Linkuri accesibilitate

Politica administrației Obama și Ucraina


Voluntari ucraineni în apropiere de portul Mariupol
Voluntari ucraineni în apropiere de portul Mariupol

Rusia a masat nouă mii de militari in ajutorul celor circa 30-35,000 de luptători locali din estul Ucrainei, cu 400 de tancuri si 700 de piese de artilerie.

Un editorial aparut in „Washington Post” se refera la politica administratiei Obama in Ucraina. Cum este evaluata situatia? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Editorialistul arata ca, in timp ce atentia opiniei publice internationale este concentrata asupra Orientului Mijlociu, situatia din Ucraina se inrautateste. In ciuda prevederilor acordului de incetare a focului de la 15 februarie, fortele ucrainiene sint atacate zilnic. Editorialul arata ca lipsa de replica din partea Occidentului face si mai probabil ca ofensiva va fi intetita.

Acordul prevede ca fortele sprijinite de Rusia sa-si retraga artileria, tancurile si alt armament greu si le puna sub observatia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. In schimb, multe dintre armele respective sint utilizate in atacurile zilnice si Rusia trimite mai mult armament peste granita. Atacurile fortelor sprijinite de Rusia se concentreaza in doua zone: la nord de Donetsk si aeroportul, precum si la est de portul Mariupol. Acesta din urma este vazut ca un obiectiv strategic pentru ca ar putea oferi Rusiei legatura terestra cu Crimea pe care a ocupat-o. Experti cred - aratat editorialul – ca ofensiva ruseasca in regiunea Mariupol este iminenta.

O echipa de observatie condusa de fostul comandant NATO, Wesley Clark, a evaluat ca atacul s-ar putea produce in 60 de zile sau mai devreme. Clark declara ca Rusia a masat nouă mii de militari in ajutorul celor circa 30-35,000 de luptatori locali din estul Ucrainei, aceste forte dispunind de 400 de tancuri si 700 de piese de artilerie. Wesley Clark, citat de Washington Post mai arata ca fortele ucrainiene au tinut piept pina acum separatistilor, dar nu si armatei ruse, mult mai bine inarmata.

Generalul crede ca daca Statele Unite ar inarma fortele guvernamentale ucrainiene, un atac al separatistilor ar putea fi evitat. Cel putin - mai spune generalul - Washingtonul ar trebui sa pregateasca armament si sa avertizeze ca va fi trimis in caz de atac.

Chiar si acum - arata editorialul - fortele ucrainiene au nevoie de ajutor pentru a evita atacurile rusesti. Dar - scrie Washington Post - presedintele Obama continua sa se opuna celor care-l sfatuiesc sa inarmeze Ucraina, ignorind - la fel ca si lideri europeni - violarile acordului de incetare a focului. Oficialitati americane si europene spun ca vor reactiona daca Rusia ataca intr-adevar Mariupol. „Dar raminind pasivi acum, ei maresc probabilitatea unei astfel de ofensive” - se arata in editorial.

XS
SM
MD
LG