Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu decorat la Chișinău


Traian Băsescu la Chișinău
Traian Băsescu la Chișinău

N. Timofti: „În calitate de Comandant Suprem al României aţi contribuit deosebit la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune”.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, un bun prieten al Moldovei, care pe perioada mandatului sau nu a pierdut nici o ocazie internaţională de a susține Moldova pe calea ei catre democratie si catre Europa, se afla la Chisinau, in calitate particulara şi a fost decorat de președintele Moldovei, Nicolae Timofti.

La Chişinău, Traian Băsescu a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie militară a Republicii Moldova, ordinul „Ştefan cel Mare”, după ce în 2010 a primit „Ordinul Republicii”. La ceremonia oficială de înmânare a distincţiei, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a explicat de ce a decis să-i ofere fostului său omolog distincţia militară:

„M-am gândit la cele ce aţi făcut Dvs. în domeniul securităţii, fiindcă această distincţie se acordă militarilor. În calitate de Comandant Suprem al României, cum am scris noi în decret, aţi contribuit deosebit la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune, şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniul apărării, a securităţii şi asigurării ordinii publice. Vreau să vă spun că Dvs. aţi contribuit esenţial în această direcţie”.

Prin vizita din această săptămână la Chişinău, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, îşi onorează o promisiune mai veche de a veni în Republica Moldova după expirarea mandatul său. În ajunul deplasării la Chişinău Traian Băsescu a anunţat pe pagina sa de Facebook că poziţiile pe care le va exprima aici nu angajează România. În discursul său, fostul preşedinte al ţării vecine a amintit că România s-a numărat printre statele europene care au sprijinit cel mai activ în interiorul UE parcursul european al Republica Moldova. Traian Băsescu a încurajat politicienii de la Chişinău să continuie această cale care, potrivit domniei sale, va garanta Republicii Moldova nu doar bunăstare, dar şi securitate:

„Prima noastră obligaţie este să ne garantăm binele cetăţenilor şi nimeni nu poate merge în ziua de astăzi, când regiunea Mării Negre a devenit una din cele mai tensionate regiuni din punct de vedere al securităţii şi al riscurilor de securitate, una din cele mai tensionate regiuni din lume, nu avem dreptul să nu gândim la soluţiile care înseamnă garanţii şi pentru unii şi pentru alţii.”

Traian Băsescu a declarat, în repetate rânduri, că după ce îşi va incheia mandatul de preşedinte al României va cere cetăţenia moldovenească, ceea ce, potrivit fostului şef de la Cotroceni, ar fi un gest simbolic în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei. Totuşi, astăzi, Traian Băsescu a spus că nu va face acest lucru pentru că „atmosfera politică din Republica Moldova nu ar fi propice pentru aşa ceva”, dar că o va cere în momentul oportun. Şederea lui Traian Băsescu în Republica Moldova se va încheia mâine, după ce va vizita Cetatea de la Soroca şi Biserica de lemn în stil maramureşean „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din aceeaşi localitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG