Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău va aproba noi îndemnizații unice pentru civili care au avut de suferit în aprilie 2009


La 6 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 care au degenerat în ciocniri violente soldațe cu un mort și mulți răniți, Guvernul de la Chișinău va aproba noi indemnizații unice, în valoarea totală de 88.000 de lei pentru civili care au avut de suferit de pe urma acelor evenimente. Potrivit agenției IPN, între 2012- 2013, 244 de persoane au primit deja astfel de indemnizații, civili și angajaț ai organelor de drept. Mărimea indemnizației unice variază între 3.000 - 7.000de lei, în funcție de gravitatea traumelor suferite de persoanele respective.

Anul acesta s-au pronunțat și trei sentințe legate de protestele violente din 2009: ministrul de interne de atunci, Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani închisoare iar acum este dat în căutare internațională.

Fostul comisar general Vladimir Botnari, a primit doi ani de puşcărie, dar, în lipsa antecedentelor, instanţa a decis să-i suspende executarea pedepsei.

Iar poliţistul Ion Perju a fost condamnat la 10 ani închisoare, pentru că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc, tânărul decedat în noaptea în care poliţia arecurs la forță împotriva protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Perju este și el dat în căutare.

XS
SM
MD
LG