Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin în show-ul televizat anual de întrebări şi răspunsuri


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Kremlinul a anunțat că peste trei milioane de persoane i-au adresat preşedintelui rus întrebări pe Twitter, Facebook și email.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că sancțiunile occidentale sunt menite să pună piedici Rusiei, pretinzând că rolul Moscovei în criza și conflictul din Ucraina ar fi doar un pretext pentru măsurile punitive impuse de Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări. Vorbind în cadrul emisiunii anuale de întrebări și răspunsuri la televiziunea publică, Vladimir Putin a negat din nou că Rusia ar avea militari în estul Ucrainei unde separatiștii pro-ruși se luptă cu armata ucraineană. Totodată, el a respins și ideea că ar vrea să resusciteze imperiul sovietic, dar a afirmat că Moscova va avea grijă să apere interesul rușilor din fostul spațiu sovietic.

Promo la televiziuna rusă la sesiunea de întrebări și răspunsuri a lui V. Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Guvernul de la Kiev și NATO susțin în continuare că Rusia sprijină cu oameni și arme milițiile separatiste din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, Vladimir Putin l-a criticat astăzi pe președintele ucrainean Petro Poroșenko, afirmând că acesta ar fi comis greșeli „imense” în strategia pe care a urmat-o în estul Ucrainei, unde din aprilie anul trecut se estimează că au murit peste șase mii de persoane.

Cu toate acestea, președintele rus a declarat că, în continuare, singura șansă de aplanare a conflictului din Ucraina este ca regimul de la Kiev și separatiștii să pună în aplicare armistiţiul negociat în februarie, la Minsk.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al președintelui afirma că multe mesaje primite la Kremlin îl încurajează pe președinte să recunoască republicile autoproclamate de separatiști, în estul Ucrainei. O temă pe ca Putin nu a abordat-o astăzi direct, s-a rezumat numai să spună că guvernul ucrainean are datoria să apere drepturile rușilor din afara granițelor Federației.

Putin a mai spus că Rusia poate respinge amenințările din exterior dacă se păstrează stabilitatea politică pe plan intern.

Totodată s-a referit la relațiile cu Statele Unite, declarând că Rusia nu va fi niciodată „vasalul” Americii.

În tradiționala „întâlnire” cu națiunea, Vladimir Putin a vorbit și despre asasinarea lui Boris Nemțov pe 27 februarie, la câţiva pași de Kremlin. Putin a calificat uciderea unuia dintre principalii săi oponenţi drept un eveniment „tragic și rușinos”, dar s-a referit la suspecții reținuți la scurt timp după crimă drept „făptașii”. Nici unul nu a fost încă judecat. Mai mult, principalul suspect și-a retras depoziția. Vladimir Putin a avertizat că s-ar putea să nu fie descoperit cel sau cei care au „comandat” crima. Mulți critici ai Kremlinului cred că ancheta nici măcar nu va încerca să elucideze acest aspect, pentru că ar putea ajunge prea aproape de apropiații președintelui.

Referindu-se la decizia Moscovei de a livra Iranului sisteme de rachete S-300, Putin a spus că aceste sisteme nu erau interzise de sancțiunile ONU impuse

Teheranului și că Iranul a dovedit flexibilitate și o mare dorință de a rezolva disputa legată de programul său nuclear.

La începutul emisiunii, liderul rus s-a referit și la ceea ce el a numit evoluții economice pozitive în Rusia.

Kremlinul a anunțat că peste trei milioane de persoane au adresat întrebări pe Twitter, Facebook și email.

Vladimir Putin: sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu ar avea legătură cu situaţia din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG