Linkuri accesibilitate

Dosarul achiziţiilor trucate din domeniul sănătăţii (Ziarul Naţional, Deschide)


Porţile maritime ale Republicii Moldova, disputate în justiţie (MoldStreet)

Mariana Raţă de la „Ziarul Naţional” este singura care aduce alte detalii decât cele făcute publice în cadrul investigaţiei CNA despre dosarul achiziţiilor trucate din domeniul sănătăţii în care figurează 21 de bănuiţi. Ea scrie că Tudor Ceaicovschi, omul de afaceri reținut, a câștigat în ultimul un an și jumătate peste o sută de licitații pentru asigurarea instituțiilor medicale din republică cu utilaje și echipamente medicale. Cel mai valoros contract, de peste zece milioane de lei, e cu Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, mai aflăm din propria investigaţie a jurnalistei.

Reporterii portalului „Deschide” simt nevoia să publice opiniile medicilor-deputaţi din Parlament despre acest dosar. „Mi-e rușine că asta s-a întâmplat în domeniul medical”, a spus liberal-democratul Vladimir Hotineanu. „Din câte cunosc eu, acțiunea este obiectivă, dar nu înțeleg de ce atât de târziu? Asta probabil ține de factorul politic. Dacă băieții ăștia de la CNA nu ar fi influențați de politic, ei ar scoate totul la suprafață, pentru că au toate pârghiile. Toate licitațiile din sănătate sunt trucate sută la sută”, a fost comentariul parlamentarului liberal Gheorghe Brega.

Dezvăluirile de astăzi ale „Ziarul de Gardă” îi vizează pe şefii celor mai importante întreprinderi de stat din Republica Moldova. Primesc lunar salarii de zeci de mii de lei, însă nu se mulțumesc cu atât. Reporterii prezintă detalii despre interesele ascunse ale șefilor de la Aeroport Catering, Tutun CTC și Moldtelecom. Pe lângă faptul că gestionează, cu mai mult sau mai puțin succes bunurile statului, aceștia își administrează, în paralel, și propriile afaceri, pe care le ascund de ochii lumii și care, uneori, se intersectează, suspect, cu activitatea lor de funcționar public, notează autorii.

Petru Bogatu aduce argumente într-un editorial publicat de „Ziarul Naţional” în favoarea ideii că regretele tinerilor că au participat la manifestaţiile anticomuniste de la 7 aprilie 2009, provocate de dezamăgirile momentului, sunt totuşi neîntemeiate. El scrie, de pildă, că 7 aprilie 2009 e doar un episod în lunga şi istovitoarea luptă pentru descotorosirea noastră de vasalitatea rusească. A fost câştigată o bătălie, nu însă şi războiul. Dar astăzi, Republica Moldova, de bine, de rău, este o ţară asociată cu UE, iar cetăţenii ei călătoresc liber în UE, fără vize. Bogatu spune că în această situaţie merita să se iasă în stradă la 7 aprilie, chiar dacă există o discrepanţă mare între ce s-a dorit şi la ce s-a ajuns.

Moldova scapă de dependența economică de Rusia. Este constatarea din capul unei relatări semnate de Vitalie Călugăreanu la „Deutsche Welle”. UE și-a deschis piața pentru produsele calitative moldovenești pentru a amortiza complicațiile economice suportate de Moldova după embargourile impuse de Rusia, ca pedeapsă pentru orientarea europeană a țării. Ulterior, autoritățile de la Moscova și-au anulat parțial interdicțiile, dar mai multe companii mari moldovenești au refuzat să revină pe piața rusă. În statistici, situaţia se reflectă în felul următor: în primele două luni ale anului 2015, piața europeană a absorbit 67,3% din totalul exporturilor moldovenești (față de 40% cât absorbea înainte de semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb). În aceeași perioadă, pieței Comunității Statelor Independente (CSI), care altă dată absorbea 93% din mărfurile exportate de Republica Moldova, i-a revenit doar 19,9%.

Un editorial semnat de Ion Mischevca pe site-ul „Adevărul” trimite mai multe săgeţi ironice la adresa guvernanţilor, deşi se adresează cititorilor. „Aţi vrut eurointegrare? Poftim „europenizare” de la AME! Cu miliarde furate în ziua amiaza mare, pe care le vom întoarce din propriile buzunare, cu proiecte de legi prin care emisiunile televizate urmau a fi cenzurate şi cu bugete cârpite, care te scot din sărite.” „Aţi vrut guvern? Poftim guvern! Cu un premier de-a dreptul desăvârşit, dar care nu se ştie ce şcoală o fi absolvit. Un exemplu demn de urmat pentru tânăra generaţie, dacă dânsul ar şti diferenţa dintre explicaţie şi lamentaţie. Sau dacă nu s-ar eschiva de la o simplă întrebare mai ceva ca o fată mare.”

„Păcat de reforma educaţiei, care parcă dădea roade, iar acum doar îţi roade urechile”, mai scrie Ion Mischevca.

Ion Preaşca de la portalul „MoldStreet” notează în cadrul unei analize că porţile maritime ale Republicii Moldova sunt de câteva luni arena unei bătălii în justiţie. „Pe de o parte este Danube Logistics SRL, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), iar pe de alta compania Bemol Retail SRL, operatorul rețelei de benzinării Bemol. Cum de s-a ajuns aici, în condiţiile în care 10 ani în urmă cele două companii, porneau la drum împreună? O întrebare care necesită un răspuns detaliat”, menţionează autorul.

XS
SM
MD
LG