Linkuri accesibilitate

Câinii-geniști de pe frontul din Donbas


Câinii-geniști de pe frontul din Donbas
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

Câinii-geniști de pe frontul din Donbas

„Lord este cel mai bun și de încredere prieten. Câinii simt dragostea și căldura noastră, ce atitudine avem față de ei. În schimb, ne oferă abilitățile și recunoștința lor”.

În urma conflictului din Ucraina, pe câmpurile de luptă au mai rămas mine și obuze, deși combatanții au părăsit unele regiuni. O echipă de geniști muncește ca să curețe terenurile minate – o muncă periculoasă pentru care e nevoie de curaj, răbdare și ajutorul labradorului pe nume Lord. Un reportaj realizat de Levko Stek de la serviciul ucrainean al Europei Libere.

Pe câmpurile de luptă din apropierea localității Mironovski din Ucraina de Est au rămas mine și obuze neexplodate. În această parte din Donbas nu se mai aud focuri de artilerie, însă pericolul încă te paște la fiecare pas.

O echipă de geniști ucraineni muncesc pentru a securiza regiunea. Victor lucrează împreună cu colegul său – câinele Lord. Labradorul adulmecă explozibilele, inclusiv dispozitivele improvizate care sunt extrem de greu de găsit.

„Aceste dispozitive pot fi deghizate drept un simplu stingător de foc, o cutie de bere sau o ladă”, explică Victor.

Când Lord adulmecă explozibilul, îi dă un semn lui Victor prin a se așeza. Apoi, intervin geniștii ca să neutralizeze dispozitivul. După patru luni de muncă în zona de conflict din estul Ucrainei, geniștii încearcă să curățe teritoriul fostului depozit de muniții.

„Explozibilele sunt și mai periculoase acum, fiindcă au fost deteriorate. Cele arse sau deteriorate de șrapnel sunt cele mai instabile”, spune genistul Volodimir.

Cu mare grijă, geniștii adună partide mici de muniții și le neutralizează. Ei preîntâmpină localnicii să stea departe de zonele în care muncesc, în timp ce pregătesc o explozie controlată. Dar șrapnelul încă prezintă un pericol pentru civili.

„Ne este frică să mergem la veceurile de afară. Vedeți asta (arată o bucată de șrapnel – n.r.)? Noaptea nu-s, dar zboară ziua întreagă. Știți, avem și noi nevoie să ieșim afară, la veceu, în pivniță”, spune o localnică.

Riscurile sunt mari și pentru cei care se ocupă de curățarea teritoriului, dar spun că sunt deprinși să-și pună viața în pericol. Unii membri ai echipei de geniști au participat la o misiune de menținere a păcii în Kosovo, înainte să fie chemați înapoi în Ucraina.

Victor vrea să fie sigur că partenerul lui patruped are în el încredere absolută.

„Lord este cel mai bun și de încredere prieten. Câinii simt dragostea și căldura noastră, ce atitudine avem față de ei. În schimb, ne oferă abilitățile și recunoștința lor”, spune Victor.

De la începutul anului, geniștii au neutralizat peste 2000 de mine, obuze și alte explozibile găsite pe teritoriul zonei de conflict. Dar nimeni nu știe câte muniții mai sunt ascunse în câmpurile de luptă din Ucraina de Est.

Previous Next

XS
SM
MD
LG