Linkuri accesibilitate

Vox populi: relațiile Chișinău-Comrat după alegerea noului bașcan


La Comrat în ziua alegerilor başcanului
La Comrat în ziua alegerilor başcanului

Opinii culese la întâmplare pe străzile capitalei moldovene.

„Sperăm că noul başcan va încerca să stabilizeze relaţiile cu Chişinăul, dar anumite semne care a dat până acum trezesc întrebări.”

Europa Liberă: Ce întrebări trezesc?

„Există o şansă reală ca Găgăuzia să-şi dorească un grad mai mare de autonomie sau relaţii mai speciale cu Federaţia Rusă, sau, posibil, anumite pârghii prin care să se eschiveze de la guvernul central.”

Europa Liberă: Cum credeţi că se cor schimba, dacă se vor schimba, relaţiile dintre Chişinău şi autonomia găgăuză după alegerea noului başcan?

„Posibil să se schimbe relaţiile, fiindcă Irina Vlah e de la partidul Socialiștilor, partid care e acum în opoziţie la Chişinău. probabil că vor surveni careva schimbări.”

Europa Liberă: Schimbări în bine sau în rău?

„Cred că în rău, fiindcă politica PSRM e de a se orienta către Federaţia Rusă, iar Găgăuzia tot timpul era mult mai orientată către Rusia comparativ cu Chişinăul.”

„Nu ştiu ce va schimba şi ce nu va schimba noul başcan, dar cred că mai mult spre Federaţia Rusă va fi.”

„Cred că o să încerce să reia legătura cu Chişinăul pentru că nu au încotro, la fel ca şi Transnistria. Ruşii deși ţin să-i susţină, la momentul de faţă cred că nu au bani şi au şi ei suficiente probleme.”

Europa Liberă: Se vor schimba sau nu relaţiile dintre Chișinău şi autonomia găgăuză după alegerile de duminică din autonomie?

„Totul depinde de poziţia Moscovei. E mâna Moscovei. Că la alegerile parlamentare a câştigat Dodon, iar aici Irina Vlah asta e mâna Moscovei. Ea e condusă şi ce o să i se spună de la Moscova aceea o să facă.”

„Dar cum ar trebui să fie relaţiile între Chişinău şi autonomia găgăuză în opinia dvs.? ”

„O relaţie normală, să fie o relaţie de colaborare, trebuie să fie o relaţie de a trăi în continuare împreună. Autonomia găgăuză trebuie să ţină cont de integritatea republicii.”

„Suntem o ţară, ar trebui să fie nişte relaţii normale. Posibil sunt careva divergenţe şi de la conducerea de vârf a Republicii faţă de Găgăuzia, probabil că sunt careva nemulţumiri şi din partea Chişinăului, poate că din aceste considerente ei tind mai mult spre Rusia. Depinde şi de naţionalitate, probabil, acolo mai mult respectă limba rusă, tradiţiile ruseşti.”

„Trebuie să fie între toţi bune relaţii şi cu Găgăuzia, şi cu Transnistria, şi cu Rusia. trebuie între toţi să fie totul bine.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG