Linkuri accesibilitate

Dator statului cu un bănuţ


Da, aici există mahări care fură milioane, care practică evaziunea fiscală şi nu se tem de stat. Dar Sergiu nu era mahăr, nu avea krîşă...

Un coleg de-al meu, să-i zicem Sergiu, a fost deunăzi la Fisc să depună declaraţia pe venit. Inspectorul i-a luat declaraţia, a confruntat-o cu informaţia din computerul său şi… a constatat un fapt de-a dreptul neverosimil şi amuzant. Rezulta că Sergiu îi este dator statului cu… un bănuţ.

„Şi ce să fac acum? Să mă duc la Banca de Economii pentru un bănuţ?” l-a întrebat Sergiu pe inspector.

Răspunsul lucrătorului de la Fisc a fost lipsit de claritate. În principiu, a spus inspectorul, un bănuţ nu e o avere, dar s-ar putea să apară cu timpul probleme, dacă nu vei plăti.

La început, Sergiu s-a amuzat copios. Ce bizarerie: să ai o datorie de un bănuţ! Sergiu chiar a rîs cu poftă. Nu prea merita să se ducă la Bancă pentru o datorie de rîsul curcilor. Peste o vreme însă l-a încolţit îndoiala, ba chiar o frică i s-a strecurat în suflet.

Sergiu şi-a dat seama că statul moldovenesc nu-l va lăsa în pace şi-l va pedepsi cu severitate pentru datoria de un bănuţ. Sergiu a văzut pedeapsa asta cu ochiul minţii. Da, aici există mahări care fură milioane, care practică evaziunea fiscală şi nu se tem de stat. Dar Sergiu nu era mahăr, nu avea krîşă. Sergiu era un simplu muritor. Prin urmare, statul l-ar fi desfiinţat pentru neplata unui bănuţ.

De aceea, Sergiu a alergat la Bancă şi a achitat datoria de un bănuţ. A plătit, de fapt, 5 bani, căci monede de 1 ban nu mai există, dar asta nu mai avea nici o importanţă. Acum Sergiu poate dormi liniştit. El nu mai are nici o datorie…

XS
SM
MD
LG