Linkuri accesibilitate

Românii - proamericani, dar nu foarte conștiincioși (Hotnews)


Raportul GRECO şi eficiența luptei anticorupție în România (Adevărul)

Românii sunt în majoritate proamericani, dar nu foarte conștiincioși în îndeplinirea angajamentelor luate ca membri ai Uniunii Europene, rezultă din presa zilei. Aproape 81% spun că împărtășesc sentimente mai degrabă pozitive față de Statele Unite ale Americii, în timp ce 66,2% își declară sentimente mai degrabă negative față de Rusia, arată o analiză a Hotnews, bazată pe un recent sondaj de opinie realizat de INSCOP. Analiza arată că aproape 70% dintre români sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru Armată, întrucât conflictul din Ucraina, prea apropiat de granițele României, ar reprezinta un pericol real. În analiza Hotnews sunt și date despre țările învecinate României: în rândul moldovenilor, numărul celor care mai cred într-o bună relație cu Rusia a scăzut într-un singur an de la 41% la 23%. Apoi, 44% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeana, iar 35% impotrivă. Când vine vorba însă de a alege între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală propusă de Rusia, țara se împarte egal în două. Bulgarii, cu precădere cei tineri, nu mai sunt foarte încrezători în modelul de societate reprezentat de Rusia. Li se pare că prosperitatea și securitatea sunt mai bine asigurate din postura de stat membru al UE și NATO, după cum arată sondajele de opinie din această țară. In cazul unui nou razboi rece, 57% dintre cetatenii Ungariei ar sustine SUA si doar 25% Federatia Rusă, mai aflăm din analiza publicată de Hotnews.

Cristian Unteanu rezuma în Adevărul concluziile raportului GRECO - un document realizat de o structură europeană care analizează eficiența luptei anticorupție în România și face recomandările de rigoare. Unteanu consideră că raportul dat publicității azi are concluzii dramatice: România a tratat satisfăcător numai 7 din 20 de recomandări făcute anterior, 9 nu au fost urmate decât parțial, iar 4 deloc. România nu a făcut niciun progres, de pildă, privind transparența asupra activității partidelor politice. Dimpotrivă, Parlamentul a obstrucționat măsurile de ameliorare a situației (legea privind finanțarea partidelor, de exemplu). Raportul GRECO nu e de acord cu dezincriminarea automată a denunțătorului într-un caz de corupție și recomandă revizuirea legislației. În schimb, se consideră implementată satisfăcător recomandarea ca mita care s-a dus către o terță persoană că fie totuși tratată ca un caz de coruție. În clipa de față, mai multe dosare penale din România vizează politicieni acuzați de corupție, dar care susțin că nu au primit niciun ban.

Alexandru Cristian, unul dintre bloggerii de la ziarul Adevărul, încearcă să definească rațiunile sentimentelor pro-americane ale românilor: ”această naţiune este singura naţiune în istorie care a avut încredere în noi, scrie el. Este singura care ne-a tratat de la egal la egal, ne-a promovat elitele, ne- a sprijinit ideile. Elita românească este deseori acuzată de servilism în faţa potentaţilor americani. Nu este servilism, este dorinţa de acceptare în cercul intim al unei puteri ce fascinează lumea şi istoria contemporană”.

XS
SM
MD
LG