Linkuri accesibilitate

Statele Unite și semnele de întrebare ale unui acord pe teme nucleare cu Iranul


La negocierile de la Lausanne
La negocierile de la Lausanne

O înțelegere ar îngheța programul nuclear iranian timp de un deceniu.

Care sint sansele ca negocierile cu Iranul in legatura cu programul nuclear al tarii sa se materializeze intr-un acord? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Observatorii politici apreciaza ca administratia Obama are un interes major ca acordul cu Iranul, in legatura cu programul nuclear sa fie incheiat daca se poate la termenul stabilit.

Adjunctul purtatorului de cuvint al Casei Albe, Eric Schultz, a spus ca se va negocia pina in ultimul moment. Obama s-a angajat in aceste convorbiri, incercind sa modifice rolul Americii in regiune, de la unul militar catre diplomatie. Aceasta optiune dateaza inca din timpul primei sale campanii pentru presedintie cind s-a declarat de-acord sa stea de vorba cu liderii unor regimuri ostile americii, mentionind explicit Iranul. O intelegere ar ingheta programul nuclear iranian timp de un deceniu, in schimbul diminuarii sanctiunilor impotriva regimului de la Teheran.

Daca acordul va fi incheiat, conducerea Iranului va trebui sa faca pasi fara precedent cum ar fi oprirea imbogatirii uraniului pentru scopuri militare si inspectii la instalatiile sale nucleare. Cei care doresc un acord cred ca ar fi si un prim pas catre imbunatatirea relatiilor cu Iranul, care a ramas o putere regionala, in ciuda regimului de sanctiuni.

Sprijinitorii spun ca daca se ajunge la o intelegere, Statele Unite isi vor intari prestigiul si puterea in regiune. Dar exista si multi critici. Mark Dubowitz, de la Fundatia pentru Apararea Democratiilor nu crede ca un acord ar face Iranul sa-si modifice comportamentul international. El si alti experti sint de parere ca administratia americana face prea multe concesii Iranului, care-si mentine capabiltatile de a produce armament nuclear. Dubowitz crede ca pentru mostenirea istorica a lui Obama, e de preferat sa nu se ajunga la o intelegere.

Alti analisti spun ca succesul sau esecul unui astfel de acord va putea fi judecat doar dupa ani de zile. Intre timp insa, daca se ajunge la o intelegere, Barack Obama va trebui sa faca fata criticilor din Congres, unde membrii se pling ca administratia nu ii informeaza si nu ii implica in negocieri.

XS
SM
MD
LG