Linkuri accesibilitate

Cum e să fii pensionar în Transnistria


Cum e să fii pensionar în Transnistria
Cum e să fii pensionar în Transnistria

Pensiile și salariile bugetarilor din regiunea transnistreană au fost tăiate cu 30 la sută

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Pensiile și salariile bugetarilor din regiunea transnistreană au fost tăiate cu 30 la sută. Opinii ale locuitorilor din Tiraspol. Și la Chișinău ambasadorii țărilor occidentale îndeamnă guvernarea nouă să accelereze reformele.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Începând cu luna martie, executivul transnistrean a redus cu 30 la sută pensiile și salariile bugetarilor. Măsura e anunțată ca temporară, iar sumele neachitate - trecute la datorii. A fost suspendată și plata adaosului lunar la pensie, în mărime de 50 de ruble transnistrene, atât cât a rămas după ce la începutul anului a fost redus în jumătate. Tot atunci pensionarii transnistreni au fost lipsiți și de suplimentul lunar în valoare de 15 dolari pe care-l primeau ca ajutor umanitar din partea Rusiei. Din cauza crizei bugetare, de la începutul anului au fost finanțate parțial și alte cheltuieli sociale stringente cum ar fi procurarea de medicamente și hrană pentru case de copii și combustibil pentru ambulanţe şi mașinile miliției.

Pentru a compensa cel puțin parțial tăierea cu 30 la sută a pensiilor și salariilor, administrația transnistreană a decis să reducă în medie cu 7 la sută așa-numitele tarife sociale - de consum limitat - a gazelor naturale (80 de copeici în loc de 87 pentru 1 metru cub de gaze), energie electrică (52 de copeici pentru 1 kWt pentru un consum de până la 150 de kWt pe lună) și energie termică (3,62 ruble în loc 3,89 ruble pentru 1 metru pătrat de locuință). Reducerea tarifelor vizează doar categoriile sociale vulnerabile. Totodată, s-a decis ca tarifele la întreţinerea sectorului de locuințe (jilishno-komunalnogo-hozeaistva) să fie înghețate la nivelul lunii ianuarie, când au crescut cu 35 la sută. Aceste tarife urmau să fie majorate cu 72 la sută în 3 etape - în lunile ianuarie, mai şi septembrie.

Banca centrală de la Tiraspol a anunțat vineri că a pus în vânzare suficienți dolari americani pentru a acoperi deficitul pe piață și necesitățile populației. Banca a îndemnat la calm, spunând că va continua să satureze piața cu valută, atâta timp cât va fi necesar. Potrivit presei transnistrene, mai multe case de schimb vând sume limitate de valută, situație de care profită speculanții. Banca a dat asigurări că valută e suficientă pentru toți - populație, comercianți și întreprinderi - și că acțiunile speculative sunt contracarate cu sprijinul organelor de forță. Șeful adjunct al băncii centrale din Tiraspol, Alexandr Leanca, a declarat că regiunea transnistreană are suficiente rezerve valutare și că „toate discuțiile și insinuările lansate cu bună știință cum că în viitorul apropiat cursul valutar ar putea fi modificat sunt nefondate”. Cursul dolarului și al monedei euro în regiunea transnistreană este menținut constant de mai bine de un an. Între timp, monedele din Rusia, Ucraina și Moldova au cunoscut o devalorizare bruscă.

Mai mulți locuitori ai regiunii transnistrene se plâng că au rămas fără acces la rețeaua de televiziune. La o întrevedere cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuk, șeful serviciului pentru comunicații, informație și mass-media din Tiraspol, Ghennadi Ciorba, a explicat că operatorii privați au început să debranșeze consumatorii de programe TV pentru că bugetul regiunii nu mai este în stare să achite serviciile de retransmitere a semnalului, datoria ajungând la 5 milioane de ruble sau peste 450 de mii de dolari. Serviciul de presă al lui Evgheni Șeviuk a precizat că în cadrul discuției a fost subliniată nevoia asigurării securității informaționale a Transnistriei, în actualele condiții sociale și economice dificile.

Locuitorii regiunii transnistrene sunt într-un vacuum juridic şi procedural, indiferent de cetăţenia pe care o deţin, a afirmat directorul asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, în cadrul unei audieri la Adunarea Parlamentară EURONEST a Parlamentului European, la Bruxelles. Manole a explicat că de jure, transnistrenii se află pe teritoriul R. Moldova, a cărei legislație prevede aceleaşi garanţii pentru toţi. De facto, însă, a continuat Manole, autorităţile centrale nu au creat instituţii teritoriale pentru această zonă, sau cele existente nu sunt eficiente pentru că nu controlează regiunea. Ion Manole a explicat că de multe ori autorităţile constituţionale refuză examinarea problemelor sesizate, îşi declină orice responsabilitate şi redirecționează persoana către structurile locale din regiunea transnistreană. Fiind însă nerecunoscute, aceste structuri nu au nici o responsabilitate pentru acţiunile şi faptele lor, a spus Ion Manole.

Republica Moldova a început, în premieră, să importe gaze naturale din România prin gazoductul Iași-Ungheni, construit preponderent din fonduri românești, cu susținerea Uniunii Europene. Livrările au început pe 4 martie, cu jumătate de an mai târziu decât data promisă inițial de fostul premier Iurie Leancă și omologul său Victor Ponta. Ministerul moldovean al Economiei spune că în 2015, R. Moldova ar urma să primească peste un milion de metri cubi de gaze naturale la un preţ de 255 de dolari americani sau cu peste 70 de dolari mai ieftin decât gazul rusesc. Importurile din România constituie doar câteva procente din consumul moldovean, iar pentru mărirea lor autoritățile moldovene spun că plănuiesc să extindă conducta Iași-Ungheni până la Chișinău, în următorii doi ani.

***

Europa Liberă: Cum se descurcă o familie de pensionari în regiunea transnistreană și cum a fost percepută decizia administrației de a le tăia a treia parte din pensie, a încercat să afle corespondenta noastră Karina Maximova. Relatează, Lina Grâu.

Familia pensionarei Elena Vasilievna are cinci membri: mama care e bolnavă, soțul țintuit la pat, fiica bugetară, nepoata școlăriță și ea însăși. Locuiesc la sat, în Suclea, raionul Slobozia. Zilele trecute, când le-au adus pensia redusă cu 30 la sută, Elena Vasilievna spune c-au apucat-o durerile de inimă – cum să supraviețuiești cu acești bani? Ea zice că nu poate înțelege cum de-au putut autoritățile să adopte o asemenea decizie, care va face foarte grea viața unor foarte mulți oameni, care și așa sunt vulnerabili. Nedumerire și dezamăgire este ceea ce trăiește acum:

„Vestea a fost foarte neplăcută. Noi am făcut o mică reparație, avem datorii. Pe urmă, doi oameni în familie sunt bolnavi la pat – mama și soțul. Nu demult am înmormântat o mătușă, pe care am adus-o din Donețk, vor fi curând 40 de zile. Foarte mulți bani se duc pe medicamente, foarte mulți. Mama are cancer, de 15 ani. Medicii au trimis-o acasă, i-au spus să trăiască cât i-a mai rămas. Dar iată că se ține, de 15 ani, mai mult cu ierburi. Desigur, folosim și medicamente chimice ca Befungin și altele. Și eu folosesc acum medicamente de susținere. Trăim cum putem.

Mai înainte aveam un adaos la pensie. Ne-am deprins că era și ne programam cheltuielile. Acum, stau și socot: avem doar 3 mii de ruble la cinci oameni. 1600 de ruble le-am dat pe facturi – lumină, gaz, apă și alte servicii. Pensia mamei e de 1082 de ruble, a mea și a soțului deja-i mai mică.

Puterea se schimbă, mereu cineva cuiva e dator. Măcar de i-ar lăsa în pace pe bătrâni. Oare statul nostru nu are niște soluții acolo ca să nu-i atingă pe pensionari? Nu se poate să fie lăsați fără banii pe care i-au câștigat în sudoarea frunții. Să încerce fiecare membru al guvernului care a decis acest lucru să trăiască el cu aceste 700 de ruble și familia sa.

Iată, am făcut socotelile, ce avem de plătit, și asta fără datoriile pe care le avem de întors – abia dacă ne mai rămâne ceva. Iar noi am împrospătat odaia fetiței, i-am cumpărat computer. Acum gata, va trebui să renunțăm la Internet. De fapt, din martie așa am și făcut. Facem economii. Și telefonul – acum e o năpastă, ca și cum nici nu-mi mai trebuie. Am trăit doar cândva fără telefon. Vom găti de mâncare afară, cu lemne. Iată, am dat și gazul la cazan la minim, simțiți că în casă-i frig? În casă am o sobușoară cu lemne, câte mai avem, ne-ajung pe-o lună, două. Și gata. I-am lăsat cazanului doar opaițul, să nu se facă igrasie în casă”.

Elena Vasilievna spune că asistenții sociali care i-au adus pensia și-au notat pe o foiță suma pe care i-au dat-o și datoria rămasă. Dar, susține ea, suma datoriei nu ar fi exactă pentru că n-au ținut cont de suplimentul pentru pâine și adaosul la pensii din Rusia. Având în vedere câți bani i-au rămas la mână, pensionara spune că va trebui să taie din rația alimentară a întregii familii, ca să-i rămână ceva pentru medicamente.

„Din suplimentul rusesc deja ne datorează 3 luni câte 165 de ruble de persoană. Adaosul pentru pâine – nici pomină de el, cred că l-au anulat de tot. Iar ei au scris: datorii 463 de ruble – e o sumă incorectă. Și nu se știe dacă ne vor întoarce aceste datorii în genere.

Când mi-am pus toate acestea în fața ochilor – mi s-a făcut rău de tot. M-a apucat inima. Ce voi face? Iată, 1060 de ruble nu mai sunt, medicamente procurăm lunar de 1500 și, la cinci oameni, nu ne mai rămâne practic nimic. Numai de pâine.

Astăzi am cumpărat lapte, am fiert o cășuță de orez, am prăjit cartofiori. Prin curte aleargă cinci găini – mai mult nu putem ține, cheltuiala-i mare, dar înainte aveam 15. Acum ne gândim deja, cum să mai tăiem din pofte”.

Tânăra generație din regiunea transnistreană înțelege greu, deocamdată, cu ce dificultăți se confruntă părinții și buneii lor. Tinerii vor să aibă acces la Internet, să comunice virtual cu cei de vârsta lor, să se poată duce la școală având haine și încălțăminte moderne, să frecventeze diverse cercuri, să studieze limbi străine. Dar se pare că mulți dintre ei, din cauza situației economice dificile din familiile lor vor trebui să uite de toate acestea pe un termen nedeterminat.

„Nepoata stă la noi. O întreține mama care lucrează soră medicală și are un salariu de 800 de ruble. Mai înainte lucra pe un salariu și jumătate, acum i-au redus jumătate de normă, au zis că nu se cuvine. Dar cheltuielile pentru fată sunt destul de substanțiale. Doar noi ne dorim ca ea să se dezvolte și fizic, și intelectual. Acum, am întrerupt și dansurile și frecventarea tuturor cercurilor – nu am absolut deloc cu ce plăti. Să tai din toate – copiii nu înțeleg: cum așa? Ei s-au depins să trăiască după un anumit sistem, iar acum trebuie să treacă în altul. Noi am trecut prin toate, am crezut că vom balansa așa, la acest nivel, dar iată că nu-i posibil, ne întoarcem în vremurile de dinainte”.

Pensionarii vorbesc între ei cu îngrijorare că rubla transnistreană s-ar putea devaloriza curând și acele restanțe la pensii, trecute la datorii, s-ar putea alege de ele praful. Și atunci, chiar dacă vor fi achitate, pe acei bani nu vor mai putea cumpăra nimic – o lecție de viață a anilor 90, prin care oamenii au trecut deja, și au învățat-o foarte bine.

***

Europa Liberă: Pensia minimă în regiunea transnistreană este de 606 ruble - mai puțin de 60 de dolari. Numărul pensionarilor este de aproximativ 140 de mii și, potrivit unor experți locali, se apropie de jumătate din numărul real al populației regiunii, afectată puternic de migrația forței de muncă. Pensionarii au fost lipsiți de la începutul anului și de gratuitatea călătoriilor în transportul public. De lipsa banilor în buget, administrația dă vina pe factorii externi nefavorabili și pe ceea ce numește blocadă a regiunii impusă de vecinii săi. Europa Liberă a încercat să afle și opinia mai multor locuitori de rând din Tiraspol și Bender despre tăierea pensiilor cu 30 la sută.

Правительство обещало вернуть со временем, как- то надо войти в положение правительства. На еде будем что-то экономить, ну а так – не на чем… Квартирную аренду сказали, что кое-какие там за свет, за газ и за отопление сделают какую-то скидочку. Ну, не знаю, покупаем все, но только в меньшем количестве будем. Скоро лето, на подножный корм перейдем…

Ой, что я думаю? Ну, хорошо, у кого пенсия выше полторы тысячи рублей, еще можно выдержать вот эту урезку. А как у меня, например, пенсия 871 рубль и с меня вот эти 30% урезают, я, значит, получу около 600 рублей, мне около 400 за коммунальные платить – и на что мне жить? На 150-200 рублей? Как мне прожить, скажите, пожалуйста? Невозможно, это просто физически невозможно. Это уже не говоря, что я лекарства никакие не смогу вообще купить. Только на одном хлебе и чае, получается. Сколько я обращалась, у меня не хватает справок, у меня 30 лет трудового стажа, и не хватает справок с Казахстана – так получилось, нет справок оттуда о заработной плате и у меня такая минимальная пенсия. Хотя у меня 30 лет трудового стажа, я инвалид с детства. Я проработала как здоровый человек, хотя инвалид с детства. И мне такая минимальная пенсия. Нас, пенсионеров, инвалидов, малоимущих обложили, как тех волков, со всех сторон. И урезали 30%, добавили тарифы – где-то рубли, а где-то и десятки рублей. А сейчас снизили типа тарифы – там копейки… 6-8 копеек, понимаете? Несопоставимо это абсолютно, понимаете?

Что ненужное, лишнее не будем брать, будем то, что необходимо, брать. И все. Ну, например, картошка там, макароны. То, что ходовое. Лук…

Конечно, ощутимо, тут и разговора никакого не должно быть. Ну, а что делать? Если бы видно было, что да, что-то здесь не так… А так – ну, такое положение, что можем делать? Будем ждать, какое положение будет на Украине. Будет хорошо там – тогда и нам будет хорошо. Если так будет, как сейчас, то нам еще хуже будет.

Конечно, ощутимо. Я получила 726 рублей. Минус 30% , у меня пенсия 1037 рублей, я работала в Сибири и у меня ничего не вошло, хотела на пенсию заработать. Ну, и получается так, что, конечно, ощутимо. 300 рублей заплачу за квартиру, и останется у меня на питание – на кашках. А что делать? Я думаю, что все пенсионеры хотели бы, конечно, чтобы было лучше. У дочки тоже двое детей, тоже нужно зарабатывать как-то. Тяжеловато, конечно тяжеловато, что там говорить…

Что значит – будете или не будете экономить? Естественно, будем экономить. Ну, мы понимаем положение в республике, вот честно, воспринимаем это. Если бы нам, так сказать, не мешали, не давили, дали бы нам возможность функционировать в открытую, честно, как положено соседям жить… Я уверена, что было бы хорошо у нас. Но так как такие соседи нам попались, недоброжелательные, что поделаешь? Надо терпеть. Я искренне сочувствую нашему президенту, я верю ему, я за него голосовала и верю почему-то в его силы. Но нужны хорошие помощники вокруг. Да, мы, может быть, ошибаемся, но так как мы вот смотрим, нам кажется, что нет контакта между Верховным советом и правительством. Вот это нас как-то очень огорчает.

Как это – неощутимо? Еще как ощутимо! Вот смотрите: жена – пенсионерка и я – пенсионер. У жены сняли 700, у меня где-то 850 снимут. Вот считайте – ощутимо или не ощутимо. Плохо питаться я не привык, жена то же самое. Живем вдвоем. Еще внук, правда, есть, но внуку помогаем отец. Что делать? Что хотят, то и творят. Посмотрите, сколько в Новогвардейске замков, можно сказать так, понастроили. Это что, на свои кровные? Я не думаю.

Пока не ощущаем, нам еще не дали. Но так как такое положение, двухсторонняя такая давка, ну, как говорится, будем видеть, что впереди.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol și Bender.

***

Anthony J. Blinken
Anthony J. Blinken

Europa Liberă: La Chișinău s-a aflat în vizită adjunctul ministrului american de externe Anthony J. Blinken. În discuțiile purtate marți, 3 martie, cu autoritățile moldovene, el a repetat angajamentul Americii de a sprijini Chișinăul în consolidarea parcursului său european, care ar spori independenţa politică şi economică a Republicii Moldova. Diplomatul american a mai spus că evoluţiile pozitive din Moldova depind de cum va fi combătută corupţia, cum va fi îmbunătăţit climatul de afaceri şi cum vor fi diversificate sursele de energie.

Tot despre reforme a fost vorba la o întâlnire, miercuri, 4 martie, a reprezentanților unor misiuni occidentale la Chișinău cu nou premier Ghiril Gaburici. Donatorii Republicii Moldova, reprezentând numeroase guverne occidentale și câteva organizații internaționale, au recomandat guvernului un set de măsuri urgente în sectorul bancar, economie, justiție, inclusiv combaterea corupției. Ele au fost înmânate premierului Chiril Gaburici la o ședință de guvern la care au participat, între alții, ambasadorii Uniunii Europene și Statelor Unite. În documentul cu 30 de capitole se spune că recomandările reprezintă „viziunea partenerilor de dezvoltare”, care oferă sprijin financiar Republicii Moldova. Diana Răileanu a fost prezentă și relatează:

„Republica Moldova are nevoie de acţiuni dure” a declarat în cadrul întâlnirii cu premierul moldovean ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman, a cărei ţară, alături de Polonia, sunt inițiatoare ale Parteneriatului Estic – program al Uniunii Europene de susţinere a şase ţări ex sovietice, printre care şi Republica Moldova.

Suedia se numără şi printre ţările care oferă constant sprijin financiar guvernului de la Chişinău, din 2011, bunăoară, regatul a oferit Republicii Moldova suport în valoare de peste 52 de milioane de dolari. Ambasadoarea Tersman a notat că Suedia va fi dispusă să ofere suport în continuare Chişinăului, însă doar în schimbul unor reforme clare:

„Avem așteptări cu toţii, mai ales cetăţenii Dvs., care îşi doresc stabilitate, creştere economică, transparenţă, decizii ferme în lupta privind corupţia, buna funcţionare a justiţiei şi un mediu favorabil pentru oamenii de afaceri. Atunci când se vor vedea primele rezultate, cetăţenii vor avea cu adevărat încredere în acţiunile Dvs. (...) A venit timpul unor decizii dure. Suedia va continua să fie un partener de încredere al Republicii Moldova şi veţi vedea că susţinerea noastră nu va întârzia, însă doar în schimbul reformelor.”

Ingrid Tersman şi Pirkka Tapiola
Ingrid Tersman şi Pirkka Tapiola

Nota informativă înmânată Guvernului conţine recomandări practice pe 28 de domenii importante: de la reformarea justiţiei, educaţiei sau sectorului financiar la aprovizionarea cu apă şi reformarea sistemului de pensii. Bunăoară, documentul propune crearea unui sistem de justiţie independent, care dispune suficiente resurse şi este capabil să ancheteze şi să pedepsească vinovații. O bună parte dintre aceste recomandări, a observat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău Pirkka Tapiola, sunt în strânsă legătură cu prevederile Acordului de Asociere, pe care Republica Moldova l-a semnat cu UE. Pirkka Tapiola a amintit, între altele, că în recenta sa vizită la Bruxelles, premierul Chiril Gaburici şi-a asumat angajamentul de a continua reformele incluse în Acordul de Asociere:

„În trecerea de la angajamente la fapte reale veţi avea nevoie sprijin, spirit de conducător şi voinţă politică considerabilă. Nota informativă urmăreşte să vă ajute în această cale. Reprezintă o foaie de parcurs cu paşi foarte concreţi pe termen scurt, mediu şi lung. Pot să vă asigur că veţi avea tot suportul din partea noastră în acest sens. Sper foarte mult că punem bazele unei coordonări foarte apropiate dintre noi şi guvernul Dvs., pentru dezvoltarea Republicii Moldova”.

Documentul înmânat premierului Gaburici vine din partea mai multor ambasade, cum ar fi cea a Statelor Unite, Germaniei, Suediei, Elveției şi Uniunii Europene. În listă se regăsesc şi organizaţii donatoare, cum sunt Banca Mondială, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Agenţia de Dezvoltare Austriacă şi cea Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

***

Europa Liberă: Nota informativă conține și un capitol dedicat reglementării conflictului transnistrean. După ce își expun propria viziune asupra relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova au făcut și un șir de recomandări. Relatează, Lina Grâu.

Capitolul care ține de Transnistria începe prin constatarea că reintegrarea Republicii Moldova va contribui enorm la dezvoltarea economică și a nivelului de trai a populaţiei, prin facilitarea activităţii sectorului privat și modernizarea serviciilor sociale și a infrastructurii.

În anul 2014, se spune în document, au avut loc doar două runde de negocieri în formatul 5+2. Mai activi au fost experții din grupurile de lucru, care s-au întâlnit la 25 de reuniuni, și reprezentanţii politici, care au avut 11 şedinţe. Prin urmare, în 2015 ar trebui depuse eforturi pentru a relansa procesul 5+2 și pentru a identifica modalităţi de aplicare în regiunea transnistreană a Acordului de liber schimb cu UE, lucru care ar pregăti terenul pentru reintegrarea Republicii Moldova. O Moldovă reintegrată, cu un statut special pentru Transnistria, ar trebui să fie o prioritate naţională.

În 2014, preocupările Chişinăului au ținut de îngrădirea accesului la propriile terenuri pentru agricultorii din Dubăsari, de subminarea funcţionării normale a şcolilor cu grafie latină, precum și de noile cerințe ca toate vehiculele neînregistrate în Transnistria care intră în regiune să fie asigurate. Un alt element de îngrijorare a fost decretul semnat de Evghenii Șevciuk care preconizează introducerea unei taxe de intrare în Transnistria pentru persoanele nerezidente.

La rândul său, Tiraspolul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu deschiderea de către Chișinău a aproximativ 20 de cauze penale care vizează persoane din administrația de la Tiraspol, în legătură cu creșterea obstacolelor la export pentru agenţii economici transnistreni, cu taxarea dublă a importurilor la frontiera cu Ucraina, care generează costuri majorate, dar și cu dificultățile pe care le au locuitori regiunii cu paşapoarte ruseşti la intrarea în Ucraina, precum și la aeroportul Chişinău. Tiraspolul este nemulțumit de faptul că Protocolul privind circulația feroviară prin Transnistria a fost extins doar pentru o perioadă scurtă, precum și de faptul că nu există o claritate privind modul în care ar putea fi pus în aplicare în Transnistria Acordul de liber schimb cu UE.

Documentul prezentat de partenerii occidentali mai spune că în 2014 Tiraspolul a adoptat o serie de măsuri nepopulare care vizează reducerea cheltuielilor bugetare - reduceri salariale în sectorul public, reducerea timpului de lucru, reduceri de personal, îngheţarea plăților sociale la nivelul actual și chiar eliminarea unor beneficii, cum ar fi transportul public gratuit pentru pensionari. Mai multe întreprinderi mari au avut restanțe la salarii, în unele cazuri de luni de zile.

În 2015, veniturile bugetare ale Transnistriei sunt prognozate la nivel de 140 milioane dolari, în timp ce cheltuielile se ridică la 540 milioane dolari. Situaţia din Ucraina va continua să genereze dificultăți economice, iar în condițiile unei economii slăbite Federaţia Rusă este puţin probabil să fie în măsură să aloce subvenţii generoase Transnistriei. Dacă dinamica actuală se va menţine, Transnistria riscă un colaps economic total, ceea ce ar însemna un declin enorm în nivelul de trai al populației și șubrezirea stabilității politice.

Totuși, situația poate oferi și oportunităţi pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

În acest context, ca măsuri imediate, adică pentru următoarele trei luni, partenerii occidentali recomandă Chișinăului să „vorbească cu voce tare despre faptul că reintegrarea Republicii Moldova este o prioritate naţională de vârf, să depună eforturi pentru consolidarea încrederii și să facă demersuri pentru întâlniri atât la nivelul liderilor, în formatul 1+1, cât și în formatul 5+2. O altă recomandare este de a crea un Minister al Reintegrării, în baza actualului Birou pentru Reintegrare, care să aibă și un Departament de Relaţii Publice, care să explice oamenilor de pe malul drept necesitatea compromisului și beneficiile reintegrării și să efectueze o campanie pentru populaţia transnistreană, vorbind în limba lor, adică în rusă, și bazată pe o viziune pozitivă a un viitor comun. De asemenea, trebuie să fie extins Acordul cu privire la circulația feroviară în Transnistria, fiecare minister trebuie să elaboreze seturi de măsuri pe domeniul reintegrării și trebuie să fie lansate discuțiile în format trilateral Chișinău–Tiraspol–UE, cu privire la punerea în aplicare a Acordului de liber schimb.

Pe termen scurt, adică în decurs de un an, partenerii europeni recomandă Chișinăului să-și formuleze o viziune clară cu privire la viitorul statut special al Transnistriei, cu o ofertă clară în ceea ce priveşte competențele delegate regiunii și respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Trebuie să fie elaborat și un plan de acţiune privind reintegrarea, de cinci ani, și să fie aplicat un mecanism de punere în aplicare în Transnistria a Acordului de liber schimb. Ar urma să fie pus în aplicare un program de protecție și integrare a minorităților naționale, ca un semnal pentru Transnistria că Chişinăul este deschis la crearea unui mediu incluziv, dar și să fie aplicată pe deplin Legea cu privire la autonomia găgăuză și crearea în Găgăuzia a condițiilor care ulterior vor fi asigurare și pentru Transnistria. Legat de educație, partenerii occidentali recomandă pe de o parte găsirea unui mecanism care să permită aplicarea Apostilei pe diplomele universităților transnistrene, iar de pe altă parte, identificarea unor soluții pe termen lung pentru școlile cu predare în limba română din Transnistria. Tiraspolul ar urma să fie inclus în programele europene precum Erasmus plus.

Pe termen mediu, de peste un an, partenerii europeni recomandă reducerea decalajului nivelului de trai dintre cele două maluri, punerea în aplicare a Acordului de liber schimb, precum și adoptarea unei legislaţii de tranziţie în toate sectoarele care să-i permită Transnistriei să se realinieze treptat cu spaţiul legal al Republicii Moldova.

Europa Liberă: Despre recomandările partenerilor occidentali ai Chişinăului privind priorităţile de reformă în Moldova, dar şi reglementarea conflictului transnistrean, Lina Grâu a stat de vorbă cu analistul politic de la Chişinău, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan:

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: Recomandările comunității ambasadorilor, în special a țărilor care sunt parteneri de dezvoltare pentru Republica Moldova au venit de fapt cu un program de guvernare de alternativă celui al Guvernului Gaburici. Au fost făcute într-o manieră foarte decentă, diplomatică, astfel încât să nu aducă prejudicii imaginii guvernanților din Republica Moldova, însă au menționat câteva lucruri foarte importante.

Cel mai important este că Republica Moldova are un Acord de Asociere, care este documentul juridic de bază cu UE, și acest document este obligatoriu pentru Republica Moldova.

Al doilea lucru foarte important este că Republica Moldova a solicitat ajutor exact cinci ani în urmă, în martie 2010 – este vorba despre lansarea programului Rethink Moldova, Regândește Moldova, pentru care Chișinăului a primit un suport extraordinar financiar, politic și de altă natură, iar invocarea acestui document poate însemna că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt nemulțumiți de modalitatea în care au fost implementare prevederile programului respectiv.

Dacă ne uităm acum la domeniile la care s-a referit comunitatea de ambasadori, vedem că aceste domenii se pliază pe cele pe care Republica Moldova trebuie să le dezvolte în cadrul Acordului de Asociere și care au fost puse în evidență și acum cinci ani în cadrul programului Regândește Moldova. De asemenea, comunitatea de ambasadori a menționat și Planul de dezvoltare a Republicii Moldova 2020. Deci, documentul prezentat săptămâna trecută este unul complex care vrea ca autoritățile moldovene să depună eforturi și să existe efectul sinergic pentru ca resursele care sunt oferite de partenerii de dezvoltare să aibă randament și să nu fie risipite.

Lucrurile care trebuie rezolvate imediat țin de criza financiară și bancară, trebuie întreprinse măsuri urgente pentru înlăturarea cauzelor care au provocat această criză și trebuie identificați și pedepsiți cei vinovați. În rest, vedem că partenerii de dezvoltare vor de la Republica Moldova lucrurile standarde despre care au vorbit în permanență. Este vorba despre climatul de afaceri pentru ca să poată fi pornite motoarele economice ale Republicii Moldova, al doilea lucru este reforma justiției, astfel încât eventualii investitori să poată găsi în Republica Moldova nu doar un climat favorabil de afaceri, dar și protecție în caz de litigii. Al treilea lucru foarte important ține de dezvoltarea a ceea ce se numește potențial uman, forță de muncă, educație, pentru ca economia să aibă acces la resurse umane calificate și bine instruite.

Deci, este un document complex și acum este foarte important să vedem care vor fi reacțiile guvernanților.

Europa Liberă: Documentul nu vorbește despre care ar fi consecințele în cazul în care autoritățile de la Chișinău nu vor îndeplini recomandările. Din punctul Dvs. de vedere, care sunt pârghiile partenerilor occidentali de a determina guvernarea să urmeze acest plan de acțiuni?

Igor Boțan: Pârghiile sunt foarte bine descrise în Acordul de Asociere, este vorba despre instrumentul financiar al UE de susținere a Republicii Moldova și de instrumentele de control și de audit pe care cei care au întocmit acest Acord le-au descris cu lux de amănunte.

Acest document pe care l-au înaintat partenerii de dezvoltare este mai degrabă unul care trebuie să pregătească terenul pentru o implementare adecvată a Acordului de Asociere. De aceea, fiind diplomați, ei nu pot veni cu amenințări sau presiuni în astfel de documente. Este mai degrabă o ofertă care arată că partenerii de dezvoltare chiar înțeleg foarte bine ce se întâmpla în Republica Moldova, cât de afectat este statul nostru de corupției și cât de dezamăgiți sunt ei de reformele care s-au făcut prost la nivelul administrației centrale și a administrațiilor locale.

Europa Liberă: Din punctul Dvs. de vedere, clasa guvernantă din Republica Moldova din acest moment are capacitatea de a implementa acest document?

Igor Boțan: Răspunsul meu ferm este: Nu, nu are. Și nici nu are cum să aibă acest potențial. În documentul înaintat de partenerii de dezvoltare se spune foarte clar că a venit timpul implementării unor decizii care pe hârtie parcă au arătat bine, dar în procesul de realizare nu au avut randament.

Al doilea lucru evident care transpare - și cred că anume din acest motiv au și venit cu aceste recomandări – este că un guvern minoritar este incapabil să implementeze acest spectru larg de reforme.

Al treilea lucru foarte important este că fără voință politică fermă, clară, fără angajamente clare Republica Moldova nu are sorți de izbândă. Deci, mesajul este cât se poate de clar, Toți înțeleg ce se întâmplă cu Republica Moldova, partenerii de dezvoltare înțeleg impasul în care se află țara noastră, iar impulsul care vine din acest document este să-i readucă la realitate pe cei care și-au asumat povara guvernării și care au recurs la tot felul de trucuri cu guvernare minoritară, cu jocuri politice, cu angajamente obscure și multe alte lucruri pe care noi, cetățenii Republicii Moldova, le resimțim începând cu anul 2011.

Europa Liberă: În acest document regăsim și un capitol care ține de Transnistria. UE și SUA participă la negocierile cu privire la reglementare. Credeți că în acest moment subiectul transnistrean poate fi o prioritate pentru Republica Moldova? De ce se pune accent pe Transnistria?

Igor Boțan: Este binevenită această developare a interesului partenerilor de dezvoltare pentru Transnistria. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova. Republica Moldova are scopul declarat depunerea eforturilor pentru reglementarea transnistreană, iar ceea ce propun partenerii de dezvoltare este ca autoritățile moldovene să aibă o viziune clară despre ce ar trebui să facă pe termen mediu, de exemplu de cinci ani de zile. Și, pornind de la această viziune, să aibă un plan de acțiuni cu privire la ce se va face concret în următorii cinci ani pentru a apropia reglementarea transnistreană.

Faptul că se referă la termene cum ar fi cinci ani de zile demonstrează că partenerii de dezvoltare înțeleg că Republica Moldova nu are resurse pentru a încerca o soluționare rapidă. De aceea, suportul partenerilor de dezvoltare este unul foarte clar bazat pe măsurile de încredere care trebuie să mențină conflictul cel puțin înghețat, dar această stare de îngheț să fie cu perspective pentru apropierea malurilor și apropierea cetățenilor.

Iar peste cinci ani de zile marile puteri care acum sunt angajate într-o dispută care mulți o califică drept geopolitică ar putea să găsească într-un fel un numitor comun. Iar Republica Moldova către momentul găsirii acestui numitor comun trebuie să aibă o viziune clară ce face cu Transnistria, cum aduce problema transnistreană în albia viitoarei înțelegeri dintre marile puteri. Pentru că oricum toți înțeleg că lucrurile nu pot să rămână în starea în care să găsesc acum, după anexarea Crimeii, după războiul din estul Ucrainei. Deci, o evoluție va trebui să existe, iar cei care sunt responsabili de soluționarea conflictului transnistrean trebuie să aibă propria viziune, pentru ca la momentul oportun să o poată prezenta și să poată arăta cum au fost consolidate măsurile de încredere, pentru ca partenerii din Transnistria să fie aduși în situația de a înțelege că nu au altă soluție decât să fie parte a Acordului de Asociere și a Zonei de liber schimb cu UE. Deci, sunt lucruri care trebuie să fie făcute și autoritățile moldovene trebuie să câștige încrederea atât a cetățenilor din Transnistria, dar să aibă și capacitatea de a convinge liderii de la Tiraspol.

Europa Liberă: Documentul descrie situația economică dificilă în care se află acum regiunea transnistreană, inclusiv faptul că Federația Rusă nu mai este în capacitatea de a acorda sprijinul de altădată pentru Transnistria, cu atât mai mult acest lucru nu-l va face Ucraina. Și atunci, una din idei care decurge de aici este că această conjunctură ar putea crea premise pentru o anumită apropiere dintre Chișinău și Tiraspol, pentru a soluționa problemele comune.

Igor Boțan: Este doar o oportunitate care poate fi generată de situația dificilă și de slăbirea puterii de atracție din partea Rusiei, care nu mai poate oferi Transnistriei anual un miliard de dolari, așa cum era până acum. Transnistrenii trebuie să depună eforturi pentru a supraviețui. Republica Moldova cu atât mai mult nu are resurse pentru a ajuta Transnistria, mai cu seamă că Tiraspolul ar accepta orice fel de suport numai ca să supraviețuiască și să promoveze în continuare platforma separatistă.

Trebuie să fim conștienți să administrația din Transnistria este totalmente dependentă de Federația Rusă, este dirijată din Federația Rusă. Acum, pentru Republica Moldova este important să demonstreze că acordurile pe care le are cu UE pot aduce beneficii și Transnistriei, și să-și demonstreze angajamentele pe care le are față de populația din Transnistria – să nu uităm că acolo sunt peste 260 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Deci, toți acești factori ar trebui să facă așa ca autoritățile de la Chișinău să aibă un mesaj puternic pentru cetățenii de acolo, să le cucerească dacă nu simpatia, atunci cel puțin încrederea că nu doresc să-i plonjeze într-o criză umanitară. Dar și autoritățile din Transnistria trebuie să depună eforturi și să înțeleagă că nu au altă cale decât să devină parte a Republica Moldova și să se angajeze în procesele în care este angajată Republica Moldova în raport cu UE. Punctul final este ca agenții economici din Transnistria să poată beneficia de Zona de liber schimb cu UE și treptat să intre în câmpul de reglementare legală a Republicii Moldova. Lucru pe care transnistrenii nu-l vor, îl contestă, ei vor să aibă o înțelegere separată cu UE. Eu cred că UE nu va susține acest lucru, ci va trimite mesaje foarte clare că autoritățile transnistrene trebuie să decidă revenirea treptată în spațiul legal al Republicii Moldova. Tocmai de aceea apare și mesajul către autoritățile de la Chișinău pentru ca acestea să aibă o viziune despre cum vor face această apropiere.

Deci, lucrurile sigur că deschid noi oportunități, însă pantele pe care se află și Republica Moldova, și Transnistria, după ce Federația Rusă și-a schimbat atitudinea și modul de a acționa în regiune, aceste pante sunt foarte-foarte lunecoase. Deci, toate acțiunile trebuie să fie foarte bine calculate. Cert este că este o nouă oportunitate. Iar eu cred că autoritățile din Republica Moldova sunt nepregătite și niciodată nu s-au gândit serios ce ar trebui să facă și nici nu au o imagine atractivă. Asta, pentru că în permanență așa-zișii pro-europeni din coalițiile pro-europene au profanat și au discreditat procesul de integrare europeană, și modul în care au acționat în ultimii cinci ani de zile.

Europa Liberă: Analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, într-un interviu realizate de Lina Grâu.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG