Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean: „Libertatea exprimării presupune toleranța oricărei administrații față de jurnaliștii care își exprimă poziția”


Un interviu despre arestarea bloggerului Serghei Ilcenko.

Ernest Vardanean: Serghei Ilcenko a fost un oponent al regimului lui Evghenii Șevciuk toți cei trei ani de când Evghenii Șevciuk este la putere. Nu este nimic surprinzător că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat pentru că de fapt domnul Ilcenko și-a permis să spună lucruri destul de urâte la adresa administrației de la Tiraspol. Și trei ani de zile aceștia au răbdat, au mai așteptat – nu știu la ce s-au așteptat – dar, până la urmă, au decis să-l aresteze.

Eu nu mă bucur de acest fapt deloc, pentru că am pățit și eu același lucru, acum cinci ani, cu administrația de la Tiraspol. Dar, pe de altă parte, țin să menționez că persoana dată a făcut mai multe încercări de a denigra administrația lui Evghenii Șevciuk – fie cu argumente, fie fără acestea, dar, oricum, el a provocat de mai multe ori o reacție dură din partea administrației transnistrene.

Europa Liberă: Domnule Vardanean, credeți că putem delimita acest aspect al personalității controversate a lui Serghei Ilcenko – care știm că, la un moment dat, era un adept fervent al administrației de la Tiraspol, e adevărat când era Igor Smirnov la putere, după care și-a schimbat radical viziunile, a trecut în altă tabără, a devenit anti-rus – deci, putem delimita acest aspect al personalității controversate, dure, acide uneori, de aspectul libertății de exprimare?

Ernest Vardanean: Bineînțeles, libertatea exprimării presupune toleranța oricărei administrații față de persoanele, față de jurnaliștii care își exprimă poziția ce diferă de poziția oficială a administrației respective. Însă vreau să subliniez că, într-adevăr, domnul Ilcenko este o persoană extrem de controversată.

Eu îmi aduc când el a fugit din Chișinău la Tiraspol în anul 2001 și a început să colaboreze cu serviciile secrete de la Tiraspol și cu presa oficială de la Tiraspol. El pe atunci era o persoană absolut contra-occidentală, contra Chișinăului, contra guvernării comuniștilor și un adept fervent al administrației lui Igor Smirnov.

Nu știu ce s-a întâmplat în anii aceștia când el și-a schimbat poziția nu doar față de administrația de la Tiraspol, dar și față de Federația Rusă. El, într-adevăr, a devenit un ruso-fob, a devenit un adept mare al oficialilor de la Kiev, el a susținut, din câte înțeleg eu, Maidanul. De unde a provenit această schimbare, această metamorfoză politică în această persoană, eu habar nu am, sincer vă spun. Dar, acum avem ceea ce avem, iată o persoană și-a schimbat poziția, iată el a început să atace regimul lui Evghenii Șevciuk și am ajuns într-așa o situație când îl vedem deja după gratii.

Europa Liberă: Având în vedere și experiența tristă pe care ați avut-o și cunoscând situația din regiunea transnistreană, care credeți că va fi evoluția de mai departe a acestui caz?

Ernest Vardanean: Eu, totuși, nu cred că Serghei Ilcenko va ajunge să fie condamnat oficial de către vreo instanță de judecată transnistreană, însă presupun că domnul Șevciuk este foarte supărat pe domnul Ilcenko, știu foarte bine că domnul Șevciuk este un om foarte răzbunător, spre deosebire de Igor Smirnov chiar. Și în acest sens administrația de astăzi de la Tiraspol este mai puțin pregătită decât cea a lui Igor Smirnov.

Este foarte greu să dăm un pronostic acum, totuși, cred că el cumva va fi presat să oprească activitatea pe care a avut-o până acum. Poate el va fi presat să părăsească Transnistria. Eu știu că el câțiva ani a colaborat cu niște mass media de la Odesa, probabil el va fi forțat să plece în Ucraina, vedem.

Serghei Ilcenko a fost reținut pe baza articolului 104 din codul de procedură penală a Transnistriei, pe baza cărui am fost reținut și eu, acum cinci ani. Deci, acest articol prevede că timp de 72 de ore persoana bănuită trebuie să fie pusă în izolator de detenție preventivă sau să fie închisă în arest la domiciliu. Dar arestul la domiciliu foarte rar se folosește în Transnistria, de aceea eu presupun că Serghei Ilcenko va fi totuși pus după gratii pe o perioadă de 60 de zile.

Europa Liberă: Credeți că ne putem aștepta, sau se pot aștepta, și alți jurnaliști de la Tiraspol, alți bloggeri, alți activiști, la o situație similară când să ajungă să fie arestați?

Ernest Vardanean: Nu cred, pentru că alte persoane care criticau regimul de la Tiraspol, precum Roman Konopliov, demult au părăsit Transnistria. La moment, critica față de regimul lui Evghenii Șevciuk este manifestată mai mult în internet și nu în mass-media tradițională. După cum știm noi, anul trecut, adică anul 2013, mai multe forumuri de internet au fost închise și, practic, nu a rămas nimeni care acum ar încerca să critice administrația transnistreană.

Europa Liberă: Foarte comod pentru administrația transnistreană, ca să zic așa!

Ernest Vardanean: De fapt, da. Când au fost închise aceste forumuri, eu am spus într-un interviu pentru Europa Liberă că nici Igor Smirnov nu ar îndrăzni să facă acest lucru în timpul administrației sale. Ceea ce face acum Evghenii Șevciuk este nemaiîntâlnit pentru Transnistria – să atace anume rețeaua internet!

XS
SM
MD
LG