Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un nou partid populist atrage naționaliști și socialiști


Velizar Encev
Velizar Encev

Mișcarea pentru schimbare radicală „Primavara bulgară” are la bază un program intitulat „25 de lovituri împotrivă sistemului”.

Cunoscutul ziarist și deputat independent Velizar Encev, a fondat mișcarea politică „Primavara bulgară” denumită în presa „Syriza bulgară”. Din start popularitatea sa o depășește pe cea a partidului „Ataka” și a Blocului patriotic.

Mișcarea pentru schimbare radicală „Primavara bulgară” are la bază un program intitulat „25 de lovituri împotrivă sistemului”. Liderul Velizar Encev își propune ca scop „lichidarea modelului rezultat în urmă celor 25 de ani de tranziție criminală după model rusesc”.

„Începem lupta împotrivă sărăciei, suntem oponenți ai ideologiei neoliberale care a adus Bulgaria în poziția de cea mai săracă și cea mai bolnavă țară din Uniunea europeană”, a spus Encev.

În anii '80 el a fost corespondent la Belgrad al ziarului „Otecestven front”, a fost numit ambasador la Zagreb în perioada guvernării UFD după care a trecut în tabară naționaliștilor moderați. Și-a recunoscut apartenența la Serviciul comunist de informații externe. A intrat în Parlament pe lista Blocului patriotic și a devenit independent după ce aceasta coaliție a votat în favoarea celui de al doilea guvern Boiko Borisov.

„Primăvara bulgară” va participa la alegerile locale. Principalii săi oponenți vor fi partidul GHERB al lui Borisov și Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Encev nu exlude colaborarea cu Partidul socialist și partidul „Ataka”.

El respinge orice asemănare cu mișcarea elenă „Syriza”. Problemele în cele două țări, după el, sunt diferite. În Grecia ele sunt generate de cheltuielile sociale foarte mari. În Bulgaria – invers – de nivelul insuficient al acestora, de sărăcia generalizată și decapitalizarea unor fonduri de bază precum cel de pensii și cel al Casei naționale de sănătate.

Noul lider laudă modelul Victor Orban, care, după el, apără interesele cetățenilor împotrivă monopolurilor. Encev propune renaționalizarea regionalelor energetice prin cumpărarea pachetelor majoritare de acțiuni.

Primele inițiative legislative ale „Primăvarei bulgare” privesc reducerea, de la 6 la 2,5 de euro pentru vot obținut, a subvenției partidelor reprezentate în Parlament și a duratei vacanțelor parlamentare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG