Linkuri accesibilitate

Peste o mie de directori de instituții de învățământ au fost suspendați din funcție


Au intrat în vigoare prevederea Codului Educației prin care se desfac toate contractele de muncă ale managerilor de instituții școlare care nu au fost selectați prin concurs.

Peste o mie de directori de instituții de învățământ, de la grădinițe la licee, au fost suspendați din funcție o dată cu intrarea în vigoare a unei prevederi din Codul Educației, la începutul acestei săptămâni. Vor putea fi reangajați numai cei care fac față unui concurs. Despre scopul acestor schimbări și condițiile de selectare a noilor directori.

Pentru a putea participa la concurs, candidaţii trebuie să aibă mai puţin de 65 de ani, acesta fiind primul criteriu de eligibilitate. Apoi, pentru cei intraţi în competiţie urmează etapa de evaluare a CV-ului şi cea a interviului. În raionul Briceni, sunt doar două instituţii a căror deja, foşti directori au fost numiţi în funcţii fără a trece printr-un concurs de selectare. Maria Tcaciuc este directoare timp de 16 ani. Având în spate o asemenea experienţă managerială, spune ea, este greu să laşi cârma școlii în mâinile altcuiva. Totuşi, remarcă ea, contează ca noul director să continue proiectele de dezvoltare a instituţiei:

„În această perioadă şi colectivul l-am format, şi baza materială am întărit-o, oricum e greu să te desparţi şi pe de altă parte nu-ţi este indiferent cine nimereşte cine va fi în loc şi va continua mai departe. Oricum, colectivul este unul dintre primele pe raion şi este undeva întrebarea dacă se va continua tot aşa. Şi aş dori să fie un om care într-adevăr a participat la realizarea tuturor întrebărilor din incinta liceului.”

Argumentând nevoia acestui concurs, Ministerul Educaţiei a precizat că toţi șefii instituţiilor trebuie să aibă competenţe manageriale certificate, după o selecţie riguroasă şi neapărat transparente. De acum încolo, directorii care urmează să fie aleşi în maxim jumătate de an de direcţiile raionale de educaţie, îşi vor exercita funcţia pe un termen de cinci ani.

Noile prevederi ale Codului Educaţiei sunt salutate de cei mai mulţi profesori şi manageri. O perioadă mai scurtă a mandatului, spune Ecaterina Ursu, directoarea gimnaziului din Paşcani, Hânceşti îi va responsabiliza pe manageri. Deşi va candida pentru încă un termen de director, Ecaterina Ursu este de părere că foştii managerii nu trebuie să-şi supraaprecieze aptitudinile şi să fie gata să cedeze locul:

„Dacă apar cadre noi şi vor face lucrul mai bine ca noi, atunci e undă verde. Eu consider că trebuie să candideze acel care ştie că mai poate face ceva. În caz contrar, dă-te la o parte şi dă drumul tinerilor să vină în această funcţie. Trebuie să meargă al concurs acela care ştie că trebuie să facă lucrul bun şi în primul rând să ştie să-şi facă o echipă, să formeze un climat afectiv propice unei bune desfăşurări a procesului instrucţional în şcoală, ca această să devină într-adevăr prietenoasă copilului.”

Până vor fi aleşi noii directori, foştii manageri au fost numiţi interimari. Tudor Cosăuţan, şeful direcţiei educaţie din raionul Glodeni spune că aceasta este o soluţie optimă pentru ca procesul de studii să nu fie perturbat şi anul de învăţământ să se termine fără probleme:

„Ne apropiem de finele anului şcolar şi ar fi bine ca să fie o continuitate, ca să nu sufere procesul instructiv-educativ, ca să fie dus până la capăt anul de învăţământ prin normele stabilite. Cei cărora le permite vârsta, cei care socot că vor face faţă lucrurilor, e clar că în mod normal vor participa la concurs.”

Regulamentul pentru selectarea directorilor mai prevede că pretendenţii trebuie să aibă studii superioare, să nu aibă antecedente penale şi să aibă vechime în activitatea didactică. Deși la început refomele din educație au întâmpinat rezistență, actualmente acestea sunt văzute de cei mai mulți angajați din sistem în măsură să schimbe starea de lucruri din acest domeniu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG