Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu în Republica Moldova: decorații, nostalgii, unionism


Nicolae Timofti şi Traian Băsescu la Soroca
Nicolae Timofti şi Traian Băsescu la Soroca

„Sunt un om liber, nu mai sunt preşedinte şi pot să spun ce gândesc”, a precizat de la bun început Traian Băsescu, vorbind în faţa jurnaliştilor de la Chişinău.

Fostul președinte român Traian Băsescu și-a încheiat astăzi cu o vizită la Soroca în compania președintelui Timofti o ședere particulară de două zile în Moldova – prima de când și-a încheiat mandatul în decembrie, anul trecut. Băsescu și-a prezentat pe larg părerile despre viitorul european al Moldovei, preferințele politice pe scena internă moldoveană și a făcut mai multe declarații cu iz unionist.

„Sunt un om liber, nu mai sunt preşedinte şi pot să spun ce gândesc”, a precizat de la bun început Traian Băsescu, vorbind în faţa jurnaliştilor de la Chişinău. „Cine vinde iluzii că acordul de liber schimb egalează cu perspectiva europeană garantată ori nu ştie ce vorbeşte, ori ştie, dar nu spune lucrurilor pe nume. De aceea în opinia mea, având în consideraţie situaţia din regiune, Moldova trebuie să aibă alternative. Lecţia Ucrainei este o lecţie de care trebuie de ţinut cont. Moscova nu va accepta ca state precum Ucraina sau Republica Moldova să se integreze în sisteme de securitate internaţională, NATO, sau nu va accepta cu uşurinţă integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova în sistemele economice ale UE,” a continuat fostul lider de la Cotroceni.

„Mesajul meu e că Moldova trebuie să privească la alternative. Este bine să aibă şi scenariul unirii fortuite cu România, adică a unirii de nevoie. Este un scenariu care trebuie de luat în consideraţie. O unire de bună voie necesită timp, educarea populaţiei … Dar există şi scenariul în care, pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova, să fie nevoie ca Moldova să avanseze rapid, în baza unor decizii politice, susţinute de un referendum bine explicat, pe o unire rapidă pentru a se integra pe alt drum decât cel normal în structurile euroatlantice,” a mai precizat fostul preşedinte român.

Analistul politic Nicolae Negru, care a urmărit cu atenţia discursul de la Chişinău al fostului preşedinte român, spune că cei cărora se adresează mesajul ar trebui să se gândească şi ei la alternative. Nicolae Negru aminteşte o altă declaraţie mai veche a lui Traian Băsescu, care spunea că Putin ar vrea să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc, care, deşi criticată atunci, s-ar fi adeverit odată cu declanşarea crizei ucrainene:

„A fost zece ani preşedintele României, a pus bazele unui nou concept de securitate regională, de securitate a României, s-a întâlnit cu principalii actori geopolitici ai lumii, deci poate avea o viziune mai largă asupra la ceea ce se întâmplă pe continent şi poate extrapola anumite procese. El propune de fapt o alternativă la acest proces de integrare europeană, proces care i se pare lui că este prea îndelungat. Şi dacă noi suntem nerăbdători să intrăm în UE, o putem face prin uşa României.”

Analistul Anatol Ţăranu priveşte deocamdată ideea avansată, în mod repetat, de fostul preşedinte român ca la o soluţie pentru o situaţie „extremă”:

„Un pericol din partea Rusiei în creştere, de exemplu pentru însăşi existenţa Republicii Moldova ar putea să determine Occidentul să fie mult mai hotărât în ceea ce priveşte susţinerea unui proiect unionist. Mai mult decât atât, un astfel de proiect ar putea fi singurul pentru a salva republica Moldova de aceste sentimente hrăpăreţe ale Rusiei”.

Alţi observatori, printre ei directorul Centrului pentru Studii Est-Europene de la Bucureşti, Raluca Răducanu, crede că nu e vorba decât despre o declaraţie sentimentală a unui fost preşedinte român căruia i-a fost şi îi este în continuare foarte dragă Republica Moldova:

„Să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Traian Băsescu a fost cel care a pus Republica Moldova pe agenda de politică externă a României şi a adus Republica Moldova pe agenda discuţiilor în UE. Vizita, în schimb, de acum de la Chişinău a fost prima în calitate de om, nu de preşedinte şi cred că a făcut această declaraţie din punct de vedere uman. Numai că deciziilor nu se iau aşa, ci în funcţie de realităţile din teren. Eu nu cred că Republica Moldova a ajuns în punctul de a spune că proiectul european nu este viabil. Republica Moldova este de-abia la început, încă nu a epuizat toate alternative, este la începutul relaţiei instituţionale cu UE, de aceea eu aş spune că suntem încă la început şi nu are rost să dinamităm ceea ce este concret de dragul unei întâmplări.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG