Linkuri accesibilitate

Premierul Cehiei l-a criticat pe preşedintele ţării pentru conflictul cu ambasadorul SUA


Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, l-a criticat pe preşedintele ţării Milos Zeman pentru conflictul cu ambasadorul Statelor Unite, spunând că şeful statului ar trebui să fie mai profesionist în materie de politică externă. Premierul a sugerat că pentru securitatea ţărilor din fostul lagăr socialist ar fi mai bine ca acestea să meargă în pas cu UE şi NATO.

Duminică, Milos Zeman a spus că ușile reşedinţei sale prezidenţiale din Castelul de la Praga „sunt închise” pentru ambasadorul Statelor Unite, după comentariile acestuia pe marginea plănuitei vizite a liderului ceh la Moscova, pe 9 mai.

Ambasadorul american Andrew Schapiro a spus Televiziunii Cehe săptămâna trecută că Zeman se poate pomeni într-o situație penibilă. Majoritatea liderilor din UE va boicota ceremoniile din Piața Roșie, la 70 de ani de la încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza anexării Crimeii de către Rusia și sprijinului acordat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Premierul ceh a spus că şeful statului a avut o reacţie disproporţionată faţă de remarcile ambasadorului american. La rândul său, Milos Zeman, care este un oponent al sancțiunilor europene impuse Rusiei, a declarat că nu-şi poate imagina ca ambasadorul Cehiei la Washington să dea sfaturi preşedintelui SUA privind călătoriile sale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG