Linkuri accesibilitate

La Chișinău a fost anulată proiecția unui film documentar despre anexarea peninsulei Crimeea


Mai mulți activiști au cerut autorităţilor moldovene să oprească propaganda rusească

La un an de la anexarea Crimeii, presa de stat a Federației Ruse a plănuit pentru miercuri așa-numite „punți video” cu mai multe țări din vecinătate, urmând să prezinte filmul documentar despre așa-numita „întoarcere a Crimeii în patrie”, difuzat în premieră duminică, la Rossia 1. Evenimentul de la Chișinău a fost însă anulat, așa cum veți auzi în relatarea Allei Ceapai.

Cu puţin timp înainte de ora la care era anunţată proiectarea documentarului calificat de mulţi comentatori drept unul propagandistic, gazda evenimentului, reprezentanţa în Republica Moldova a agenţiei de ştiri Rusia Astăzi, fosta RIA Novosti, a anunţat că din motive tehnice proiecţia se anulează. Înainte de eveniment urma să aibă loc şi o teleconferinţă cu participarea directorului general al grupului de presă rusesc Rossiya Segodnya, Dmitri Kiselyov, supranumit şi principalul propagandist al Kremlinului, dar şi autorul filmului Andrei Kondaşov. Iată ce ne-a spus şeful reprezentanţei moldoveneşti a agenţiei de ştiri Rusia Astăzi Vladimir Novosadiuc:

„Din motive tehnice la noi nu e posibilă legătura. Dar puntea video şi proiecţia filmului va fi difuzată în toate statele unde există reprezentanţe a concernului de presă rus. Rossiya Segodnya difuzează această conferinţă şi filmul, nu noi am venit cu iniţiativa, noi doar preluam semnalul de la ei. dar acum nu avem posibilitatea tehnică de a prelua semnalul.”

În urmă cu o zi în anunţul difuzat de reprezentanţa din Moldova a concernului de presă rus nu era foarte clar formulat că e vorba de o punte video. S-a interpretat că Dmitri Kiselyov vine la Chişinău. De fapt, acest lucru nu este posibil întrucât jurnalistul rus are interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova fiind declarat indezirabil pe teritoriul ţării, aşa cum ne-a declarat ofiţerul de presă al moinisterului de interne Alina Merlici. Din martie anul trecut jurnalistul rus Dmitri Kiselyov apropiat Kremlinului are interdicţia de călătorie în spaţiul UE, fiind inclus în lista persoanelor sancţionate de UE în legătură cu evenimentele din Ucraina.

Deşi proiecţia filmului şi a teleconferinţei a fost anulată câţiva activişti au venit miercuri la sediul reprezentanţei de la Chişinău a agenţiei de ştiri ruseşti pentru a-şi exprima nemulţumirea şi a cere autorităţilor moldovene să stopeze propaganda rusească oprind transmisiunea posturile de televiziune ruseşti pe teritoriul Moldovei. Iată ce mi-a spus unul din protestatari, cunoscutul activist Oleg Brega:

„Am venit să ne exprimăm nemulţumirea şi îngrijorarea că propaganda de stat a Kremlinului ajunge să se simtă nestingherită şi acasă la noi, într-un stat de drept cu pretenţii europene. Am venit să ne împotrivim conferinţei la care s-a anunţat participarea unui propagandist al Kremlinului D. Kiselyov şi a autorului filmului despre anexarea Crimeii. Pe lângă faptul că filmul a fost deja difuzat în mass-media rusească şi a ajuns şi pe teritoriul Republicii Moldova ei mai avea de gând să facă şi o conferinţă festivă de lansare. Vedem între timp că ei s-au răzgândit şi au mobilizat jumătate din trupele de poliţie de la Chişinău ca să protejeze clădirea unde urma să aibă loc evenimentul.”

La faţa locului am observat parcate câteva automobile şi un autobuz ale poliţiei. Mai mulţi poliţişti, inclusiv persoane îmbrăcate în civil asigurau ordinea publică. Cei care au venit la protest, dar şi mulţi dintre internauţii care nu au reuşit să ajungă s-au întrebat dacă difuzarea documentarului care justifică anexarea Crimeii de către Rusia ar fi fost anulată într-adevăr din motive de ordin tehnic, aşa cum susţin organizatorii. Deocamdată aceasta este singura versiune confirmată. Jurnalistul rus Dmitri Kiselyov e cunoscut pentru multiplele sale declaraţii contradictorii. Bunăoară, în martie anul trecut cunoscutul moderator ai televiziuni de stat ruseşti a descris Rusia ca singura ţară capabilă să transforme Statele Unite în „cenuşă radioactivă”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG