Linkuri accesibilitate

După 45 de ani de comunism sovietic şi de ocupaţie, nu e nimeni interesat la Chişinău de adevăr? (Răzvan Voncu/blog Adevărul)


Trolli/postaci ai Moscovei (Evenimentul zilei).

Într-un articol publicat pe blogurile „Adevărul”, Răzvan Voncu comentează ecourile din Basarabia ale bătăliei anticorupție din România: la Chișinău și în alte orașe au apărut afișe și grafitti-uri care cer ca Direcția Națională Anticorupție din România să „treacă Prutul”. Voncu se miră că în Republica Moldova nu și-a pus încă nimeni problema că e nevoie de o altă instituție: una similiară Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. „După 45 de ani de comunism sovietic şi de ocupaţie, nu e nimeni interesat la Chişinău de adevăr? Nu vrea să ştie nimeni câţi dintre oamenii de cultură şi oamenii politici, de ieri şi de azi, au colaborat cu KGB şi au făcut poliţie politică?”(...) „Fără adevăr, nu se poate construi decât o formă fără fond. Ca până acum”, scrie Răzvan Voncu.

Presa de la București preia mai multe articole consacrate de ziarele occidentale metodelor noii propagande rusești în spațiul european. Pe site-ul Ziare.com este postată o sinteză a editorialului semnat de istoricul Timothy Garton Ash în „The Guardian”. În opinia lui, Rusia „a pierdut un imperiu și nu și-a găsit încă un rol", aceasta e problema. Plus faptul că mulți ruși îl confundă pe Putin cu Rusia. Din fericire, scrie Timothy Garton Ash, există și o altă Rusie, de pildă cea reprezentată de Boris Nemțov, politicianul rus de opoziție, asasinat nu demult. Apropierea dintre formațiunea politică pe care o fondase Nemțov cu cea fondată de opozantul regimului Putin, bloggerul Alexei Navalnîi, este astfel o reacție sănătoasă.

Articolul citează și altă distincție care ar trebui mai bine conștientizată: cea dintre imperiu și națiune. Nu e suficient să vorbești limba rusă ca să faci parte din Rusia. Confuzia începe însă să se risipească. Potrivit articolului din „The Guardian” reluat de „Evenimentul zilei”, oligarhul rus Mihail Hodorkovski spune că însuși ministrul de externe al Belarus vrea altceva decât o țară satelit al Moscovei. Fost deținutul politic al regimului Putin Hodorkovski s-a transformat recent în militant din exil pentru o Rusie mai bună.

„Evenimentul zilei” explică pentru cititorii săi, de asemenea citând presa străină, cum funcționează sistemul de postaci, de troli, cum li se spune, care împrăștie în mediul virtual ideile Kremlinului. Doi asemenea misterioși IT-iști au „dezertat” și au vorbit presei străine. Ei spun că serviciul însărcinat cu această activitate funcionează la Sankt Petersburg, în regim de confidențialitate forțată. „Cel mai înfricoşător lucru este atunci când vorbeşti cu prietenii şi ei repetă lucruri pe care le-ai primit în sarcinile tehnice, şi îţi dai seama că au avut impact”, a mărturisit un fost blogger propagandist.

A făcut multă vâlvă o anume emisiune difuzată vineri seara de Realitatea TV, în care fostul președinte Traian Băsescu s-a angajat într-un dialog cu mai mulți jurnaliști. Băsescu a continuat să critice deciziile procurorilor anticorupție, care au dispus încarcerarea - pe nedreptm, consideră domnia sa, a unor politicieni între care Elena Udrea, fost președinte al Partidului Mișcarea Populară, sau Horia Georgescu, fost președinte al Agenției Naționale Anticorupție. Liviu Iolu scrie astăzi în „Adevărul” că emisiunea cu pricina n-a făcut decât să scoată la iveală „cât de deformată a fost viaţa politică” în cei 10 ani cât Traian Băsescu a fost șef de stat.

Efect remanent al acestei realități: pseudo-știrile politice, simple vehiculări ale acuzațiilor pe care și le aduc politicienii unii altora.

XS
SM
MD
LG