Linkuri accesibilitate

„În Moldova e atât de trist încât nu avem altă soluție decât să trăim într-o veselie”


Jurnalul săptămânal cu Sorin Bucătaru.

Nascut la 14 septembrie 1970, in orasul Chisinau. A absolvit Academia de Teatru si Film de la Bucuresti, specialitatea regie film si TV. Pana in 1999 am fost angajat la Pro TV, in calitate de regizor , apoi producator la "Buna Dimineata cu Andy Moisescu. In 2000 a revenit la Chisinau. A urmat casatoria cu Victoria, s-a nascut Nina Raluca. Au urmat mai multe proiecte TV in calitate de Producator General, Director de Programe, Director : ORT Moldova, Euro TV, DTV, Muz TV, Jurnal TV. Din martie 2013 a lansat portalul de stiri deschide.md.

Luni / Doua victorii: una calda alta rece

Ritualul matinal. ‘Neatza pentru cele doua ființe, cele mai dragi din lume, Raluca si Victoria. Apa cu lămâia stoarsă. Prima cafea si tigara. Asumare conștienta a antagonismului dintre lămâie și cafea, țigara. Din pacate nu e singurul care-si „baga nasul” in afacerile mele. Ăsta cel putin e mai „nevinovat”. Simona Halep a învins la Indian Wells! O victorie sperata, asteptata. Bucură modul în care a fost obținută. O adevarata luptătoare! Nu s-a resemnat dupa un început dezastruos, a strans din dinți, s-a ridicat din genunchi, a apucat victoria de mână si i-a zis: azi ești a mea! A ei a fost! Păcat că atât de rar avem parte de confirmări, în care noi romanii, depașim starea de fiasco, de nereușita per moment și spunem: NU, azi voi învinge! Irina Vlah a învins la Comrat. O victorie previzibila, dar oricum greu digerabilă. Problema nu e la Comrat, e la Chisinau.

Marti/ Starea natiunii cu grif: strict secret

Ritualul matinal. Fetele, lămâia, cafea etc (etc e pentru a nu promova viciul). A fost ziua raportului „strict secret”. Dimineața, în poștă electronică, un email de la ilan.shor@bem.md. Raportul secret, care urmează sa fie prezentat peste câteva ore în parlament. L-am citit. Pe el ar trebuie sa stea parafa: „trist secret”. Am obținut câteva confirmări ale autenticității documentului. L-am publicat. De fapt secretizarea lui este proba că ei conștientizează, și încă foarte bine, nonvaloarea lui. Ei știu că noi știm că ei știu. Doar că noi nu aveam probe că ei știu. Acu’ avem. Nu raportul l-au secretizat ei. Au încercat să „bage la secret” complicitatea lor. Asta și explică irascibilitatea și amenințările cu „sancționarea celor care se fac vinovați de publicarea lui”. Să ne „sancționeze”, sanctiunile lor confirmă veridicitatea raportului. Acu il vor face public „oficial”. O mică victorie, o palmă care a functionat. În Moldova e atât de trist încât nu avem altă soluție decât să trăim intr-o veselie.

Miercuri / Datele cu character de nesimtire

Ritualul matinal. Fetele, lămâia etc . Zațul de la fundul ceștii m-a privit cu reproș. Iar în fugă, iar grabit. Are dreptate, stau prea putin cu Raluca, ajung prea târziu să stau cu Vica. Simt asta, deci se poate repara. Nesimțirea e cea care nu lasă șanse, iar de nesimțire nu ducem lipsă. La ea se apelează frecvent și cu plăcere. Dai nas în nas cu ea pe holul spitalului. Iți trage o flegmă dintr-un birou de la primărie. Te dă jos din liftul de la guvern sau minister. Concurs public pentru suplinirea functiilor vacante de la CCA. Am cerut să vedem CV-urile a doi concurenți (aprobați de comisia parlamentara de specialitate). Raspuns: nu se poate! Domnule presedinte, de ce?! Raspuns: sunt date cu caracter personal! Alo, ăștia-s tâmpiți?!!! Nu, ăștia-s Comisia Parlamentara pentru cultivarea, cercetarea, educarea, mediatizarea cu avânt sportiv și tineresc a NESIMȚIRII.

Joi/ Sistemul nu e putred, el produce putregai

Ritualul matinal. Fetele si etc. Dupa etc vine pauza, saturația. O zi în care m-am săturat de diareile verbale despre sistemul putred de la noi și ce e de făcut. De era putred, s-ar fi prăbușit. El se ține tare. El produce putregai. Putregai colorat. Rosu, verde, azuriu, roz, albastru, galben … Culori multe și un numitor comun - putregaiul. Un fel de curcubeu moldovenesc în Țara în care doar capul tăiat sabia nu-l taie. Noi tot atămâiem onorul pierdut al acestor politicieni. Este inutil să mai credem, că cei care se întind în fotoliile rămase vor schimba Destinul răsuflat al acestui popor. Este dezgustător sa mai credem că cei care fluieră doar la comanda aport”, mai pot sugera modalități de resuscitare oricum preDestinată. „Gură-la-gură" în pozitia „spate-la-spate” - know how moldovenesc. Vom ajunge prea bătrăni în anul nu-știu-care, dispuși să discutăm despre „cum va fi ”, ca cea mai frumoasă îndeletnicire. Un fel de disperare permanentă.

Vineri/ Noapte bună, Moldova, oriunde ai adormi

Ritualul matinal. Fetele. Fără etc. Am lămâie, și cafea, și țigări. Doar că e prea mult etc. în jur. Prea multe răspunsuri cu etc. De ce trăim așa? De etc! De ce pleci de aici? De etc! De ce nu ai somn? De etc! Am „semnat” un pact cu somnul. Nu știu cât va dura. Mă plictisesc în somn. Iar când mă plictisesc, am învățat să mă plictisesc sincer. Nesomnul e mult mai precaut cu ultimele două țigări. În ceața lor, întrezăresc unele dedesubturi mult mai devreme decât cafeaua de dimineață. Am conștientizat că fumez cu dreapta, uitându-mă la verigheta mea de pe mâna stângă, realizând cât de deosebită este cea care prepară această cafea. Încerc sa-i înteleg pe cei, care insistă să împartă în silabe cuvântul dor. Nu reușesc. Dumnezeu cu dânșii și silabele lor. Gata ... mi-am facut din ușă pat! Noapte bună, Moldova, oriunde ai adormi !

XS
SM
MD
LG