Linkuri accesibilitate

Bulgaria renunță la extinderea centralei Kozlodui


Sofia a decis să se retragă din proiectul cu holdingul „Westinghouse” privind construirea unui al șaptelea bloc energetic cu o putere de 1000 de MW.

După ce a renunțat la proiectul nuclear „Belene”, ce urma să fie realizat în cooperare cu Rusia, Sofia a decis să se retragă și de la proiectul cu holdingul „Westinghouse” privind construirea unui al șaptelea bloc energetic cu o putere de 1000 de MW la centrala atomoelectrică de la Kozludui.

Bulgaria, unul dintre cele cinci state UE care depind in totalitate de Rusia pentru combustibil nuclear, își va menține în continuare dependența după ce, din lipsa de bani, guvernul Borisov a renunțat la proiectul realizării la Kozludui a unui al 7-lea bloc energetic de către compania „Westinghouse”.

Decizia a fost anunțată de Borisov, după ce cunoscutul producător de echipament nuclear – parte componentă din grupul japonez „Toshiba”, a respins propunerea Sofiei de a prelua 49% din investiția evaluată la 7,7 miliarde de dolari.

„Nu vom reconfirma contractul privind cel de al șaptelea bloc”, a spus Borisov. „Dacă proiectul este convenabil, ar trebui găsit un model de finanțare. Bulgaria nu dispune de o sumă atât de mare.”

Contractul respectiv a expirat în finele lunii martie. Săptămâna trecută, ministrul energeticii, d-na Temenujka Petkova, a cerut „Westinghouse” să preia 49% din capitalul societății mixte Kozludui-7, de a asigura finanțarea proiectului și de a nu se retragă pe o perioadă cât mai lungă posibil.

Politica companiei însă nu prevede investiții în proiecte nucleare ci vânzarea de tehnologii și realizarea de proiecte energetice.

Bulgaria operează, la ora actuală, două reactoare nucleare, de proveniență sovietică, cu o putere de 1 000 MW, la Kozlodui, pe malul Dunarii.

Acordul cu „Westinghose” a fost semnat, cu aproape un an în urmă de către guvernul Oreșearski și aprobat de cel de al doilea guvern Borisov.
Intr-o declaratie în momentul semnării cotractului, „Westinghouse” a anunțat ca va furniza toate echipamentele, proiectarea, ingineria si combustibilul. Unitatea ar urma sa fie functională cel târziu în 2023.

Respingând criticile ca acordul a fost semnat în ultimul moment de catre un guvernul demisionar, „Westinghouse” a declarat ca el a primit aprobarea tuturor partidelor politice bulgare.

In afară de combustibilul nuclear, Sofia își acoperă aproape toate nevoile în materie de gaze cu importuri rusesti, iar singura sa rafinarie este controlată de gigantul rusesc „Lukoil”.

XS
SM
MD
LG