Linkuri accesibilitate

Şcolile şi-au deschis uşile pentru înscrierea copiilor în clasa I


După ce criterii aleg părinţii şcoala pentru copiii lor?

Înscrierea copiilor în clasa I va începe în acest an pe 21 aprilie, cu aproape o lună mai devreme decât anul trecut. Ministerul educaţiei anunţă că până pe 30 aprilie toate instituţiile de învăţământ din ţară ar urma să organizeze o zi a uşilor deschise pentru părinţi, astfel încât aceştia să cunoască şcoala unde doresc să-şi înscrie copilul. Potrivit Codului Educaţiei, după împlinirea vârstei de 7 ani, copii sunt înscriși în mod obligatoriu în clasa I, fără concurs. Probe de aptitudini se permit doar la înmatricularea în clasele cu profil de arte sau sport. Relatează Tamara Grejdeanu:

Toţi părinţii care îşi vor trimite în acest an copilul la şcoală, fie ca trec această experienţă pentru prima data sau nu mai sunt novice, sunt copleşiţi de emoţii. Cei mai mulţi dintre ei mi-au spus ca au de rezolvat o ecuaţie cu mai multe necunoscute – să aleagă un mediu prielnic, profesorii sa fie prietenoşi, programul sa fie suficient de echilibrat cu activităţi de dezvoltare multilaterală a copilului. E şi cazul Olgăi Coman. Ea spune că părinţii iau în calcul şi partea cea mai vizibilă – cât de bine este întreţinută instituţia:

„Începe o frământare internă, ca să găseşti o soluţie optimă şi ca distanţă, şi ca program de studii, şi ca performanţe a unei şcoli. Părinţii caută condiţii fizice bune. Încercăm să aflăm şi noi informaţii din interior, câţi copii vin în şcoala asta, cam care este concurenţa. Sunt anumite şcoli care îşi fac un nume şi datorită acestui fapt părinţii luptă, să zic aşa, luptă pentru un loc.”

Comparativ cu anul trecut, înscrierea la şcoală începe mai devreme, însă acest lucru nu este un motiv ca părinţii să amâne înscrierea, mai ales cei care optează pentru o instituţie solicitată şi vor să prindă neapărat un loc, mai spune Olga Coman.

Oricum, unele familii vor trebui să aştepte, pentru că prioritate la înmatriculare au copii înregistraţi în zona aferentă instituţiei de învăţământ. Aceştia urmează să fie înregistraţi până pe 21 mai. În cea de-a doua etapă, care durează până la mijlocul lunii august, locurile neacoperite se vor împărţi între cei înscrişi pe listă, din alte regiuni. Iar regula este simplă, spune Boris Volosatâi, directorul liceului „Gheorghe Asachi” din capitală, primul venit e şi primul servit. Iată de ce, spune el, cei care vor să ajungă la o anumită instituţie nu trebuie să amâne înscrierea:

„Pentru toţi uşurează lucrul dacă se face din timp. Având în vedere dreptul constituţional al părinţilor de a înscrie copiii în orice instituţie din republică, după ce se înscriu copii din sector, se pot înscrie la locurile vacante şi copii din alte circumscripţii. Lucru într-adevăr posibil numai dacă această înscriere se face din timp.”

Pentru situaţiile în care numărul cererilor de înscriere va fi mai mare decât locurile vacante, Codul Educaţiei stabileşte că prioritate vor avea copii cu cerinţe educaţionale speciale , cei orfani şi cei care mai au fraţi şi surori înmatriculaţi în aceeaşi instituţiei.

În timp ce în capitală mulţi dintre părinţi îşi fac griji pentru admiterea la şcoală, în satele şi oraşele din regiuni lipseşte practic forfota înscrierilor în clasa I. Uneori chiar nu sunt copii pentru a acoperi toate locurile vacante, remarcă Maria Cojocaru, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Sadoveanu” din Hânceşti. Faptul că înscrierile încep mai devreme în acest an, uşurează atât sarcina profesorilor, cât şi a părinţilor, spune ea:

„Conlucrăm şi cu grădiniţele, conlucrăm şi cu părinţii şi e bine că şi cadrele didactice trebuie să plece în concediu şi pe urmă trebuie să îi deranjăm şi pe ei. Îndeosebi în luna iulie-august cei mai mult veneau, adică ei tergiversau, lăsau. Probabil e legat şi de vacanţa aceasta de vară şi lăsau mai spre sfârşit. Dar acum va fi un ritm mai lent şi mai calitativ, aş zice eu. Avem şi noi perioada aceasta în iunie când cadrele didactice încă activează că oricum sunt încadraţi la bac.”

La înscrierea copilului în clasa I părinţii sau tutorele acestuia trebuie să depună o cerere la instituţia de învăţământ, împreună cu certificatul medical şi o copie a certificatului de naştere. Pentru alegerea şcolii potrivite părinţii ar putea vizita portalul „Şcoala mea” (www.scoalamea.md) un proiect la Ministerului Educaţiei unde, pentru orice instituţie de învăţământ, pot fi găsite informaţii despre nivelul de calificare al cadrelor didactice, bugetul şcolii şi performanţa elevilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG