Linkuri accesibilitate

Operațiune de amploare a Centrului Național Anticorupție de la Chișinău


©Shutterstock
©Shutterstock

Presupuse afaceri necurate cu echipament medical pentru spitale.

15 dosare penale, 69 de percheziţii şi 16 reţinuţi, acesta este bilanțul unor raiduri fără precedent făcute miercuri dimineață la Chișinău de procurorii anti-corupție în urma indiciilor unor afaceri necurate cu echipamentele cumpărate pentru spitalele moldovene. Detalii în relatarea Lilianei Barbăroșie.

Operaţiunea de miercuri a Centrului Național Anticorupție pare să fie cea mai spectaculoasă de până acum.

69 de percheziţii în locuinţele, birourile şi maşinile a 21 de suspecți, 16 dintre ei reţinuţi, inclusiv fostul ministru de la sănătate, Andrei Usatîi.

O ştire de pe o agenţie anunţa, citând serviciul de presă al CNA, că instituţia nici nu ar avea suficient spaţiu ca să-i ţină sub arest pe toţi responsabilii din domeniul sănătății care vor fi arestaţi şi că va apela la celulele poliției.

În arest au ajuns o serie de şefi de spitale din capitală, cum ar fi directorul Centrului Naţional de Medicină de Urgenţă, directorul Institutului de Cardiologie, şeful Institutului Oncologic, directorul Centrului Republican de Diagnostică Medicală.

La fel, printre cei reţinuţi e şi şeful Agenţiei Medicamentului sau un vicedirector al Departamentului Instituţii Penitenciare. Şi mai mulţi şefi de spitale raionale au fost audiaţi şi reţinuţi de poliţia anticorupţie în aceiaşi investigaţie.

Șefului Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a precizat în după-amiaza zilei într-un briefing de presă că investigaţia a pornit în noiembrie, de la următoarea bănuială:

„Informaţia care a servit drept temei pentru începerea investigaţiei era faptul că reprezentanţii a două companii care sunt lideri la livrarea echipamentului medical pentru instituţiile medico-sanitare publice oferă mijloace băneşti care variază între 5 şi 10 procente din suma licitaţiei persoanelor responsabile din cadrul Agenţiei de achiziţii publice, Agenţiei Medicamentului şi Ministerului Sănătăţii.”

Reţinut a fost şi şeful companiei ce se presupune că ar fi fost favorizată să câştige licitaţiile. CNA afirmă că a descoperit un total de 20 de concursuri truncate, în care s-au făcut achiziţii în valoare de 200 de milioane de lei. Prejudiciul adus statului ar fi de aproape 3 milioane de lei şi el ar rezulta din diferenţa dintre oferta câştigătoare şi cele mai mici oferte prezente în concurs, dar respinse.

Iată, însă, ce i se incriminează fostului şef de la sănătate, potrivit explicaţiilor lui Zumbreanu:

„Rolul ex-ministrului sănătăţii a fost că, prin autoritatea sa de ministru, dădea indicaţii privind urgentarea, facilitarea acestor achiziţii”.

Această investigaţie a CNA nu este prima vizându-l pe fostul ministru liberal-democrat Andrei Usatîi, dar este o premieră ca acesta să fi fost reţinut. Un alt dosar pe numele său fusese pornit încă în perioada în care era ministru în cabinetul Filat, fiindu-i incriminată ipotecarea abuzivă a parterului instituţiei medicale pe care o condusese până şi după mandatul de ministru, Spitalul Republican. Atunci şeful său de partid, Vlad Filat, aflat în conflict cu democratul Vlad Plahotniuc, a invocat natura politică a cazului. Liberal-democraţii nu au comentat însă arestul de astăzi. „Va fi ex-ministrul Usatîi primul ţap ispăşitor pentru a mima combaterea corupţiei la nivel înalt? Sunt curios să aflu cine dintre miniştrii pedişti va fi sacrificat pentru a simula echidistanţa şi obiectivitatea?”, a scris pe o reţea de socializare analistul Petru Bogatu, editorialist la „Ziarul naţional”.

Întâmplător sau nu, într-o ipotetică listă scursă în presă a demnităţilor pe care PLDM şi PD le-ar fi făgăduit comuniştilor pentru a forma o coaliţie ascunsă figurează şefia de la Agenţia Medicamentului, instituţie ce ia toate deciziile legate de preţurile de achiziţie la medicamente şi utilaje pentru instituţiile publice de sănătate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG