Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sanatate.md


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata serii este Sorina David.

„După o pauză de aproximativ doi ani, Ministerul Sănătății vine cu noi modificări la Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate din Moldova pentru perioada 2008-2017. Majoritatea prevederilor vizează reforma spitalelor la toate nivelele. Conform documentului, în Moldova ar trebui să funcționeze spitale regionale, iar în total, ar trebui să fie 9 asemenea instituții. Documentul mai prevede crearea unui Spital Universitar pentru studenții de la Medicină și stabilirea unui management administrativ comun pentru spitalele publice din Chișinău. Întregul plan de dezvoltare ar trebui să fie pus pe hârtie până la finele acestui an. Amintim că reforma spitalicească a fost blocată acum doi ani de către Parlament, iar de atunci Ministerul Sănătății nu a mai venit cu un document nou. Legislatorii l-au criticat dur pe ministrul de atunci, Andrei Usatîi pentru felul în care autoritatea în sănătate a încercat să comaseze mai multe spitale.

În Moldova nu este definitivat clar locul și rolul spitalului în sistemul de sănătate. Mai mult, legislația națională nu stabilește clar nici competențele actorilor implicați în organizarea activității spitalelor – Ministerul Sănătății, fondatorul și administrația instituției medicale. În consecință, spitalele din Moldova se confruntă cu probleme grave la nivel de organizare, care la rândul lor, influențează negativ calitatea serviciilor medicale. Acestea sunt concluziile studiului ”Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova”. cercetarea arată că țara noastră are nevoie de un model comun de guvernanță a spitalelor, pentru a evita cheltuielile nefondate pentru întreținerea spitalelor și pentru a spori calitatea serviciilor medicale prestate în spitale, inclusiv în cele din provincii.

Fura din banii instituției. Un medic din Soroca a fost condamnat cinci ani de închisoare cu suspendare, după ce a estorcat de la rudele mai multor persoane decedate peste 35 de mii de lei. Doctorul ocupa funcția de şef al secţiei medico-legale la Spitalul din Soroca. Judecătoria Soroca a decis să înceteze procesul penal însă Procuratura Generală a contestat-o. Astfel, medicul a fost condamnat la cinci ani de închisoare și s-a ales cu o amendă de 60 mii lei. Mai mult, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcţia de medic legist timp de doi ani. Procurorii precizează că banii estorcați proveneau din serviciile contra cost și trebuiau să ajungă în bugetul instituției.

Tot mai multe moldovence evită să nască natural. Datele oficiale arată că în ultimii ani numărul femeilor care aleg să nască prin cezariană crește continuu. Specialiștii spun că doar o mică parte din gravide au indicații medicale pentru a naște prin cezariană, cele mai multe însă aleg singure o astfel de metodă, pentru a evita durerile la naștere. Potrivit statisticii, anul trecut aproape 7 mii de femei au ales cezariana, în defavoarea nașterii naturale. Acest număr este în creștere în 2014 cu aproximativ 530 de cazuri față de anul precedent. Aceleași date arată că în 2013 numărul nașterilor prin cezariană era de 6.318, iar în 2012 – 6.240 de copii s-au născut prin cezariană.”

XS
SM
MD
LG