Linkuri accesibilitate

Harlem Désir: Parisul reiterează angajamentul total în susținerea R. Moldova pe calea integrării europene


Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței în vizită la Chișinău.

Vicepremierul și ministrul moldovean de externe Natalia Gherman a anunțat că premierul francez Manuel Vals urmează să viziteze Republica Moldova până la sfârșitul lunii iunie. Gherman a vorbit în prezența lui Harlem Désir, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței aflat vineri la Chișinău. Oficialitatea franceză a anunțat la rândul său că Adunarea Națională a Franței va ratifica în săptămânile următoare Acordul de Asociere și Liber-Schimb dintre Moldova și Uniunea Europeană, sugerînd însă că discuțiile despre aderarea Moldovei la UE sînt deocamdată premature. Relatează Valentina Ursu.

Întrebat de Radio Europa Liberă dacă recomandă autorităților de la Chișinău să se grăbească pentru a obține statut de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, demnitarul de la Paris, Harlem Désir, a evitat să dea un răspuns concret, însă a lăsat de înțeles că acest lucru rămâne la discreția Republicii Moldova:

„Eu sunt aici pentru a vedea cum se implementează Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Implementarea acestui acord va apropia Republica Moldova de UE. La fel, implementarea acordului ar trebui să se desfășoare într-un timp cât mai scurt.”

Harlem Désir și Natalia Gherman
Harlem Désir și Natalia Gherman

Parisul reiterează angajamentul total în susținerea R. Moldova pe calea integrării europene, a mai anunțat secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Harlem Désir. El a apreciat rezultatele înregistrate de guvernarea de la Chișinău, după semnarea Acordului de Asociere, dar a amintit care sunt reformele prioritare:

„Eliminarea corupției, reforma justiției și transparența în sistemul financiar-bancar necesită o atenție deosebită. Continuarea reformelor înseamnă apropierea de Uniunea Europeană.”

Șefa diplomației moldovenești Natalia Gherman a repetat că autoritățile de la Chișinău sînt decise să se apropie cât mai mult de Uniunea Europeană, și a precizat în ce condiții Moldova ar putea depune o cerere pentru a obține statutul de țară candidat pentru aderare la UE:

„Transmiterea cererii pentru obținerea statutului de candidat la aderare este o etapă foarte importantă. Cu cât mai mult vom obține rezultate bune și progrese în implementarea prevederilor Acordului de Asociere și Zonei de Comerț Liber între Republica Moldova și Uniunea Europeană, cu atât mai bune șanse vom avea să avem o reacție pozitivă a partenerilor europeni la acest demers, pe care îl vom face neapărat, deoarece acesta este un obiectiv consacrat. Perioada când va fi transmisă această cerere pentru obținerea statutului de candidat pentru Republica Moldova va trebui să fie identificată cu maximă responsabilitate atât pentru Republica Moldova, cât și bineînțeles pentru Uniunea Europeană. Perioada trebuie și va fi identificată în cooperare cu partenerii noștri europeni.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG