Linkuri accesibilitate

„O palmă răsunătoare de la Mogherini” (N. Negru/Ziarul Național)


PPEM va participa la alegerile locale (I. Leancă/Agora).

„NewsMaker” arată într-un articol că „UE a chemat Moldova să joace după reguli” şi că „„Povestea de succes” europeană a Moldovei se transformă în povestea posibilităţilor ratate”. Articolul semnat de Irina Ivaşkina vizează în particular comentarii dlui Pirkka Tapiola la „Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate 2014”. În articol este citat dl Tapiola, care a chemat, între altele, ca exigenţa şi poziţia UE faţă de lipsa de progrese ale R. Moldova nu trebuie calificate ca „ultimatum” şi care a precizat în acest sens că la forme ultimative de influenţă sunt predispuşi „alţi jucători geopolitici”. „UE nu face altceva decât să cheme R. Moldova să joace după reguli, ci nu să se joace cu regulile”, a mai spus diplomatul, citat în articol.

Evgheni Şolari semnează în „NewsMaker” un articol intitulat „De la euroimitaţie, la eurointegrare: UE cere Chişinăului rezultate în lupta cu corupţia”. În articol este citat analistul Alexei Tulbure care a spus că „UE cere autorităţilor moldovene ceea ce face acum România cu corupţii săi”. „Mă tem, însă, că actuala coaliţie de guvernare mai degrabă va renunţa la integrarea europeană, decât să înceapă să lupte cu adevărat cu corupţia. Pentru că asta ar însemna că cei de la vârful puterii va trebui să se bage ea însăşi la puşcărie”, consideră dl Tulbure.

Nicolae Negru îşi intitulează editorialul său din „Ziarul Naţional” O palmă răsunătoare de la Mogherini”. Potrivit editorialistului, „declaraţia Nataliei Gherman despre faptul că momentul depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi amânat pentru o perioadă indefinită, după summitul Parteneriatului Estic de la Riga, a fost mult comentată de cei care pun la îndoială dorinţa de integrare europeană a coaliţiei de guvernământ. Însă, cuvintele ei exprimă altceva, decât o „răzgândire”. Dl Negru o citează în acest context pe Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, care a declarat recent că „În Moldova se observă o tendinţă de a mima implementarea reformelor, în special în domeniul justiţiei”. „Este o palmă răsunătoare aplicată actualilor guvernanţi şi nu ar trebui să simuleze că nu au simţit-o”, conchide autorul.

„Adevărul”publică un articol despre o reuniune „în oglindă” între experţi de pe două maluri ale Nistrului organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Lipsa investiţiilor constituie cea mai mare problemă economică pentru Republica Moldova şi Transnistria, notează autorul George Damian care a participat la aceste discuţii, care mai arată că dezvoltarea economică este imposibilă fără investiţii, iar Republica Moldova şi Transnistria nu reuşesc să atragă fonduri suficiente.

Pe lângă aceste probleme, investiţiile sunt blocate în Republica Moldova şi Transnistria de existenţa conflictului îngheţat, situaţie care nu oferă nici un fel de încredere eventualilor investitori. În continuare, în articol sunt analizate alte câteva subiecte discutate în cadrul reuniunii: situaţia ONG-urilor pe un mal şi pe altul, cum sunt apărate drepturile omului, starea presei şi construcţia politică. Proiectul „Analiza comparativă a dezvoltării pe cele două maluri ale Nistrului. Dialog Chişinău - Tiraspol" este coordonat de conf. univ. dr. Eugen Străuţiu, directorul Centrului în Cercetare în Ştiinţe Politice, în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, proiectul fiind finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin Centrul Regional pentru Europa şi Asia de Est, fiind sprijinit de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Portalul „Agora” publică un interviu cu fostul premier Iurie Leancă, liderul partidului în formare – Partidul Popular European din Moldova. Dl Leancă a precizat, între altele, cu privire la formaţiunea sa, că „noi categoric vom fi în alegerile locale din acest an, indiferent că le pun în iunie sau septembrie sau altă lună”. „Ştiu că pe interiorul PLDM se discută ca alegerile să se facă rapid, chiar în iunie dacă se poate, în aşa fel încât noi să nu putem înregistra partidul, din cauza blocajelor care vor continua. Le transmit celor care au aşa planuri că noi vom fi în alegeri şi chiar credem că ele trebuie să aibă loc cât mai rapid, să mergem cu toţii in faţa electoratului şi să explicăm inclusiv ce s-a întâmplat cu votul anterior, cel din 30 noiembrie”, a mai precizat fostul liderul liberal-democrat.

Într-un interviu pentru agenţia IPN, ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a răspuns la o întrebare şi despre probabilitatea depunerii de către R. Moldova a unei cereri de obţinere a statutului de ţară-candidat la aderarea la UE în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga. „Nu cred că UE este gata la ora actuală să continue politica de extindere. În primul rând, statele respective (din cadrul Parteneriatului Estic) încă nu sunt gata ele însele, au de realizat încă multe reforme, în primul rând, întru binele popoarelor înseşi. Ar fi bine să ne concentrăm asupra celor ce mai avem de făcut, dar nu trebuie nici să închidem uşa. Există articolul 49 al Acordului UE, care stipulează că fiecare ţară din Europa poate depune cerere, dar ea va fi acceptată atunci când va fi gata”.

„Eu nu consider că la ora actuală ar fi corect să punem problema astfel, că trebuie de depus cererea, iar după aceasta să aşteptăm un timp foarte îndelungat. Ar fi bine să ne concentrăm asupra problemelor, pe care trebuie să le soluţionăm în vederea aplicării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb”, a mai spus Edgars Rinkevics.

„Mold-Street.com” scrie că „toate cele 67 de restaurante deţinute de McDonald's în România ar urma să fie vândute unui om de afaceri rus, care va păstra brandul, dar le va plăti americanilor taxă de franciză. Potrivit economica.net, milionarul rus va plăti circa 50 de milioane de euro, americanii urmând să iasă din afacere şi să rămână în România doar ca francizori, adică să încaseze lunar taxa de franciză de la noul proprietar. Brand-ul McDonald's va fi păstrat de noul proprietar, cel puţin într-o primă fază, potrivit economica.net”. „Mold-Street” mai precizează cu acest prilej că, potrivit unor „zvonuri”, „şi McDonald's Moldova ar putea ajunge în proprietatea omului de afaceri rus”. Dar, „nu am vândut şi nu avem de gând să vindem afacerea”, a declarat pentru portal Ghenadie Sanduţa, General Manager McDonald’s Moldova, coproprietar al companiei.

XS
SM
MD
LG