Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Moscova va acționa în sprijinul rușilor din fostele republici sovietice


Sesiunea anuală de întrebări și răspunsuri a liderului de la Kremlin.

Sancțiunile internaționale impuse Rusiei, relația Moscovei cu Statele Unite și cu Ucraina, asasinarea liderului de opoziție Boris Nemțov, livrarea de sisteme de rachete Iranului sînt cîteva din subiectele abordate de președintele rus Vladimir Putin în cadrul anualei sale sesiuni de întrebări și răspunsuri la televiziunea de stat.

Putin a afirmat că sancțiunile occidentale sînt menite să pună piedici Rusiei, pretinzînd că rolul Moscovei în criza și conflictul din Ucraina ar fi doar un pretext penteu măsurile punitive impuse de Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări.

El a negat din nou că Rusia îi sprijină cu trupe și armament pe separatiștii pror-uși din estul Ucrainei, și a afirmat că deși Moscova nu încearcă să revigoreze imperiul rus, Kremlinul va acționa în sprijinul rușilor din fostele republici sovietice.

Președintele rus a mai spus că Rusia poate respinge amenințările din exterior doar dacă se păstrează stabilitatea politică pe plan intern.

Rusia nu va fi niciodată un vasal al Statelor Unite, a afirmat liderul de la Kremlin. El a spus că există superputeri care se consideră a fi singurul centru de putere din lume, iar astfel de țări nu doresc aliați, ci au nevoie de vasali, adăugând: „Vorbesc despre Statele Unite”. „Rusia nu poate face parte din acest sistem de relații”, a mai spus Putin

Promo la televiziuna rusă la sesiunea de întrebări și răspunsuri a lui V. Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Referindu-se la decizia Moscovei de a livra Iranului sisteme de rachetă S-300, Putin a spus că aceste sisteme nu erau interzise de sancțiunile ONU impuse Teheranului, și că Iranul a dovedit flexibilitate și o mare dorință de a rezolva disputa legată de programul său nuclear.

La începutul sesiunii de întrebări și răspunsuri, liderul rus s-a referit și evoluțiile economice pozitive din Rusia, care se vor face simțite ăn următorii aproximativ doi ani.

Președintele rus a atacat deseori în trecut Statele Unite și Occidentul în aceste apariții televizate, punîndu-se în postura unui lider hotărît al unei țări puternice care-și apără poporul și interesele lui în fața agresiunii externe. Vorbind înaintea evenimentului de joi, purtătorul de cuvînt al lui Putin, Dmitri Peskov, a sugerat că limbajul asupru al liderului rus e în ton cu întrebările care i-au fost adresate.

Peskov a spus miercuri 15 aprilie că Vladimir Putin a primit nenumărate solicitări ca să recunoască entitățile separatiste înființate de rebelii ruși- estul Ucrainei - o sugestie că Putin ar putea face un anunț semnificativ despre conflictul din Ucraina. Dar recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor Donețk și Luhansk ar viola planul de pace internațional în Ucraina susținut și de Rusia.

Se relatează că aproape 2,5 de milioane de ruși i-au pus întrebări lui Putin prin telefon, sms, și email pentru sesiunea sa anuală de întrebări și răspunsuri de la televiziunea de stat.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG