Linkuri accesibilitate

Franța: dreapta și socialiștii blochează Frontul Național în alegeri


Marine Le Pen în Parlamentul European
Marine Le Pen în Parlamentul European

E nevoie de o modificare a discursului politic francez, pentru a lua în cont masele de alegători care se simt abandonate.


Socialiștii nu anunțaseră niciodată că ar putea obține vreun scor încurajator în prima rundă a alegerilor locale de duminică. Partidul socialist al lui François Hollande, aflat la putere a ieșit abia al treilea, însă știrea bună a fost aceea că Frontul Național a pierdut pariul cu alegătorii.

Frontul Național spera să obțină 30% din voturi, sau chiar și mai mult, și să devină eventual principalul partid al Franței. Așa, trebuie să se mulțumească cu un sfert circa 25%. Cu toate astea Frontul, fondat și condus de familia Le Pen, e reconfirmat ca fiind al doilea partid al Franței. Asta înseamnă că un francez din patru a votat pentru un partid considerat atât de extremist încât nici măcar extrema dreaptă britanică și flamandă nu a dorit să se alieze cu ei în Parlamentul European, unde deputații Frontului Național sunt prezenți ca independenți, nereușind să formeze un grup politic cu nimeni. Cu toate astea, la alegerile europene din 2014 Frontul Național chiar a fost, pentru prima oară, principalul partid ales de francezi.

Marine Le Pen, președinta grupului, fiica fondatorului și președintelui de onoare Jean-Marie Le Pen nu se recunoaște însă învinsă și vizează alegerile prezidențiale din 2017, unde socialiștii, slăbiți de bilanțul contestabil al lui François Hollande, vor trebui să lupte din greu. Ei vor avea un candidat important în persoana actualului premier și fost ministru de interne cu metode dure Manuel Valls.

Principalul partid rămâne însă, și la aceste alegeri, formațiunea de centru dreapta UMP (L'Union pour un mouvement populaire) a fostului președinte Nicolas Sarkozy, care, aliat cu o formațiune centristă, a obținut într-adevăr aproape o treime, 32%, din totalul voturilor.

O alianță tacită s-a produs, de altfel, între socialiști (cu 22%) și dreapta lui Sarkozy (cu 32%), pentru a bloca progresul prea mare al Frontului Național. Atentatele din ianuarie, de la redacția săptămânalului Charlie Hebdo și dintr-un magazin evreiesc, au dus la o creștere momentană a xenofobiei și a simpatiei pentru mesajul ultra-naționalist al Frontului.

Deocamdată, toate formațiunile se pregătesc pentru al doilea tur al scrutinului, care va avea loc duminica următoare. E limpede însă, și mulți analiști politici o subliniază, că e nevoie de o modificare a mesajului clasei politice a Franței, pentru a lua în cont acele mase de alegători care se simt abandonate de un discurs pe care îl percep ca elitist și deconectat de realitatea cotidiană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG