Linkuri accesibilitate

Grigore Policinschi: „Viitorul trebuie să fie comun. Şi Transnistria înţelege, şi Moldova tot trebuie să înţeleagă acest lucru”


Interviu cu preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi.

Despre europenizarea Moldovei care ar putea să unifice cele două maluri ale Nistrului, despre nevoia unui dialog constructiv moldo-rus, despre măsurile de incredere care ar ajuta negocierilor dintre Chisinău şi Tiraspol, Valentina Ursu a discutat cu Grigore Policinschi, presedintele raionului Dubăsari.

Europa Liberă: Cât de stabilă e situaţia în zona de securitate? Cât de mult insuflă optimism aceste negocieri care se poartă între Chişinău şi Tiraspol? A avut loc şi întâlnirea dintre premierul Gaburici şi liderul tiraspolean Şevciuk, se întâlnesc reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului Victor Osipov şi Nina Ştanski. Se răsfrâng în vreun fel rezultatele acestor negocieri asupra vieţii cotidiene a celor din această zonă?

Grigore Policinschi: „Pentru noi încă nicio schimbare nu a parvenit ca rezultat al acestor întrevederi. Cum au fost restricţiile de deplasare aşa şi au rămas. Restricţiile de prelucrare a terenurilor aşa şi au rămas. Sunt restricţii dubioase şi prosteşti, impuse pentru transportul public, să nu treacă prin unele localităţi, de exemplu prin satul Doroţcaia.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi că nu se găseşte soluţie la aceste probleme care sunt deja cu barbă?

Grigore Policinschi: „Cred că dumneavoastră mă provocaţi acum să spun ceva. După părerea mea, trebuie să fie dorinţă şi putinţă a acelor de la Chişinău să insiste şi să vină cu argumente administrative clare pentru administraţia de la Tiraspol, pentru negociatori, pentru partenerii noştri, inclusiv acei din Federaţia Rusă, inclusiv partenerii din partea Europei, OSCE, pentru ca totuşi să ajungem la unele compromisuri, dar compromisuri pentru a obţine integritatea teritorială a ţării noastre. Acele reforme despre care noi vorbim nu pot fi realizate cu succes dacă noi nu vom înţelege că ţara trebuie reunificată. Eu nu înţeleg acei politicieni care spun că noi fără regiunea transnistreană putem mai repede să ne integrăm în Europa. Este o greşeală.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră cum argumentaţi că, dacă Moldova ar fi reunificată, cele două maluri ale Nistrului, parcursul european ar fi mai cu şansă?

Grigore Policinschi
Grigore Policinschi

Grigore Policinschi: „Sunt convins că pentru Uniunea Europeană este absolut inacceptabil ca în centrul Europei să fie un focar de destabilizare precum este în regiunea transnistreană. Suntem unicii din Europa cu un aşa statut absolut dubios, când persoane oficiale din cadrul ţărilor europene, noi, cetăţenii, nu avem dreptul să mergem liber pe acest teritoriu. Este absolut inacceptabil şi sigur că este şi logic ca noi să solicităm şi să luptăm pentru acest lucru, pentru că nimeni nu vine cu investiţii în ţara unde nu este stabilitate politică. Este clar ca buna ziua. Aşa cum în regiunea Dubăsari nimeni nu vine să investească. Din această cauză lumea pleacă. Avem o mulţime de probleme, în primul rând, în domeniul economic, probleme ce ţin de buget, sfera socială, învăţământ, cultură sport ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Domnule Policinschi, dar în ce condiţii autorităţile de la Tiraspol ar accepta această reunificare a Moldovei?

Nimeni nu vine cu investiţii în ţara unde nu este stabilitate politică. Aşa cum în regiunea Dubăsari nimeni nu vine să investească...

Grigore Policinschi: „Ei ar merge la unele compromisuri dacă ar avea unele garanţii de o autonomie funcţională, pentru că aceasta au dorit întotdeauna. Mă bucură faptul că recent şi persoanele oficiale din Federaţia Rusă, ce e drept, demult nu i-am auzit, dar au declarat că Moldova este o ţară integră şi trebuie să găsească compromisuri. Şi aceste declaraţii sunt un semnal pentru noi ca să intensificăm această comunicare, în primul rând.”

Europa Liberă: Dar observatorii sunt de părere că politica pe care o promovează Rusia, ţară mediator în acest format de negocieri „5+2”, e una duplicitară. Pentru că oficial se declară că Federaţia Rusă sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova, suveranitatea şi independenţa, iar pe de altă parte, şantajează Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău prin acest conflict transnistrean.

Grigore Policinschi: „Cred că situaţia actuală este una absolut deosebită decât acum un an.”

Europa Liberă: Ce s-a schimbat?

Grigore Policinschi: „În primul rând, situaţia regională. Şi sunt convins că dat fiind faptul că Ucraina, în virtutea tragediei care are loc actualmente, este un partener al Republicii Moldova. Federaţia Rusă, ca Ucraina, sunt ţări garanţi ai rezolvării diferendului transnistrean şi sigur că şi Ucraina are cuvântul său de spus.

Acea comunicare despre care m-aţi întrebat, între conducătorii de la Tiraspol cu conducătorii de la Chişinău, trebuie să fie absolut intensificată. Nu putem să ne întâlnim o dată la jumătate de an sau o dată pe an, conducerea de vârf şi autorităţile publice locale de nivelul doi, de exemplu. Sunt convins că la aceste întrevederi care au loc în format de prime persoane sau în format de experţi, în format de miniştri, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, în acel aşa-numit soviet suprem de la Tiraspol, trebuie să fie implicate şi autorităţile publice locale de nivelurile de jos.

Măsurile de încredere trebuie promovate şi susţinute în continuare. Trebuie să aprofundăm relaţiile şi în domeniul medicinii. La noi, practic, în fiecare zi vin cetăţeni din regiunea transnistreană care doresc să procure poliţa de asigurare pentru a primi servicii de calitate. Cu cât mai repede serviciile respective vor fi implementate calitativ, viaţa oamenilor din Republica Moldova se va îmbunătăţi calitativ, sigur cu atât mai repede şi regiunea transnistreană se va apropia de noi. Și eu foarte mult sper că partenerii noştri europeni ne vor ajuta la acest capitol.

Apreciez şi acele încercări ale Uniunii Europene, dar foarte mult depinde de noi. Nu trebuie să aşteptăm ca Federaţia Rusă să ne rezolve diferendul transnistrean. Nu trebuie să aşteptăm Ucraina. Putem să venim faţă de ei cu propunerile noastre. Nu pur şi simplu să închidem uşa şi să strigăm de după uşă. Trebuie să ne întâlnim, să-i ascultăm ce vor, dar anume elementul de bază, unitatea teritorial-administrativă a ţării noastre trebuie să fie. Şi sigur că trebuie să-i auzim şi pe ei, pe reprezentanţii de la Tiraspol, ce vor totuşi ei.”

Trebuie să ne întrebăm: dar Republica Moldova astăzi are capacitatea să susţină regiunea transnistreană?...

Europa Liberă: De nenumărate ori ei au spus că vor ca regiunea transnistreană să se apropie de Federaţia Rusă. Iar autorităţile de la Kremlin afirmă că o variantă de compromis ar fi federalizarea Republicii Moldova, ceea ce nu acceptă Chişinăul oficial, conducerea ţării.

Grigore Policinschi: „Diplomaţii noştri foarte bine cunosc exemple de federalizare din ţările europene, când este posibilă o asemenea discuţie. Dar sigur că absolut totul depinde de capacitatea autorităţii centrale de a dirija şi a conduce ţara.”

Europa Liberă: De la Chişinău?

Grigore Policinschi: „Sigur.”

Europa Liberă: În ce ar consta această capacitate?

Grigore Policinschi: „De a conduce eficient ţara. Ceea ce se întâmplă astăzi în domeniul public de la Chişinău sigur că este o durere care mă doare şi pe mine, cu toate că nu sunt din partea partidelor de la guvernare. Pentru că atunci când la Chişinău se întâmplă activităţi dubioase de corupere, când se fac furturi de miliarde, jafuri, atunci când mâna dreaptă nu ştie ce face mâna stângă, când politicienii între ei se ceartă ca în codrul mare, sigur că celor din regiunea transnistreană nu le rămâne altceva decât să se uite, altă dată să râdă, altădată chiar să ne zică în faţă: „Cu cine să discutăm la voi?”. Trebuie să fie o stabilitate. Aceasta este foarte important. Şi dacă şi-au asumat angajamentul să conducă ţara, sigur că trebuie să vină şi cu soluţiile respective. Trebuie să ne întrebăm: „Dar Republica Moldova astăzi are capacitatea să susţină regiunea transnistreană?ʾ.”

Europa Liberă: Şi răspunsul dumneavoastră?

Grigore Policinschi: „Nu are. Pentru că atâta timp cât avem viaţa pe care o avem, care absolut nu este satisfăcătoare pentru majoritatea dintre cetăţeni, nu putem vorbi că putem oferi. Ce putem oferi astăzi regiunii transnistrene, în afară de măsurile de încredere? Trebuie să apreciem schimbările în domeniul infrastructurii, drumurile de calitate, sistemele de apă şi canalizare, renovarea şcolilor, grădiniţelor, centrelor de sănătate etc. Sunt binevenite şi este un exemplu pentru ei, dar nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să facem tot posibilul ca economic să ne mişcăm, să avem surse financiare inclusiv pentru a-i susţine pe ei. Dar cum putem să-i susţinem pe ei, când în satele noastre avem foarte mult de lucru? Sunt absolut convins că alegerile, când nu ar fi ele, trebuie să aducă schimbări la competenţele autorităţilor locale. Nu putem astăzi, când ţara este divizată, să vorbim despre acea mare reformă administrativ-teritorială.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte, administraţia de la Tiraspol insistă pe ideea apropierii regiunii de Federaţia Rusă, iar autorităţile ţării spun că parcursul european este acel care va aduce prosperitate.

Grigore Policinschi: „Este o greşeală atunci când vorbim că dacă ei vor să se apropie de Federaţia Rusă, înseamnă că nu vor să meargă în componenţa ţării noastre spre integrarea europeană. Şi Republica Moldova, şi Federaţia Rusă suntem membri ai Consiliului Europei, ne întâlnim, discutăm, încercăm să promovăm politicile europene la nivelul ţărilor noastre. Sigur că sunt probleme şi la ei, şi la noi.”

Europa Liberă: Dar demnitarii de la Moscova au spus cu text deschis: „Dacă Moldova se apropie de Uniunea Europeană, va avea mari probleme”. Şi vedeţi, ceea ce se întâmplă şi în stânga Nistrului, ceea ce se întâmplă la sudul Moldovei, în Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri arată ceea despre ce vorbesc cei de la Moscova.

Grigore Policinschi: „Şi atunci care ar fi soluţia?”

Europa Liberă: Vă întreb pe dumneavoastră.

Grigore Policinschi: „Eu, la nivel de preşedinte de raion, am spus că trebuie să intensificăm comunicarea, trebuie să încercăm să ridicăm disciplina, cadrul legal să lucreze, dar nu să se fure ca în codrul mare. Este important şi de noi depinde, de conducerea ţării, de cetăţenii Republicii Moldova, de conducătorii de nivel raional, de conducătorii de nivel local. Eu nu aştept, de exemplu, că va veni mâine Moscova şi ce va spune Moscova aceea va fi realizat în Republica Moldova. Nu poate exista aşa ceva. Avem mult de lucru. Ca exemplu foaia de parcurs pe care ne-am asumat-o trebuie să fie nu doar declarată, trebuie să fie şi monitorizată. Dar cum se îndeplineşte totuşi? Chiar şi la capitolul descentralizarea administrativă, precum s-a făcut şi în alte ţări europene.”

Europa Liberă: De ce lumea bănuieşte că acest conflict transnistrean ar fi favorabil şi părţii drepte, şi părţii stângi?

Grigore Policinschi: „Da, în apele tulburi întotdeauna cineva prinde peşte mult. Acele măsuri care au fost întreprinse de autorităţile centrale, prin instalarea şi a posturilor mobile, şi a posturilor vamale, şi prin activităţile organelor de stat, trebuie fie îndreptate pentru a asigura factorul economic şi producătorul autohton cu condiţii normale de activitate şi nu cu contrabandă. Acest flagel, inclusiv corupţia, trebuie numaidecât stârpit.

Cu părere de rău, inclusiv corupţia politică, s-a înrădăcinat atât de mult că foarte-foarte greu ne va fi, chiar reuşind un salt economic, să demonstrăm întregii Europe că Republica Moldova cu adevărat este o ţară europeană. Nu se acceptă asemenea discuţii, când pentru autorităţile locale, pentru autorităţile centrale este interzisă trecerea în teritoriul constituţional al Republicii Moldova în regiunea respectivă şi demnitarii oficiali de prim rang din regiunea transnistreană liber merg prin teritoriul nostru, pleacă, vin fără niciun fel de restricţii din partea conducerii. Iată aici apare întrebarea la multă lume, inclusiv pentru mine.

Nu se poate să ne jucăm cu aceste elemente. Dar dacă ele se întâmplă, înseamnă că într-adevăr ceva este, nişte legături şi, posibil, bazate pe interes de bani mari ale unor demnitari de la Chişinău, ale unor demnitari din regiunea transnistreană şi le este bine aşa cum este, în afară de cetăţeni.”

Noi, localităţile acestea şi cu terenurile acestea, suntem ca o momeală sau un instrument de şantajare...

Europa Liberă: Problema terenurilor agricole poate fi soluţionată? De cine depinde? De ce atât de îngrijoraţi rămân fermierii, deţinătorii cotelor de pământ, că nimeni nu se implică în soluţionarea, în rezolvarea acestei probleme?

Grigore Policinschi: „Da, într-adevăr, rezultatele sunt foarte slabe. Nu se rezolvă întrebarea respectivă. Cred că este un şantaj din partea Tiraspolului pentru autorităţile centrale de la Chişinău. Noi, localităţile acestea şi cu terenurile acestea, suntem ca o momeală sau un instrument de şantajare. Conducerea Republicii Moldova ar trebui în cadrul întrevederilor respective, care sper foarte mult că vor fi intensificate, să pună întrebarea puţin mai dur. Ţara noastră nu poate avea un viitor prosper atâta timp cât avem acest focar aici.”

Europa Liberă: Grigore Policinschi, ca preşedinte al raionului Dubăsari, trece des Nistrul pe la podul plutitor de la Cocieri sau aveţi curajul să mergeţi pe unde ar trebui să fie calea mai scurtă?

Grigore Policinschi: „Ca urmare a întâlnirilor pe care le-am avut la Tiraspol pentru soluţionarea problemelor cu terenurile agricole, mi-a fost interzis să mă mai deplasez, îmi este absolut interzisă trecerea. Am încercat de mai multe ori, dar am fost stopat. Îmi parte foarte rău, sunt nevoit să lupt şi lupt mai departe. Sigur că lupta respectivă este o luptă paşnică, prin activitate concretă în teritoriul raionului, prin întâlnire şi comunicare cu cetăţenii, chiar şi cu cei din regiunea transnistreană.

Cred că şi conducerea de la Tiraspol deja înţelege că trebuie să facă unii paşi de compromis şi cred că se gândesc cum să facă acest lucru...

Cred că totuşi şi lumea din regiunea transnistreană înţelege că mai departe nu este posibil ca această părticică de pământ să joace festa murdară pentru o Europă întreagă, practic, inclusiv pentru ei. Cred că şi conducerea de la Tiraspol deja înţelege că trebuie să facă unii paşi de compromis şi cred că se gândesc cum să facă acest lucru. Ar fi bine să se gândească mai repede. Cred că experienţa europeană, experienţa partenerilor noştri ne poate ajuta pentru a depăşi această criză care durează mai mult de 23 de ani.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu armata rusă care staţionează în stânga Nistrului? Pentru că şi aceasta este o problemă. Cum reîntregeşti cele două maluri ale Nistrului, dacă automatul „Kalaşnikov”, tancul, tunul sperie lumea?

Grigore Policinschi: „Acum să ne gândim pur practic. Cum să se scoată prin Ucraina armamentul respectiv? Cum să scoatem acele sute de tone de armament care este în regiunea transnistreană, chiar ale armatei a 14-a? Practic este imposibil. Dar dacă căutăm acum şi punem îndată piciorul în uşă şi spunem: „Scoateţi armata!” şi după aceasta discutăm. Să reunificăm ţara în primul rând.

Trebuie să ne axăm, în primul rând, pe încredere. Dacă ne vom gândi doar că Rusia este duşmanul Moldovei, nu vom reuşi să rezolvăm diferendul transnistrean niciodată...

Dacă unim ţara, sigur că în cazul respectiv avem posibilitatea împreună să discutăm şi următorii paşi. Reunificarea ţării va fi realizată doar cu partenerii noştri. Am spus că de noi depinde, dar depinde şi de capacitatea noastră să discutăm, să auzim recomandările partenerilor noştri. Şi sigur că în cazul armatei este un element când, cum de scos armata din teritoriu ş.a.m.d. Sau şi peste cinci ani tot aşa vom discuta, armata tot acolo va fi şi ţara nu va fi unită. Şi atunci nici trai pentru noi, nici pentru copiii noştri, nici viaţă normală, nici ţară dezvoltată nu vom avea. Trebuie să ne axăm, în primul rând, pe încredere. Dacă ne vom gândi doar că Rusia este duşmanul Moldovei, nu vom reuşi să rezolvăm diferendul transnistrean niciodată.”

Europa Liberă: Nu aţi răspuns tranşant da sau nu federalizării Republicii Moldova.

Grigore Policinschi: „Trebuie de discutat ce înseamnă: „Da, federalizare şi gata”. Când spui la Chişinău lucrul respectiv, 50 de persoane din 100 sigur că îndată vor sări şi vor zice: „Care federalizare?”. Dar eu cu adevărat întreb ce avem noi acum?”

Europa Liberă: Ce are Moldova acum?

Grigore Policinschi: „Moldova are o situaţie absolut precară. Avem astăzi o stare economică foarte grea, o neîncredere a cetăţenilor în conducerea de vârf a ţării. Trebuie să fie un consens naţional. Chiar dacă nu este posibil să obţinem acest consens, totuşi majoritatea reprezentativă a Parlamentului, guvernului, societatea civilă în primul rând, să vedem ce înseamnă federalizarea respectivă. Dacă este vorba de o activitate cu unele garanţii de autonomie locală pentru această regiune, poftim. Şi ce dacă se va numi

Viitorul trebuie să fie comun. Şi Transnistria înţelege, şi Moldova tot trebuie să înţeleagă acest lucru...

federalizare? Ce dacă se numeşte Republica Federativă Germană? Este o ţară dezvoltată, este o ţară democratică, cu o economie bună, cu democraţie bună şi cu capacităţi minunate.

Trebuie să vedem ce intră în acel sens de federalizare. Dacă reuşim să reintegrăm, să fie vama Republicii Moldova, leul Republicii Moldova, poliţia Republicii Moldova, armata să activeze în regim normal pe tot teritoriul constituţional al ţării noastră, atunci poate să se numească şi federativă, şi nefederativă, şi puţin federativă. Viitorul trebuie să fie comun. Şi Transnistria înţelege, şi Moldova tot trebuie să înţeleagă acest lucru. Cred că elementul de regionalizare, politicile de regionalizare pornite pot soluţiona situaţia dată, dar nu trebuie să ne temem de cuvântul federalizare. Dacă vor să fie aşa denumire să le dăm, dar în componenţa Republicii Moldova, cum am spus, ca instituţiile statului să aibă posibilitatea să conducă şi să-şi realizeze eficient activitatea, atunci de ce nu?”

XS
SM
MD
LG