Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe leton: „Acordurile de Asociere nu sunt etapa finală în relația cu UE” -


În încheierea vizitei sale la Bruxelles, premierul Chiril Gaburici s-a întâlnit la sediul Comisiei Europene cu Comisarul responsabil cu vecinătatea și extinderea UE Johannes Hahn și cu ministrul de externe al Letoniei Edgars Rinkevičs al cărui țară deține actualmente președinția rotativă a UE. Intâlnirea celor trei a avut în primul rând ca scop pregătirea summitului Parteneriatului Estic care se va ține pe 21 și 22 mai la Riga.

Intrebat ce ar fi pentru el un summit bun la Riga, premierul Gaburici a răspuns: "un summit care să ne permită să continuăm reformele".

Mai devreme, înainte de reuniunea celor 28 de miniștri de externe din UE, mai multe voci propuseseră renunțarea la ficțiunea Parteneriatului Estic și stimularea în schimb, ba chiar favorizarea celor trei țări: Moldova, Ucraina și Georgia, care au semnat deja un Acord de Asociere cu UE.

Oficial, însă, nu a fost pomenită această eventualitate, iar ministrul de externe leton Edgars Rinkevičs dupa intalnirea cu Gaburici a declarat că va trebui menținut dialogul cu toți cei șase parteneri. El a confirmat însă că "Acordurile de asociere nu sunt etapa finală în relația cu UE". Tot el a spus că speră ca în urma evaluării Comisiei Europene, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga să se decidă liberalizarea regimului de vize si pentru cetățenii georgieni.

XS
SM
MD
LG