nouă realitate economică”, a mai declarat Dimitri Medvedev.

Pe 1 aprilie, Banca Mondială prognoza că economia Rusiei va intra într-o recesiune profundă, cu o contracție de aproape 4%.

Vladimir Putin: sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu ar avea legătură cu situaţia din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG