Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Elena Cioina de la platforma „e-sanatate.md”.

„Reguli mai dure pentru doctorii care operează cu informații despre persoanele HIV-pozitive. De acum încolo, cadrele medicale din Moldova vor trebui să fie mai atente atunci când vor utiliza datele cu caracter personal ale pacienților seropozitivi. În caz contrar riscă să răspundă administrativ, civil și chiar penal. De curând, Ministerul Sănătății a aprobat un regulament mai complex privind transmiterea informațiilor medicale despre pacienții HIV-pozitivi, iar de respectarea documentului sunt responsabili Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile și Centrul Național de Sănătate Publică. Spre deosebire de regulamentul vechi, aprobat în 2012, documentul nou stabilește clar cerințele de prelucrare și transmitere a informațiilor confidențiale despre persoanele HIV-pozitive. În primul rând, la angajare, personalul medical trebuie să semneze o declarație prin care se obligă să păstreze confidențialitatea statului pacientului HIV-pozitiv. Ce cred reprezentanţi comunității persoanelor HIV-pozitive despre noul Regulament, citiți pe Platforma E-Sănătate.

Etajul I de la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie a fost închis, iar cei peste 30 de pacienți cu tuberculoză multi-drog rezistenţa, care se tratează aici, urmau să fie transferați pe parcursul zilei în alte instituții medicale. Decizia a fost luată de Direcția Sănătate, în gestiunea căreia este spitalul. Într-un filmuleț difuzat de un post TV privat se vede cum pacienții mănâncă și dorm împreună cu șobolani și șoareci.

După o inspecție la spital, responsabilii de la Direcția Sănătate au decis să închidă cele 7 saloane de la primul etaj al clădirii până când problema șoarecilor va fi rezolvată. Abia după asta se va decide cum va fi sancționată conducerea instituţiei medicale.

Anul trecut Consiliul Municipal Chișinău a oferit Spitalului de Ftiziopneumologie din Capitală 1,6 milioane de lei pentru reparație, iar în acest an vor fi transferați peste 1,8 milioane. Cel mai probabil se vor face reparații în saloanele de la primul etaj, a precizat șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu.

Încă o țară adoptă măsuri drastice pentru părinții care nu-și vaccinează copiii. Aceștia nu vor primi alocații și alte scutiri fiscale din partea statului. Este vorba de Australia care a anunțat că, începând din 2016 părinții care refuză să-și vaccineze copiii vor pierde alocațiile pentru creșterea lor. Acestea ajung și la 15 mii de dolari australieni anual. Decizia Guvernului de la Canberra vine la scurt timp după ce Franța a decis să amendeze sau să pedepsească chiar penal părinții care refuză să le administreze copiilor vaccinurile obligatorii.

Foxnews scrie că aceste presiuni vin ca urmare a situației din Statele Unite ale Americii, unde tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, în consecință în ultima perioadă aici s-au înregistrat mai multe epidemii de boli infecțioase.”

XS
SM
MD
LG