Linkuri accesibilitate

Care politică?


Politicienii sînt interesați azi de imagine, de aparența care respectă moda, de promisiuni care cumpără voturi în văzul lumii.

Tot mai multă lume s-a obișnuit să spună că oamenii nu mai sînt interesați de politică și că i-au întors spatele. Această observație e foarte greu, dacă nu imposibil, de contrazis.

Dar politicienii? Ei ce fac? Recent am văzut dezbaterea televizată între cei doi favoriți la alegerile din Marea Britanie: primul ministru și liderul opoziției. A fost jalnic. O mare de clișee, poze prefabricate, replici lustruite, lozinci promițătoare de pomeni și formule cuminți pentru toată lumea.

Am văzut doi politicieni de frunte care au lăsat exact aceași impresie: politicienii nu mai sînt interesați de politică și i-au întors spatele. E vorba de politica de fond care presupune idei, ambiție, curaj și răspundere. Politicienii sînt interesați azi de cu totul altceva: de imagine, de aparența care respectă moda, de promisiuni care cumpără voturi în văzul lumii.

Dacă tragem linie, putem spune ceva neașteptat: nici oamenii din afara politicii, nici politicienii nu mai sînt interesați de politică. Ceea ce înseamnă că în loc de politică avem un gol. Asta spune că lucrurile merg înainte văzînd și făcînd și nu pentru că un politician știe ce vrea.

De fapt, s-ar putea crede că toată lumea s-a retras și în loc de politică a apărut un spectacol ciudat. Pe scenă, actorii joacă roluri din altă piesă iar spectatorii stau cu spatele, discută de-ale lor și mai prind cîte o pungă aruncată de pe scenă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG