Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sanatate.md


Invitata serii este Elena Cioina.

„Republica Moldova cheltuie mai mult pentru sănătate, dar rezultate mai bune nu obține. Constatarea aparține partenerilor externi care susțin financiar țara noastră în implementarea reformelor. Într-un document expediat Guvernului se precizează că deși statul a alocat mai mulți bani pentru sectorul sănătății, în comparație cu alte țări, nimic esențial nu s-a schimbat. Starea proastă de lucruri ar fi provocată de performanțele scăzute ale sistemului sanitar și competențele limitate ale resurselor din sănătate.

În 2013, Moldova a alocat cel mai mare procent din PIB-ul țării pentru sistemul ocrotirii sănătății – 12 la sută. Este cel mai mare procent alocat pentru sănătate de către o țară ex-sovietică. Prin comparație, Georgia a alocat în 2013 doar 9 la sută din PIB, iar Turkmenistan - 2 la sută.

Premierul Chiril Gaburici a numit printr-o dispoziție un alt consilier de stat pe probleme sociale și de sănătate. Este vorba despre Boris Gîlca, fost director și coordonator de programe la UNFPA. Gîlca spune că după 15 ani de activitate în sistemul Națiunilor Unite, noua funcție este o adevărată provocare. Consilierul premierului a precizat pentru Sănătate INFO că a avut astăzi prima întâlnire cu miniștrii Sănătății și Protecției Sociale și Familiei și că au fost stabilite prioritățile. Acestea sunt și cele formulate de partenerii externi ai Republicii Moldova - reorganizarea spitalelor sub un singur management, aprobarea pachetului de legi antitutun și sancționarea spitalelor pentru perceperea plăților neformale.

Spitalele din Republica Moldova trebuie să aloce pentru salarizarea lucrătorilor medicali 55 la sută din bugetul total pe care îl au la dispoziție. Acest lucru este prevăzut într-un ordin comun emis de Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicatul „Sănătatea”. Însă, pentru că legea nu stabilește exact și cotele minime pentru salarizare, unele instituții profită de acest lucru și își permit să cheltuie mai puțini bani pentru remunerarea muncii. Este vorba, în mare parte, de instituțiile medicale de nivel republican, care alocă între 24 și 40 la sută din bugetul total pentru remunerarea lucrătorilor medicali. Specialiștii sunt de părere că legea trebuie modificată, iar cotele maxime ar trebui să devină minime.

Promovează țigările, folosind drept element atractiv Mărțișorul. Șiretlicurile abile ale industriei tutunului din Moldova este titlul unui alt articol de pe Platforma e-sănătate. În mai multe magazine alimentare din capitală primul lucru care îți atrage atenția este o cutie mare de sticlă în care se află un Mărțișor enorm, iar în mijloc un pachet de țigări. Frumos ornamentată, cutia este amplasată exact pe masa vânzătoarei, fiind utilizată drept suport pentru bani. Experții explică că acest lucru se datorează faptului că actuala lege privind controlul tutunului nu protejează populația Moldovei de șiretlicurile industriei tutunului, menite să ademenească cât mai mulți clienți. Legea nu permite promovarea produselor din tutun la televizor, radio, în presa scrisă, online sau cinema, însă, în același timp, permite producătorilor de țigări să își promoveze liber produsele în magazine, centre comerciale, cluburi, inclusiv acolo unde copiii și adolescenții au acces.”

XS
SM
MD
LG